2024. május 18. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. május 8. 07:00

Radar projekt első lépései: toronyalapozás

Megkezdődött a Szentes-Lapistó határában a radartorony építése. Az építkezés egyes lépéseiről készült fotók megtekinthetők a KEOP pályázat oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében az e-környezetvédelem területén benyújtott, „A magyarországi időjárási radarhálózat bővítése és csapadékmérési adatainak minőségi javítása” című pályázatával támogatást nyert. A projekt célja egy negyedik meteorológiai radar üzembe helyezése a szentesi kistérséghez tartozó Lapistó melletti katonai területből leválasztott telekrészen, mellyel lehetőség nyílik a dél-alföldi régió és a közvetlen országhatáron kívüli területek lefedettségének javítására. A projekt fő elemének hasznosulása elsősorban a dél-alföldi régióra, további elemei pedig az egész országra kiterjednek.

A fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló rendszer jön létre. A tervek szerint 2014 végére fejeződnek be a munkák, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

A projekt nyitórendezvényeként került sor 2013. március 12-én, Szentes-Lapistón az új radartorony leendő építkezési helyszínén az ünnepélyes alapkőletételre, melyet a Szentesi Megyeházán sajtótájékoztató követett.


Kapcsolódó oldalak: