2024. április 23. kedd
Hírek

HungaroMet: 2015. augusztus 13. 09:17

Újabb igen meleg éjszaka

Az elmúlt napokhoz képest nem történt jelentős változás időjárásunkban. A forró nappalt követően ismét nagy területen volt meleg az éjszaka is. Több állomásunkon maradt 24-25 fok között a minimum hőmérséklet, sőt Kab-hegyen csupán 25,8 fokig süllyedt a hőmérséklet. Egyébként a korábbi rekordot - 23,6 fokot - egy másik hegyvidéki állomásunk, Pécs Árpádtető mérte 2008-ban; az új rekord így több, mint 2 fokkal magasabb lett.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.