2024. február 28. szerda
Hírek

HungaroMet: 2015. augusztus 13. 18:25

Megdőlt a budapesti melegrekord (augusztus 13.)

Az eddigi legmelegebbet ezen a napon, 37,4 fokot Budapest belterületen 1946-ban mérték. Ma Újpesten 37,8 fokot regisztráltunk. Pénteken, szombaton még folytatódik a hőség, majd fokozatosan lehűl az idő.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


1. ábra: 2015. augusztus 13-án mért legmagasabb hőmérsékletek