2023. december 11. hétfő
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2022. május 2. 15:19

Csökken a vegetáció lemaradása

Az elmúlt napokban a legtöbb helyen száraz, többé-kevésbé napos, mérsékelten meleg időben lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, és az előttünk álló héten is kedvezően alakul az időjárás a növények fejlődése szempontjából. Bár az aranyat érő májusi csapadék főként zivatarokkal is kísért záporok formájában érkezik, így a területi eloszlásában nagy változékonyság várható, a legmelegebb órák hőmérséklet viszont az ország nagy részén 20 fok fölött alakul. Így a hőösszeg az eddiginél intenzívebb növekedésnek indul, és várhatóan csökkenni kezd a vegetáció lemaradása.

A múlt hét első felében egy magassági hidegörvény okozott sokfelé csapadékos, hűvös időjárást, majd péntektől szárazabb napok jöttek, vasárnap főként a nyugati országrészben és az Alföld déli felén fordultak elő záporok. A Felső-Tisza vidékét és a Zempléni hegység környékét azonban elkerülte a csapadék a múlt héten és Baranya valamint Bács-Kiskun megyék déli részén is nagyon kevés esett (1. ábra). Az elmúlt tíz nap csapadékösszege azonban az ország nagy részén a sokéves átlag fölött alakult, a középső országrészben nagy területen a 20 mm-t is meghaladja a csapadéktöbblet (2. ábra). Április egészéről is elmondható, hogy az ország jelentős részén 10-30 mm-rel több esett az ilyenkor szokásosnál (3. ábra), de a rendkívül száraz évkezdet után erre a csapadékra óriási szükség is volt. A Kisalföld északi részén, ahol március legvégén illetve áprilisban sem csökkent számottevően a csapadékhiány, igen száraz a talaj felső fél méteres rétege, és továbbra is aszály jelei figyelhetők meg. Ugyanakkor az ország jelentős részén sokat szikkadt a felszín az elmúlt napokban, és kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz a talaj az őszi vetésű növények fejlődéséhez illetve a nyári növények keléséhez (4. ábra).
A hőmérséklet az elmúlt héten is 1-2 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál (5. ábra). Bár a hét második felében melegedés kezdődött, napközben már jellemzően 20 fok fölött alakult a hőmérséklet, de pénteken és szombaton hajnalonként még többfelé 5 fok alá hűlt a levegő (6. ábra).     

Az áprilisi csapadék hatására az elmúlt hetekben gyors fejlődésnek indult a vegetáció. Az őszi vetések közül a kalászosok szárba indultak, a repce pedig virágzik (7. ábra). A kukorica és a napraforgó vetése is megtörtént már, nyári kapás növényeinknek a csapadék mellett nagy szüksége van a hétvégén kezdődött melegedésre is az optimális fejlődéshez. A legtöbb gyümölcs az ország nagy részén már elvirágzott, a cseresznyén már északkeleten is megjelentek a terméskezdemények (8. ábra), teljes virágzásban van az alma és a birs is kezd virágozni (9. ábra).

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeinken az április közepére jellemző állapotot láthatjuk. Sokat fejlődött a vegetáció az április eleji állapothoz képest, már csak Szabolcsban van nagy területen barna folt, ahol a kicsi a zöld tömeg mennyisége. Ez főként azzal magyarázható, hogy arrafelé magas a gyümölcsfák aránya, melyek ebben az időszakban még nem bontottak lombot. Az anomália térképen egyértelműen látszik az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet hatása: a sok piros folt az ilyenkor szokásosnál kisebb zöld tömeget jelent, vagyis a vegetáció az idén is - akárcsak tavaly - elmaradásban van. Ez különösen az észak-magyarországi erdőkkel borított tájakon figyelhető meg.     

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 70 és 100 foknap között alakulnak, valamivel magasabban, mint 2021-ben, de a sokéves átlagtól továbbra is 20-40 foknappal elmaradva.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10. és 11. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A talajok téli feltöltődését december utolsó dekádjában ismét csapadékos időjárás segítette, a január és a február viszont jobbára száraz időt hozott, a szükségesnél jóval kevesebb csapadékkal. Március első két dekádját, hideg, száraz északkeleti szél jellemezte, így a csapadékhiány tovább fokozódott. Március végén melegedett a levegő, majd a hónap utolsó napján országos eső érkezett, mely az addigra egyre fokozódó aszályt megszűntette, jelentősen enyhítette. Áprilisban többször is érkezett országos eső, melyből viszont a Kisalföld északi része jórészt kimaradt vagy csak nagyon keveset kapott. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben az optimális értéket kissé meghaladja, de az ország nagyobb részén még mindig 60-110 mm-rel elmarad attól, sőt a Kisalföldön és Szeged környékén 150 mm körüli a hiány.
A hőmérséklet tág határok között ingadozott a tél folyamán. Karácsony előtt, illetve januárban is többször sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely többfelé hótakaró nélkül hozott erősebb éjszakai fagyokat, de ezt a vetések gond nélkül bírták, fagykár nem fordult elő. Február közepétől már előfordultak 10-15 fokot is meghaladó nappali csúcsértékek, de márciusban gyakran voltak kemény éjszakai fagyok. Így a hőösszeg februári intenzív növekedése megtorpant, és csak március utolsó dekádjában indult újra, ekkor kezdtek fejlődésbe a vetések. Áprilisban is egymást érték a hideghullámok, gyakran volt a vetések számára hűvösebb idő az optimálisnál.

A folytatásban gomolyfelhős-napos, mérsékelten meleg időre van kilátás záporokkal, zivatarokkal. Pénteken és szombaton egy mediterrán ciklon hatására nagyobb területet érintő és nagyobb mennyiségű csapadékra van kilátás. Összességében a hét végéig területi átlagban 10-25 mm valószínű, de a csapadék jellegéből adódóan nagy területi változékonysággal. A hőmérséklet nem változik számottevően. Éjszakánként 6-11 fok közötti értékek lesznek jellemzőek, napközben pedig 20-24 fokig melegszik a levegő, a hét második felében valószínű az északi és nyugati országrészben ennél kissé hűvösebb. A hőösszeg növekedése felgyorsul a héten, a sokéves átlaghoz képesti a hiány nem nő tovább, délen, délkeleten akár meg is szűnik.            

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. május 2.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2022. április 30-ig (mm)


2. ábra
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2022. május 1-ig (mm)


3. ábra
Az áprilisi csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2022. május 1-én (%)


5. ábra
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2022. május 1-ig (Celsius fok)


6. ábra
Minimumhőmérséklet 2022. április 30-án (Celsius fok)


7. ábra
Virágzó repce Himod térségében 2022. április 24-én (fotó: Kiss Márton)


8. ábra
Terméskezdemények cseresznyén Miskolc térségében 2022. április 30-án (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Virágzó birs Miskolc térségében 2022. április 30-án (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2022. május 1-ig (részletes magyarázat a szövegben)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2022. május 1-ig (részletes magyarázat a szövegben)