2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. október 17. 11:52

Folytatódik a száraz időjárás

A kukorica betakarítására, a késői szőlőfajták szüretére, az őszi búza vetésére kedvező a száraz, meleg időjárás. Ugyanakkor a talaj fölső rétege az elmúlt hetek csapadékának következtében csak átmenetileg nedvesedett át, mostanra ismét egyre jobban kiszárad, és a mélyebb rétegek is szárazak. Az őszi káposztarepce és a már elvetett kalászosok számára ezért nagy szükség lenne egy kiadós esőre, melyre azonban a következő napokban nem mutatkozik esély.

Az elmúlt napokat igen enyhe, száraz, a reggeli ködfoltok feloszlása utántöbbnyire napos idő jellemezte. Jelentősebb csapadék legutóbb múlt csütörtökön fordult elő, de az is csak az ország délnyugati részén, ahol többfelé 15-20 mm is lehullott (1. ábra). A múlt hét eleji fagyos reggelek és az új országos minimum hőmérsékleti rekord óta egyre melegedett az idő, 15-én országszerte 25 fok körül alakult a csúcsérték, sőt délkeleten 27-28 Celsius fok is előfordult (2. ábra). Bár szerdán egy legyengült hidegfront érintette az ország nyugati felét, számottevő csapadékot nem hozott, de a több felhő miatt arrafelé kevésbé volt meleg idő (3. ábra).
A szeptemberi és az október első felének csapadéka a legtöbb helyen elég volt a friss vetések szempontjából leginkább érintett, felső 20 cm-es talajréteg átnedvesítéséhez, a talaj-előkészítéshez, így a vetés szépen kikelhetett és fejlődhetett. Az elmúlt napokban azonban sokat száradt a talaj fölső rétege (4. ábra). A csapadékösszeg az ország jelentős részén jócskán elmarad az átlagtól, különösen hazánk északnyugati felén (5. ábra). A talaj nedvességgel való feltöltődése a következő szezonra így még nem kezdődött el, a középső és mélyebb talajrétegek (20-100 cm) továbbra is igen szárazak (6. ábra). A talaj hőmérséklete jelenleg 10 és 15 Celsius fok között alakul az országban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg aktuális értékének már nincs nagy jelentősége, hiszen a kukorica már bőven beérett, sokfelé be is takarították. Ugyanakkor a késői szőlőfajták éréséhez például a Tokaj-hegyaljai borvidéken és az aszúsodáshoz igen kedvező, hogy az elmúlt napokban a növekedése ismét fölgyorsult és jelentősen az átlag fölött alakul.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeink az október elejére vonatkozó állapotokat tükrözik. A növényi zöld tömeg mennyiségét jellemző index legmagasabb értékei természetesen az erdeinkben vannak, míg főként az Alföldön sokfelé találhatók elművelt, növénymentes táblák is (alacsony értékekkel, barna színnel). Az index értéke a szokásos éves menetnek megfelelően csökkent az előző méréshez képest, legnagyobb mértékben a Dunántúlon. Az anomália térkép szerint az ország középső részén pozitív eltérés dominál, ennek kiterjedése azonban az előző méréshez képest csökkent (7. ábra). A Tiszántúl északi felén, különösen a Hortobágy területén jelentős a negatív eltérés. Ezen túl érdemes megfigyelni a határon túli területeket: keleten a Partiumban és a Bánságban, délen pedig Bácskában kiterjedt nagy negatív, északon a Felvidék nyugati részén pedig számottevő pozitív eltérés tapasztalható.

A kukorica aratása a végéhez közelít, a száraz, meleg idő nagyon kedvező az alacsony szemnedvesség kialakulásához és a gombás megbetegedések sem tudnak kialakulni, elszaporodni. Az őszi káposztarepce jellemzően jó állapotban van, bár látni hiányosan kelt/vetett és virágzó táblákat is. A szőlő érésére és a kukorica betakarítására ideális a meleg idő, de a repcére és az őszi kalászosokra már egyre nagyobb szükség lenne egy kiadós csapadékra, melyre még a következő héten is kicsi az esély.

A következő hét végéig nem változik lényegesen időjárásunk a legfrissebb számítások szerint. A magasabb légrétegekben végig marad fölöttünk a meleg, száraz levegő, így említést érdemlő csapadék az ország terültén nem valószínű, azaz a talajok felső rétegének további száradására lehet számítani. Nyugodt, őszi időre van kilátás erős harmattal, napsütéssel, reggeli ködfoltokkal, melyek helyenként makacsabbul is megmaradhatnak napközben. Fagy nem valószínű, a hajnali minimumok általában 5 fok fölött alakulnak. A legmelegebb órák hőmérséklete pedig 20 fok, délkeleten akár 25 fok körül várható, de a tartósabban ködös-felhős részeken ettől hűvösebb valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2019. október 17.


1. ábra
Csapadékösszeg 2019. október 10-én (mm)


2. ábra
Napi maximum hőmérsékletek 2019. október 15-én (Celsius fok)


3. ábra
Napi maximum hőmérsékletek 2019. október 16-án (Celsius fok)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. október 16-án (%)


5. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2019. október 16-án (mm)


6. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 cm-es mélysége között 2019. október 16-án (%)


7. ábra
Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól