2019. május 26. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.05.27. hétfő éjfélig

Hétfő délig zivatar kialakulására csekély az esély. Délután, kora este az eső, zápor mellett helyenként (némileg jobb eséllyel az Észak-Dunántúlon) zivatar is kialakulhat szélerősödés (50-65 km/h) kíséretében.

Hétfő késő estétől dél felől erőteljesebben labilizálódik a légkör, így keddre virradó éjszaka jobb eséllyel a Duna-Tisza közén, az ország keleti felén már intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak felhőszakadás szerű csapadékintenzitással és viharos széllel.

2019.05.26. 22:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. május 26. 22:06 (20:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.