2024. július 21. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. február 16. 12:10

Enyhe, szeles idő

Az elmúlt napok fagyos éjszakái, a talaj fölső rétegének átfagyása a kórokozókat és kártevőket kissé megtizedelte, de tartósabb hidegre lett volna szükség a nagyobb tisztuláshoz. A folytatásban jelentős enyhülés érkezik megerősödő nyugatias széllel. Csapadék többször is, de nem sok valószínű, így tovább szárad a talaj fölső rétege, egyre jobban visszahúzódik a belvíz, viszont a szárazfű tüzek kockázata is megnő.

A mögöttünk álló egy hét során száraz időben volt részünk, számottevő csapadék utoljára a hónap elején hullott. Az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege ezzel együtt is meghaladja a sokéves átlagot a csapadékos január miatt (1. és 2. ábra). A belvízzel borított területek nagysága tovább csökkent.
A hőmérsékletet többnyire nagy napi hőingás jellemezte, a kevés felhő miatt gyakoriak voltak az erős éjszakai fagyok (3. ábra), a sok napsütés hatására napközben viszont tavaszias idő alakult ki. Ez alól kivételt képeztek egy-egy napon a tartósan felhős, főleg dunántúli területek. A héten a magasban már enyhébb levegő érkezett fölénk, gyengültek az éjszakai fagyok és erősödött a nappali felmelegedés (4. ábra), viszont megjelentek a reggeli ködfoltok is.
A talajok felszín közeli része sokat száradt (5. ábra), azonban a mélyebb rétegek Sopron és Szeged környékének kivételével országszerte telítettek. A talaj az elmúlt napokban, 5-20 cm mélységben átfagyott. A naponkénti éjszakai fagyás – nappali kiengedés hatására a művelt talaj felszíne megemelkedett, és felszíne szárazzá vált.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az Alföldön a belvízfoltok kiterjedése folyamatosan csökken. Az elmúlt napok fagyos éjszakái a vetésekben kárt nem tettek, viszont a kórokozók számát csökkentette. A fagy a növények túl korai fejlődésnek indulását is visszafogta.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (6. és 7. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön. Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100-150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget. Január végén szárazabbra és kevésbé enyhére fordult az idő, de az igazi tél csak február első hetében érkezett meg. Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tenyészidőszak során először sikerült a talajnak 5-20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent.
A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben kétszerese annak.

A folytatásban északnyugati áramlás jellemzi majd térségünk légköri mozgásait. Ezzel pedig egymást követik az időjárási frontok hazánkban, de jelentős csapadék továbbra sem valószínű. Bár többször is várható kisebb eső, de a jövő hét közepéig várható összmennyiség jellemzően 5 mm alatt marad. Szombattól gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a nyugatias szél, a szeles idő pedig a jövő hét első felében is folytatódik. A széllel a hőmérséklet is jelentősen emelkedik, megszűnnek az éjszakai fagyok, melyek majd csak a jövő hét közepétől térnek vissza. Napközben pedig 10 fok körül, helyenként 15 fok közelében alakulnak a csúcsértékek. A következő egy hétben így a belvízfoltok kiterjedésének további csökkenése várható, tovább szárad a talaj is, a szárazfű tüzek kockázata viszont megnövekszik.  

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. február 16.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. február 15-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. február 15-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj fölső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. február 14-én (%)


4. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. február 10-én (Celsius fok)


5. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. február 14-én (Celsius fok)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. február 15-ig (részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2023. február 15-ig (részletes magyarázat a szövegben)