2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. szeptember 22. 17:48

2021. szeptemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép, termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be. Európában a nyári növényekből Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában várható jó termés, míg délkeleten nagy területet érint aszály. Kínában rekord kukoricatermés várható a magas termésátlagoknak köszönhetően.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Brazília déli részein és Oroszország középső területein. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területek jelenleg nincsenek (2. ábra). Az augusztusi csapadékösszeg anomália globális térképén nagy területeken láthatunk jelentős csapadékhiányt a sokéves átlaghoz képest: Dél-Amerikában, Afrikában és az Eurázsiai kontinens középső részén is sokfelé nagy hiány mutatkozik az átlaghoz képest (3. ábra). Ugyanakkor jóval több eső esett a szokásosnál Közép- és Északkelet-Európában.


Európa
A 2021. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszakban Európa déli és délkeleti részét több hőhullám és aszály sújtotta (4. ábra). Finnországban a nyár végét jellemző kedvezőtlenül esős idő csökkentette a termés mennyiségét és minőségét, míg a német és lengyel csapadéktöbblet jól jött a nyári növények számára.
Az időszak átlaghőmérséklete a kontinens nyugati, déli és keleti részén a szokásosnál 0,5 - 2 Celsius fokkal magasabban alakult (5. ábra), míg Közép-Európa kiterjedt térségében és Skandináviában ugyanennyivel hűvösebb volt.
Csapadéktöbblet volt Kelet- és Észak-Európában, Spanyolországban és Törökország keleti részén. Ezzel szemben kevés eső hullott a Pireneusi-félsziget déli részén, Olaszországban, a Kárpát-medencében, sokfelé a Balkánon és Oroszország európai területén is nagy területen (6. ábra).

A nyár Európa legnagyobb részén 0,5 - 2 Celsius fokkal melegebb volt az átlagosnál. Oroszország európai területén nagyon meleg volt, arrafelé 2 - 4 fokkal volt magasabb a hőmérséklet a szokásosnál (7. ábra). Az évszak csapadékösszege Spanyolországtól Franciaországon, Németországon, Lengyelországon át a Fekete-tenger térségéig terjedő széles sávban meghaladta az átlagot (8. ábra). Ezzel szemben Olaszországban, Délkelet-Európában és Oroszország európai területén is nagy területen csapadékhiány volt. Július közepén Németországban, Belgium és Hollandia egyes részein, valamint Svájcban pusztított sok emberéletet is követelő árvíz. A kontinens déli részét 3-4 hőhullám érintette, az utolsó alkalmával, augusztus 11-én megdőlt az európai melegrekord, 48,8 fokot mértek Szicíliában.

A JRC által készített friss termésbecslések még mindig az átlag fölött alakulnak, bár kissé lefelé módosultak az előző hónaphoz képest (9. ábra) elsősorban a Dél-Európát sújtó forró, száraz idő miatt. Kukoricából jó termés várható Franciaországban, Németországban és Lengyelországban (10-15. ábra).

Franciaországban a nyár alapvetően csapadékosan alakult, mely a nyári növényekre igen kedvező volt. Így kukoricából és napraforgóból rekord-közeli termés ígérkezik. A cukorrépát sok kártevő és kórokozó sújtotta, valamint a napsütés is kevesebb volt az optimálisnál. A kalászosok betakarítás utáni vizsgálata megerősítette a várt gyenge minőséget az esős június és július miatt.

Németországban a kedvező csapadékellátás miatt ideális volt a talajnedvesség. A vegetációs időszak végi esős idő miatt a búza termésminősége csalódást keltő lett. A repce vetése többfelé késést szenvedett. A kukorica jó állapotban van, csak a szokásosnál hűvösebb idő hatott negatívan a növények fejlődésére. A cukorrépa a hideg szezonkezdet után utolérte magát, és most is kedvező képet mutat, bár a kevesebb napfény miatt a cukorfok egyelőre alacsonyabb.  

Lengyelországban az esős augusztusi időjárás rontotta a még le nem aratott gabona minőségét és a rece vetését is késleltette. A kapásnövényeknek ugyanakkor kedvezett a mérsékleten meleg, csapadékos idő. A burgonya betakarítása zajlik, előfordulnak átlag fölötti és az alatti termésátlagok is, helyenként minőségi problémák is vannak gombás megbetegedés miatt.

Spanyolországban augusztus közepén komoly hőhullám tombolt, a szántóföldeken nem tudtak gépekkel munkákat végezni a tűz okozásának magas kockázata miatt. A napraforgót már learatták, a termés az ötéves átlag körül alakul. A kukorica jó állapotban van, a nyáron nem voltak öntözési korlátozások a víztározók alacsony szintje ellenére sem.

Olaszországban túl meleg és túl száraz idő volt a nyári növények számára. A betakarítás is korán, még augusztus végén elkezdődött, különösen a kukoricánál alacsony termésátlagokkal.

Ukrajnában folytatódott az egész nyárra jellemző csapadékos és viharos időjárás. Az augusztus már nem volt annyira meleg, mint a július, a talaj kellően nedves volt, így a nyári növények kedvező körülmények között fejlődhettek. A betakarítás épphogy elkezdődött, de a száraz szeptember miatt ennek üteme gyorsuló.

Oroszország európai területén nagy különbségek alakultak ki a csapadékeloszlásban: a nyári növények fő termővidékén, délnyugaton sok eső esett, arrafelé átlag fölötti termés várható, míg a többi terület csapadékhiányos, ezért a termés is kevesebb lesz.

Amerikai Egyesült Államok
Szeptember első felében az Államok nagy részén tiszta idő segítette a nyári növények érését és a mezőgazdasági munkákat, beleértve a betakarítást és az őszi gabonák vetését is. Szeptember 19-re az országos statisztikák szerint a kukorica állományok 57%-a teljesen beérett, 10%-át már le is aratták. A szója állományoknak 58%-a elhullajtotta leveleit, ebből eddig 6%-ot arattak le. Mindkét növény előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál. A kukorica állományok 59%-a volt jó vagy kiváló állapotban, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyi értéknél. A termőterületnek már csak 30%-át sújtja aszály. A szójának 58%-át jelentették jó vagy kiváló állapotúnak, ami 6 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti értéknél. Az őszi búza vetésével előrébb járnak, mint az öt éves átlag, eddig 21%-ot vetettek el. Ez alól csak Oregon állam a kivétel, ahol a késlekedés az idei rendkívüli szárazságnak tudható be, a gazdák megfontolják, hogy őszi búzát vessenek-e.
Csapadék is hullott szeptember első felében több régióban is, keleten szinte mindenhol. A legtöbb északon, New England államban esett, ahol hosszan elhúzódó aszály ért ezzel véget, de lokálisan nagy esők voltak Floridában és a Nicholas hurrikán által érintett térségben, a Mexikói-öböl partvidékén is. Kisebb esők átnedvesítették a talajt a nyugati államok szárazsággal sújtott területein is, ami a bozóttüzek megfékezésében nyújtott némi segítséget. Kalifornia északi részén és a belső északnyugati területeken 20 mm-nél is több esett, ami hónapok óta a legjelentősebb csapadéknak számít arrafelé. Az esős idő azonban hamar véget ért, és visszatért a forró, száraz időjárás a nyugati államokba.

Kanada
Meleg, nagyrészt száraz időjárás uralkodott a kanadai préri jelentős részén szeptember első felében, ami kedvezett a mezőgazdasági munkáknak és a nyári növények érési folyamatainak. A hőmérséklet 1-4 fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult, a déli határ közelében 30 fok fölötti maximumokkal. A tartományi statisztikák szerint szeptember végére Alberta államban az összes termény 45%-át, Saskatchewan államban 56%-át, Manitoba-ban 50%-át takarítják be. Kanada délkeleti részén viszont 10-75 mm csapadékot adó záporok öntözték a földeket az őszi búza vetése előtt. Fagyok szeptember közepéig nem fordultak elő, 5 fok alá is csak az északabbi termőterületeken hűlt a levegő.  
Kanada idei búzatermését 23 tonnára becsülik (2,5 tonna/hektár termésátlaggal), ami 35%-kal elmarad a tavalyi termésmennyiségtől és 29%-kal az elmúlt öt év átlagától. A vetésterület is kisebb volt a szokásosnál, a hozamok pedig jelentősen alatta maradtak mind az előző évi, mind az átlagos értékeknek. Repcét 8,8 millió hektáron vetettek, ez 6%-kal több, mint az előző évben, de megfelel az öt éves átlagnak.

Kelet-Ázsia
Kína északkeleti részén továbbra is esők öntözik a kukoricát és a szóját, pedig az éréshez már inkább száraz idő lenne az ideális. Az ország más tájain többnyire száraz, meleg időjárás segíti az őszi munkákat és a nyári növények száradását, érését. A nyugati területeken a gyapot, míg délen a késői rizs betakarítása zajlik. A Koreai-félszigeten és Japán középső tájain szintén csapadékos az idő, de ezek az esők az aszályos nyár után már későn érkeztek a rizs és egyéb nyári növények számára.
Kína idei kukoricatermését rekord magasra, 273 millió tonnára becsülik, ami 5%-kal magasabb mind a tavalyi, mind az elmúlt öt év átlagos termésénél. A vetésterület is nagyobb volt kicsivel a tavalyinál, de a rekord magas termésmennyiség elsősorban a rekord magasra, 6,5 tonna/hektárosra becsült átlagos hozamnak köszönhető. A fő termőterületeken a határozott növekedést az agrárpolitikában bekövetkezett változások idézték elő. A kukorica betakarítását már augusztus végén elkezdték, és várhatóan október végéig tart majd a munka.

Ausztrália
Ausztrália nyugati és déli tájain meleg, száraz időjárás segíti az őszi gabonák és olajos magvak fejlődését, bár délnyugaton záporok is öntözték az állományokat. Keletebbre, Új Dél Wales tartományban szintén esők kedveztek az őszi búza, árpa és repce jó terméskilátásainak.
Az ország idei búzatermését 31,5 millió tonnára becsülik. A terméskilátások javultak az előző hónaphoz képest, de így is 1,5 millió tonnával elmaradnak a tavalyi rekord magas terméstől. Az átlagos hozamot 2,4 tonna/hektárra becsülik, és a terméskilátások a két fő termőterületen, Nyugat-Ausztráliában és Új Dél Wales-ben egyaránt jóval átlag felettiek.

Argentína
Az ország középső és északkeleti fő termőterületein szeptember közepén 25-100 mm közötti csapadék öntözte az őszi gabonát. Szintén esett, de kisebb mennyiség az északnyugati területeken, és az ilyenkor megszokottnál közel 4 fokkal melegebb, reggelente is fagymentes időjárás volt az uralkodó. Arrafelé további nedvességre lenne szüksége az őszi gabonák fejlődéséhez, és a nyári növények vetéséhez. 
Argentína idei búza termését rekord magasra, 20 millió tonnára becsülik, ami 13%-kal haladná meg a tavalyi termést. A magas világpiaci árak és az export lehetőségek arra ösztönözték az argentin termelőket, hogy nagyobb területen vessenek búzát. Emellett a hozamkilátások is 12%-kal magasabbak az előző évinél, idén 3,08 tonnára becsülik hektáronként a várható hozamot.

Brazília
Brazília déli részén szeptember első felében záporok öntözték a már generatív fázisban lévő búzát. A délnyugati területeken a nedvességhez enyhe idő is társul, 30 fok fölötti hőmérsékletekkel. Északabbra, Mato Grosso tartományban szintén záporok segítették a szója vetését megelőző talaj előkészítő munkákat.
A becslések szerint ebben a szezonban búzából rekordtermés, 7,7 millió tonna várható (2,85 t/ha termésátlag), mely 23%-kal több az előző évinél.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2021. szeptember 22.


1. ábra
VHI Index 2021. szeptember első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2021. szeptember első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
A 2021. augusztusi csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2021. augusztus 1. és szeptember 10. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(sötétkék csíkozás: csapadéktöbblet, piros csíkozás: csapadékhiány, vörös pöttyök: aszály, lila csíkozás: hőhullám)


5. ábra
A 2021. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2021. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2021. nyári átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2021. nyári csapadékösszeg a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
Termésátlag előrejelzés az EU átlagára vonatkozóan a 2016-2020-as átlaghoz és az augusztusi előrejelzéshez viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a sorok sorrendben a következőket tartalmazzák: tavaszi árpa, kukorica, burgonya, cukorrépa, napraforgó, szója, szilázs kukorica, rizs; az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: 5 éves termésátlag (t/ha), MARS augusztusi termésátlag előrejelzés (t/ha), MARS szeptemberi termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés az augusztusi előrejelzés százalékában)


10. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


12. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


13. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


14. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2016-2020-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2020-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában,
a termésátlag előrejelzés a 2020-as év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)