2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. június 21. 14:58

2022. júniusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között az USA délnyugati és Brazília középső vidékén, valamint Kelet-Afrikában. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területek Törökországban, Afrika keleti és az USA középső részén, valamint Paraguay térségében fordulnak elő (2. ábra). Amint majd látni fogjuk, ettől azért sokkal árnyaltabb a kép például Európában. A májusi csapadékösszeg anomália globális térképén a csapadékhiány a jellemző a kontinensek többségén: Afrika jelentős része ebben a hónapban is kevesebb esőt kapott, de jelentős a hiány Európában, Dél-Amerikában, Mexikóban és az USA délnyugati részén is (3. ábra). Ausztráliában, valamint a Kaszpi-tenger és a Kelet-Európai síkság térségében esett a szokásosnál több csapadék.

Európa
A 2022. május 1. és június 17. közötti időszakban a legnagyobb problémát a csapadékhiány okozta Európa jelentős részén (4. ábra). Különösen a déli, délnyugati részeken nagy a probléma, ahol ehhez még hőhullám is párosult, fokozva az aszály negatív hatásait. A leginkább érintett területek Olaszország északnyugati és középső részei, Franciaország déli része, kisebb intenzitással Franciaország nyugati és középső területei. Amíg Olaszországban a nyári növények (különösen a kukorica és a napraforgó) és az őszi vetések egyaránt érintettek, addig Franciaországban csak az őszi vetésekre van negatív hatással. Spanyolországban a csapadékhiány és a nagyon magas hőmérséklet az őszi vetéseket és a nyári növényeket is egyaránt károsítja. Tartós csapadékhiány jelentkezik Németország középső és keleti területein, Lengyelország nyugati részén, Szlovákia és Magyarország keleti részén, illetve Romániában és Ukrajnában, mely jelentősen csökkenti az őszi vetések terméshozamát.

A 2022. május 1. és június 14. közötti időszakban az átlagosnál kissé melegebb időjárás volt jellemző a Brit-szigetektől a Balkán keleti feléig terjedő sávban (5. ábra). Az átlagost 2-4 Celsius fokkal meghaladta az átlaghőmérséklet Spanyolországban és Oroszország európai részének északi területein. Ezzel szemben a szokásosnál hűvösebb időjárás uralkodott Oroszország európai területének középső vidékein.

Az átlagosnál akár 50%-kal is kevesebb csapadék hullott ebben az időszakban a Pireneusi-félszigeten, Franciaország déli részén, Olaszország északi és középső vidékén, Szlovéniában, Németország déli, Lengyelország nyugati és keleti, Magyarország és Szlovákia keleti részén, szinte egész Ukrajnában, valamint Törökország és Görögország tengerparti területein (6. ábra). Ezeken a vidékeken a legtöbb helyen csak egy-két nap hullott 5 mm-t meghaladó csapadék.
Ezzel szemben az átlagosnál csapadékosabb időjárás volt helyenként a spanyol tengerparton és az Alpok térségében, illetve a Balti országokban, a Kaukázus környékén, valamint Oroszország európai részének középső vidékein. Az egész tavaszt tekintve a csapadékhiány volt a jellemző kontinensünkön (7. ábra).

Franciaországban májusban az őszi kalászosok virágzásának és szemfejlődésének időszakában különösen meleg és száraz időjárás uralkodott, főleg a déli és nyugati részeken. Júniusban már későn érkezett a csapadék ahhoz, hogy a terméshozamokat még megmentse, így a terméskilátások gyengék ezeken a részeken. Az északi területeken ezzel szemben átlag körüli terméshozamok várhatók a kedvezőbb csapadék ellátásnak köszönhetően.

Németországban nagyon változó terméshozamok várhatók az eltérő csapadékeloszlás miatt. A keleti részeken folytatódott a csapadékhiányos, száraz idő, ezért ott terméskiesés várható. Az ország többi részén, ahol több csapadék hullott, átlag körüli termés várható.

Lengyelországban a május első két dekádját jellemző csapadékhiány után május utolsó harmadában jelentős csapadék érkezett, ami kedvezően hatott a őszi kalászosok virágzásának és fejlődésének időszakában.

Romániában a tartós csapadékhiány az őszi kalászosokra negatívan hat, alacsony terméshozamok várhatók és a nyári növények szempontjából is sürgős csapadékra lenne szükség egy átlagos hozam eléréséhez.

Spanyolországban és Portugáliában száraz és forró az időjárás, alacsonyak a terméskilátások az öntözés nélküli területeken. A víztározók vízszintje Spanyolországban jóval 50% alatt alakul és az öntözéses vízfelhasználást már korlátozni kellett. A kukorica 10-15 nappal jár előrébb a fejlődésben az átlaghoz képest a meleg miatt, ahol lehetőség van az öntözésre (ez elsősorban az északi területeket jelenti), ott jól fejlődik, de a vízfelhasználás korlátozása gondot jelenthet.

Olaszországban a terméskilátások romlottak a forró időjárás miatt, a búza hozama az öt éves átlag alatt várható és a nyári növények terméskilátásai sem sokkal jobbak, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő víz az öntözéshez.

Ukrajnában a középső és nyugati területeken alacsony terméshozam várható az őszi vetésű növényekből a száraz időjárásnak köszönhetően.

Oroszország európai területén kedvező időjárás uralkodott a kultúrnövények számára, így az őszi vetések jelenleg jó állapotban vannak, átlag fölötti terméshozamok várhatók.

EU szinten az őszi vetések hozamának kilátásai már három egymást követő hónapban csökkentek, a búza és az őszi árpa hozama is az öt éves átlag alatt várható. A repce, a kukorica és a napraforgó terméshozam előrejelzése szintén csökkenést mutat, de ezek a növények egyelőre maradtak az öt éves átlag körüli szinten. A terméskilátások csökkenésének fő oka a folytatódó csapadékhiány Európa legnagyobb részén. Különösen ott van ennek nagy hatása, ahol a kevés eső hőhullámmal párosult.
A Balti-tenger térségében az állományokat a tartósan hűvös időjárás stresszeli.
A termésbecslésekben a legnagyobb csökkenés a búzát tekintve volt, 13 tagországban módosult lefelé a várható hozam, különösen Magyarországon, Romániában, Lengyelországban és Franciaországban (8-13. ábra).

Amerikai Egyesült Államok
Június első felében forró száraz időjárás súlyosbította az aszály hatásait Kaliforniától egészen Texasig a déli államokban. Ezen hatások közé tartozik a víztározók egyre apadó vízszintje, a réteket, legelőket és a nem öntözött nyári növényeket érintő súlyos kiszáradás, valamint a rekord számú és kiterjedésű futótűz. Az ország többi részén több-kevesebb csapadék azért esett. A leghevesebb, 50-100 mm-t adó esők Florida déli részén, a Csendes-óceáni partvidék északi tájain és a Nagy Síkság délkeleti, déli területein fordultak elő. Ugyanakkor szintén kimaradt a kora-nyári esőzésekből a Georgia-tól Dél-Virginia-ig húzódó terület, ahol a szárazság magas hőmérsékletekkel jár együtt, és komoly hő stresszt okoz a legelők és a reproduktív fázisban lévő kukorica számára. Országos szinten egyébként jelentősen csökkent a kukorica termőterületeit érintő aszály az elmúlt egy hónap során, június közepén már csak 17%-át érintette a szárazság a növény fő termőterületeinek. A napraforgó esetén ugyanez az arány 22%, míg az őszi búzánál 45%, bár ez utóbbi növény esetén is sokat csökkent. Az országos statisztikák szerint június 12-ére a kukorica csaknem egészét, 97%-át elvetették, és az állományok 72%-a jó vagy kiváló állapotban volt, ami 4 százalékponttal meghaladja a tavaly ilyenkor megfigyelt értéket. Az őszi búzának ugyanekkor mindössze 31%-a volt jó vagy kiváló állapotú, ami jelentően elmarad az átlagtól. Már a betakarítás is elkezdődött, az őszi búza állományok 10%-át learatták.

Kanada
A kanadai préri nyugati, szárazsággal sújtott területeit végre esők öntözték, 10-50 mm esett, ami hozzájárult a tavaszi vetések keléséhez. Ugyanakkor keletebbre, ahol tavasszal áradásokat is okozott a sok csapadék, és emiatt a vetéssel is elmaradtak, június első felében szárazabbra fordult az idő. Kanada délnyugati termőterületein kiterjed, lokálisan heves esők tartják nedvesen a legelők és a szántóföldek talajait, és az esős időben a hőmérséklet is alacsonyabban alakul az ilyenkor szokásosnál, éjszakánként 5 fok alá hűl a levegő, de fagyot nem jelentettek. A vetéssel többfelé el vannak maradva az elhúzódó csapadékos időjárás miatt. 
Az idei repcetermést 2,33 tonna hektáronkénti hozam mellett 20 millió tonnára becsülik, a hozam is és a termés mennyisége is jelentősen több az előző évi értékeknél, amikor aszály sújtotta a termőterületeket.

Közép-Ázsia
Június első felében záporok enyhítették az aszályt a térség tavaszi búza övezetében, nyugatabbra pedig tovább növelték a talajnedvességet. Északkelet-Kazahsztántól Szibériáig a tavaszi szárazságot követően két egymást követő héten át 3-22 mm közötti csapadék hullott. A tavaszi búza övezet nyugati harmadán hevesebb esők (10-30 mm) is előfordultak, kedvező talajnedvességi viszonyokat biztosítva a vegetatív fázisban lévő gabona számára. Délebbre, Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán területén napos, az átlagosnál melegebb időjárás biztosította a gyapot optimális fejlődését.

Kelet-Ázsia
Kína legdélebbi részén további felhőszakadások (200 mm körüli csapadékmennyiséggel) okoztak helyi áradásokat, és akadályozták a korai vetésű rizs betakarítását, míg a környező területeken, északabbra és keletebbre valamivel kevesebb, de a vegetatív fázisban lévő rizskultúrák számára elegendő mennyiség esett. Az északkeleti országrészben 10-50 mm-t adó záporok járultak hozzá a kukorica és a szója optimális fejlődéséhez, errefelé az elmúlt 30 nap csapadékösszege a sokévi átlagnak megfelelő vagy azt kissé meghaladó volt az idén. Ugyanakkor az Észak-Kínai Alföldtől a Jangce folyó völgyéig száraz, forró időjárás volt az uralkodó 30 fok fölötti hőmérsékletekkel, ami a búza aratásának kedvező, ugyanakkor a nyári növények alatt igen kiszáradtak a talajok. Ezen a területen az elmúlt hat hétben az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségnek mindössze a 20%-a hullott le. Kína nyugati tájain az évszaknak megfelelően meleg, de nem forró időjárás teremtett közel ideális feltételeket az öntözéssel termesztett gyapot növekedéséhez. A Koreai-félszigeten rövid esős időszak 75 mm körüli csapadékmennyiséggel enyhítette a tavaszi-kora nyári aszályt, és Japánban is esők támogatták a rizs és a többi nyári növény fejlődését.   
Kína idei búzatermését az előrejelzések 135 millió tonnára teszik, ami közel 2 millió tonnával, hozzávetőleg 1%-kal elmarad a tavalyi terméstől, viszont körülbelül ugyanennyivel meghaladja az elmúlt öt év átlagát. A hozamot 5,77 tonnára várják hektáronként, ami kissé elmarad a tavalyi rekord nagy, 5,81 tonna/hektár értéktől, és a termőterület nagysága is csökkent kissé az előző évhez képest. Az idén alacsonyabbra várt hozamok hátterében az áll, hogy a vetés idején, tavaly szeptemberben és októberben a szokásosnál nedvesebbek voltak a talajok, a fő termőterületeken néhol áradások késleltették a vetést, és vetették vissza a növény korai fejlődését. Az idei gabona az előrejelzések szerint gyenge minőségű lesz, az aratás május közepétől június végéig tart.

Dél-Ázsia
India idei búza termése a becslések szerint 106 millió tonna körül alakul, ami 3%-os visszaesés a tavalyi évhez képest. A termőterület nagyságát 31 millió hektárra becsülik, a hozamot pedig 3,42 tonnára várják hektáronként. A túlzott meleg az idén hetekkel korábban érkezett a szokásosnál a búza övezetbe. Punjab és Haryana területén, ami a búza össztermésének egynegyedét adja a szemfejlődés kezdetén rekord magas hőmérsékleteket mértek, 7-9 fokkal volt melegebb a szokásosnál, így Punjab területéről helyi források összezsugorodott, apró búzaszemekről számolnak be. A többi termőterületen nem volt ilyen nagy meleg, illetve délebbre már márciusban, a hőség előtt learatták a búzát.

Ausztrália
Kiterjedt, áztató esők (20-50 mm) öntözték június első felében Nyugat-Ausztrália búza övezetét jelentős talajnedvesség növekedést okozva a nemrég bevetett búza-, árpa- és repceföldeken. Victoria államban és Új-Dél-Wales déli részén is hasonló esők voltak, ami jó kilátásokat teremt az őszi gabonák és olajos növények számára. Ezzel szemben északabbra alig esett, de a korábbi nagy csapadékok miatt azokon a területeken is bőségesen áll rendelkezésre nedvesség a talajokban, és a napos, az átlagosnál 3-5 fokkal hűvösebb időben is szépen fejlődnek az őszi vetések, és jól halad a kései nyári növények betakarítása.

Argentína
Száraz idő kedvezett a szezonális munkáknak az ország középső és északnyugati területein, északkeletre viszont visszatért a csapadék, 25 és 100 mm közötti mennyiség, de lokálisan 200 mm-nél is több esett. Az országos statisztikák szerint a kukoricának 56, a szójának 98%-át takarították be június 9-ére, a búzának és az árpának pedig 31 illetve 21%-át vetették el ugyanekkorra.

Brazília
Az évszakhoz képest szokatlanul heves esők (25-50 mm) öntözték a már érésben lévő kukoricát és gyapotot a fő termőterületeken az ország középső és déli tájain. A középső területeken jól jött a csapadék a későn vetett növények számára, mivel az esős évszak vége után majdnem egy hónappal hullott. A déli termőterületeken ez az eső már túl későn érkezett a másodvetésű kukoricának azzal együtt is, hogy enyhe, 20 fok fölötti hőmérsékletekkel társult. Az ilyenkor megszokott száraz időjárás volt az uralkodó a keletebbi mezőgazdasági területeken.
Az idei kukoricatermést 116 millió tonnára becsülik, ez jelentősen, 29 millió tonnával meghaladja a tavalyi termésmennyiségét. A termőterület nagysága is növekedett az elmúlt évhez képest, és a hozamokat is 22%-kal magasabbra, 5,32 tonnára várják hektáronként az idén. Bár a hozamkilátások némiképp csökkentek az elmúlt hónapban a középső nyugati régióban jelentkező szárazság miatt.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2022. június 21.


1. ábra
VHI Index 2022. június első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2022. június első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
2022. május csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2022. május 1. és június 17. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, vörös pontozott terület: aszály,
lila csíkozás: hőhullám, kék csíkozás: hideg hullám)


5. ábra
A 2022. május 1. és június 14. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2022. május 1. és június 14. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
2022. tavaszának csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


9. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


10. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


12. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


13. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2017-2021-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2021-es termésátlag (t/ha), MARS 2022-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2021-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)