2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. december 30. 12:05

Jelentős enyhülés várható

Az elmúlt napok változatos, főleg északkeleten télies időjárása után országszerte jelentős enyhülés következik a jövő hét közepéig, a hőmérséklet csúcsértéke több napon és nagy területen 10 fok közelében várható. A szeles időben gyakran érkezik kisebb eső is, jelentősebb csapadék majd kedden-szerdán hullhat, melyre az Alföldön és északnyugaton van elsősorban szükség. Az északkeleten most még meglévő hó elolvad, a talaj kienged, a csapadék a mélyebb talajrétegekbe szivároghat.

Az elmúlt egy hét során térben és időben is igencsak változatos időjárásunk volt. Szárazabb és nedves, hideg és nagyon enyhe légtömegek egyaránt átvonultak hazánk fölött. 24-re az északkeleti országrészt kivéve jelentősen megenyhült az idő, a hőmérséklet nagy területen 10 Celsius fok fölé emelkedett (1. ábra). Az enyhülés karácsony első napján tovább folytatódott, majd délutántól észak felől a felszín közelében hideg levegő szivárgott a Kárpát-medencét kitöltő enyhe levegő alá (2. ábra). Ez északkeleten kezdetben esőt, majd helyenként 5-10 cm havat (3-5. ábra) hozott (melyből nagy területen azóta is összefüggő hóréteg maradt). A hó miatt ettől kezdve az északkeleti országrészt hideg, téli idő jellemezte, főleg hétfőre virradóan kemény fagyokkal (6. ábra). A beszivárgott hideg levegő az ország déli területein ezzel szemben nem havat, hanem karácsony másodnapjára jelentős ónos esőt okozott. Utóbbi részeken még hétfőn is az ónos eső okozott gondokat, majd kedden újabb országos, de csak kisebb mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadék érkezett. Összességében sokfelé hullott 10 mm-t meghaladó csapadék az elmúlt egy hét során, de a déli, délkeleti részeken 20, helyenként 30 mm-nél is több esett (7. ábra). A csapadékra sokfelé szükség is volt, szükség is van, hiszen a 90 napos összeg szeszélyes területi eloszlásban, de még mindig az országnak több mint a felén jelentős hiányt mutat (8. ábra).
A talaj nedvességtartalma a múlt héthez képest főleg a déli, délkeleti területeken növekedett, az őszi-téli feltöltődés bár későn kezdődött, de elég jól áll. A fölső 50 cm gyakorlatilag országszerte telített, a fél méter alatti talajréteg délnyugaton és északkeleten már nedves, másfelé azonban, főleg az Alföldön és a Dunántúl északi felé még van helyen a csapadéknak (9. ábra). A múlt hét közepi országos 3-5, helyenként 5-10 cm-es talajfagy mára nagyrészt kiengedett, csak északkeleten maradt még valamennyi a hó alatt.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak. A repcére a legtöbb helyen jól fejlett táblák a jellemzőek, az őszi árpa és búza is szépen zöldell.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a csapadék szempontjából két szélsőségnek megfelelő Győr és Kaposvár körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10. és 11. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben meghaladja az optimális értéket, az ország középső sávjában annak közelében alakul, míg délkeleten 50, északnyugaton 60-70 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől. December 20. után pár napra sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely hótakaró nélkül erősebb éjszakai fagyokat hozott, de ezt a vetések gond nélkül bírták.

A következő egy hét során országszerte jelentősen megenyhül az idő, megerősödik a nyugati, északnyugati áramlás térségünkben, amivel időjárási frontok, enyhe és gyakran nedves léghullámok, sok felhő érkezik fölénk. Többször is várható kisebb csapadék (keddig összességében többnyire 5 mm alatti mennyiségben), zömében eső, majd kedden-szerdán érkezhet jelentősebb eső. A hőmérséklet emelkedik, péntektől már nagy területen 10 fok fölé melegedhet a levegő, míg északkeleten főleg a pénteki és vasárnapi szélcsendesebb időben 5 fok közelében maradhat a csúcsérték. A jövő hét közepén várható majd hidegebb levegő érkezése. Kifejezetten szeles idő várható az ország nagyobb részén szombaton, és hétfőtől szerdáig. Nagy területen lesz erős, helyenként viharos a nyugati, északnyugati szél. A napkeltében elértük a legkésőbbi időpontot, mely a jövő hét végéig változatlanul megmarad. A délutánok azonban már lassan hosszabbodnak, a jövő hét közepére 12 perccel lesz hosszabb  a délután a legrövidebbhez képest.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. december 30.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Napi maximumhőmérséklet 2021. december 24-én (Celsius fok)


2. ábra
Napi maximumhőmérséklet 2021. december 26-án (Celsius fok)


3. ábra
Hóvastagság 2021. december 26-án reggel 7 órakor (cm, F: hófolt, L: hólepel, B: hóbucka)


4. ábra
Havas lucfenyő Miskolcon 2021-ben, karácsony másodnapján (fotó: Kovács Attila)


5. ábra
Som mély nyugalmi állapotban Miskolcon 2021. december 26-án (fotó: Kovács Attila)


6. ábra
Napi minimumhőmérséklet 2021. december 27-én (Celsius fok)


7. ábra
10 napos csapadékösszeg 2021. december 29-ig (mm)


8. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. december 29-ig (mm)


9. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 cm mélységű szintjei közötti rétegében 2021. december 28-án (%)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2021. december 29-ig (részletes magyarázat a szövegben)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2021. december 29-ig (részletes magyarázat a szövegben)