2024. május 24. péntek
Hírek

HungaroMet: 2014. február 24. 14:46

Radar projekt: toronyépítés befejezése

Befejeződött a Szentes-Lapistó határában épülő radartorony építése. A Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal, mint elsőfokú katonai építésügyi hatóság engedélyezte a torony használatbavételét. Az időjárási radar telepítése a tervek szerint június végéig megtörténik.
Az építkezés egyes lépéseiről készült fotók megtekinthetők a KEOP pályázat oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében az e-környezetvédelem területén benyújtott, „A magyarországi időjárási radarhálózat bővítése és csapadékmérési adatainak minőségi javítása” című pályázatával támogatást nyert. A projekt célja egy negyedik meteorológiai radar üzembe helyezése a szentesi kistérséghez tartozó Lapistó melletti katonai területből leválasztott telekrészen, mellyel lehetőség nyílik a dél-alföldi régió és a közvetlen országhatáron kívüli területek lefedettségének javítására. A projekt fő elemének hasznosulása elsősorban a dél-alföldi régióra, további elemei pedig az egész országra kiterjednek.

A fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló rendszer jön létre. A tervek szerint 2014 végére fejeződnek be a munkák, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

Kapcsolódó oldalak:


Előkészület a toronyfestéshez, 2013. szeptember 27.


A torony lazac színű festése elkészült, 2013. október 4.


Festés javítás alpintechnikával, 2013. október 4.


"Periszkóp" a szentesi határban


4 emeletnyi akna az alsó szintről, 2013. október


A műszaki ellenőr éber őre a tervezői álmok megvalósításának;
köszönet a közös munkáért és …


… a pénzügyi támogatásért!