2024. február 28. szerda
Hírek

HungaroMet: 2015. július 25. 07:45

Rekorddöntő, meleg éjszaka

Meleg volt az éjszaka, megdőlt mind az országos, mind a budapesti legmagasabb minimumrekord. Július 25-én hajnalban eddig a legmelegebbet - 24,0 fokot - 1988-ban Bábolnán és Szeghalmon mérték. Budapesten pedig  szintén 1988-ban volt ezen a napon a legmelegebb az éjszaka 21,6 fokkal. 2015. július 25-én Tatán 25,2 Budapest Lágymányoson 24,8 fokkal új minimumrekord született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.