2024. február 28. szerda
Hírek

HungaroMet: 2015. augusztus 12. 09:06

Rekordmeleg éjszaka (VIII. 12.)

Az elmúlt éjszaka az ország jelentős részén ismét nem hozott számottevő felfrissülést. Elsősorban a nagyobb városokban, illetve magasabb tájainkon a hőmérséklet továbbra sem csökkent 20 fok alá. A legmelegebbet, 26,0 fokot Budapest János-hegy állomáson regisztráltuk, majdnem másfél fokkal megdöntve Dobogókő 1921-ben mért, 24,6 fokos napi minimum hőmérsékleti rekordját.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.