2019. június 19. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.06.20. csütörtök éjfélig

Ma kora este még keleten többfelé várható zivatar. Éjszakára mérséklődik a zivatartevékenység, de teljesen legfeljebb csak rövid időre szűnik meg az országban. Csütörtök reggel, délelőtt még csak néhol, ezt követően azonban ismét sok helyen kell számítani zivatarok kipattanására, legfőképpen az ország keleti felében. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt 20-50 mm, néhol 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat, illetve nagy méretű jég és 60-80 km/h-s széllökésre is van esély. Néhol heves zivatar kialakulásához - melyben a szélrohamok esetleg meghaladhatják a 80-90 km/h-t, illetve a jégméret a 2-3 cm-t - is kedvezőek a feltételek (többnyire az Alföldön van erre esély).

2019.06.18. 18:19 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. június 19. 18:22 (16:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.