2024. június 13. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2015. július 11. 05:56

Újabb zabari hidegrekord

A felhőtlen éjszakát követően hajnalban a Nógrád megyei Zabaron megdőlt a mai napra érvényes legalacsonyabb hőmérséklet rekordja. A július 11-én mért eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet 1937-ben Dobogókőn mérték az OMSZ műszerei, akkor ott 3,2 fokot mutatott a hőmérő, ma hajnalban azonban a fagyzugos Zabaron 3,1 fokig csökkent a hőmérséklet. Nyírlugoson is megközelítette a minimum hőmérséklet a korábbi rekordot, de ott "csak" 3,5 fokot mutatott a műszer.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.