2024. június 15. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. március 30. 11:34

Fagykárok a gyümölcsösökben

Hőmérsékleti hullámvasúton jár időjárásunk, ami tavasszal gyakori eset. A délies áramlással érkező meleg légtömegben 20 fok fölötti maximumok alakulnak ki, míg az ezt követő sarkvidéki eredetűben hóesés és éjszakai fagyok jönnek. Az elmúlt három éjszaka előfordult -1, -7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak elsősorban a csonthéjasokban, főleg a kajsziban. Esővel az ország döntő részén nagyon jól állunk, kivétel ez alól az északnyugati országrész, amely a Hajnalka napi, szinte saját légörvényünk markáns csapadékából is jórészt kimaradt. A folytatás hasonló, bolondos, immár áprilisi időt ígér: az átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés, több-kevesebb csapadék és a jövő héten újabb fagyok érkeznek.

A mögöttünk álló egy hét időjárását alapvetően a 27-én a Kárpát-medence fölött megerősödött légörvény határozta meg (1. ábra). Már szombaton, a ciklon előtt átvonult hidegfront is hozott valamennyi csapadékot, de a legtöbb vasárnap estétől hétfő estig hullott. Döntően eső esett, de hétfőn a halmazállapot északon a hegyekben, majd estétől a Tiszántúlon is havazásba ment át. Kedden napközben a labilis hideg légtömegben sokfelé heves hózáporok alakultak ki. Összességében az elmúlt napokban az ország délnyugat – északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20 mm-t meghaladó mennyiség, északnyugaton és délkeleten esett kevesebb (2. ábra). Kedden a Tiszántúlon átmeneti hóréteg is kialakult. A 30 napos csapadékösszeg ismét pozitív eltérést mutat az átlaghoz képest, de északnyugaton és délkeleten elmarad attól (3. ábra). A talajok felszín közeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban kritikusan száraz maradt (4. ábra). A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak.
A hőmérséklet múlt pénteken tetőzött az egy hetes időszakot tekintve: aznap a csúcsérték többfelé a 25 Celsius fokot is elérte a délies áramlással érkező meleg légtömegben (5. ábra). Ezt követően több hullámban lehűlés érkezett, a sarkvidéki eredetű léghullám a légörvényünk hátoldalán hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe. Keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki (6. ábra), főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott és leállt a szél (7. ábra). Csütörtökön északkeleten még voltak fagyok, de jellemzően már gyengébbek, mint az előző napokon (8. ábra). Az 5 cm-es talajhőmérséklet jelenleg 5 és 8 fok között alakul.      

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni (9. ábra). A repce a szárnövekedés fenológiai fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is (10. ábra). Ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik.
Nem úgy a gyümölcsösök, melyek fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak. A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár (11. ábra), az alma (12. ábra), a körte (13. ábra), a szilva, a cseresznye (14. ábra) és a meggy (15. ábra) is többnyire bimbós. Szeged környékén már az őszibarack is túl van a virágzáson. Erre az állapotra érkezett a kedd, szerda és csütörtök reggeli fagy. A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90%-os a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától, valamint a visszamelegedés gyorsaságától is.
Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár (16. és 17. ábra), az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár körüli területre vonatkozó agrogramokon* (18. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön. Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100-150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget. Január végén szárazabbra és kevésbé enyhére fordult az idő, de az igazi tél csak február első hetében érkezett meg. Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tél folyamán egyedül ekkor sikerült a talajnak 5-20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent. A télies időjárás csak átmenetinek bizonyult, február közepén jelentően megenyhült az idő, de az egész hónap szárazabb maradt az ilyenkor szokásosnál, és március első két dekádjában is csak a déli országrészben hullott az átlagosnál több csapadék. Március utolsó harmadában kiterjedt esők érkeztek, az ország nagyobb részén átnedvesedett az ekkorra már kiszáradó fölső talajréteg. Kivétel ez alól az északnyugati országrész. Az összegzett csapadék az ország nagyobb részén a tenyészidőszak kezdete óta az optimális mennyiség fölött alakult.
A szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben több, mint kétszerese annak. Az átlagosnál enyhébb tél és kora tavasz miatt a kultúrák a szokásosnál hamarabb fejlődésnek indultak.

A folytatásban marad a hőmérsékleti hullámvasút: péntekig enyhülés, majd tartósabb lehűlés következik. Ma és péntek este csapadékhullám érkezik, ezt követően szombattól már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Összességében a jövő hét közepéig többnyire 2 és 10 mm közötti csapadék hullhat, északkeleten eshet több. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken 16 és 21 fok között tetőzhet, ez után újabb lehűlés kezdődik, és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként -5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél. A lehűlés hatására a talajhőmérséklet sem emelkedik. A hosszabb távú, így kisebb beválási valószínűségű előrejelzések szerint április közepéig csak lassan enyhül majd az idő.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. március 30.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Maximális széllökések és áramvonalak 2023. március 27-én 11 órakor, amikor a légörvény középpontja a felszínen az Alföld közepén volt (km/h)


2. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. március 29-ig (mm)


3. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. március 29-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. március 28-án (%)


5. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. március 24-én (Celsius fok)


6. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. március 28-án (Celsius fok)


7. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. március 29-én (Celsius fok)


8. ábra
Pillanatnyi hőmérsékletek 2023. március 30-án 4 órakor (Celsius fok)


9. ábra
Őszi búza Miskolc térségében 2023. március 23-án (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Őszi káposztarepce Miskolc térségében 2023. március 23-án (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Őszibarack a virágzás kezdetén Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


12. ábra
Alma zöldbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


13. ábra
Körte pirosbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


14. ábra
Cseresznye fehérbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


15. ábra
Meggy zöldbimbós állapotban Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


16. ábra
A kajszi megbarnult sziromlevelei jelzik a fagyást Miskolc térségében 2023. március 29-én (fotó: Kovács Attila)


17. ábra
Ugyanannak a kajszi virágnak a terméskezdeménye is meg van barnulva, ebből termés már nem lesz
(fotó: Kovács Attila)


18. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. március 29-ig (részletes magyarázat a szövegben)