2024. április 14. vasárnap
Tanulmányok

Az őszi nyár vége

Babolcsai György, Gaál Áron

A 2011-es év nyáriasan meleg szeptemberéről Tóth Tamás korábbi cikkében bővebben olvashatunk. Ehhez további adalékként Budapest-Pestszentlőrinc hőmérsékleti maximumának és minimumának menetét mutatja be az 1. és 2. ábra. A napok nagy többségében a sokévi átlag fölött alakult a hőmérséklet.
1. ábra
A hőmérsékleti maximum menete Budapest-Pestszentlőrincen 2011. szeptemberében
2. ábra
A hőmérsékleti minimum menete Budapest-Pestszentlőrincen 2011. szeptemberében
A szeptemberi nyár átcsúszott október első napjaira is. A meleg végét nagy eséllyel már jó néhány nappal annak bekövetkezte előtt láttuk, ennek előrejelzési nehézségeivel Homokiné Ujváry Katalin foglakozott korábbi írásában. Közel egy hét előnnyel, október elsejétől már nagy biztonsággal jeleztük, hogy október 7-én erőteljes hidegfront vet majd véget a nyárias időnek.
Amit vártunk, be is következett. Október 7-én, pénteken északnyugat felől markáns hidegfront érte el hazánkat. A korábbinál mintegy 12 fokkal hidegebb levegő beáramlását (az 1500 m körüli magasságban) mutatja a 3. ábra.
3. ábra
A 850 hPa-os nyomási szint (kb. 1500 m) hőmérséklete 2011. október 7-én
00 UTC-kor (bal oldalon) és 12 UTC-kor (jobb oldalon)
Ilyen mértékű hidegadvekció nem szokatlan ebben a hónapban, átlagosan három évből kétszer fordul elő. Péntekre virradó éjszaka a hideg levegő elérte az északnyugati határszélt, és fokozatosan kelet felé nyomult, a késő délutáni órákban már a Tiszántúlon járt a hidegfront. A hidegfront az időjárás jellegében és a hőmérsékletben nagy különbséget hozott létre hazánk nyugati és keleti része között: a déli órákban a Dunántúl nyugati részén a folyamatos esőben még a 10 fokot sem érte el a hőmérséklet, ugyanakkor a Tiszántúlon napos idő volt, és többfelé 22, 24 fokot mértek. Ezt láthatjuk a 4. ábrán.
4. ábra
Aktuális műhold- és radarkép, valamint két méteres hőmérséklet
2011. október 7-én délben (10 UTC)
A Dunántúlon napközben már nem is emelkedett, hanem csökkent a hőmérséklet. Az 5. ábrán Szentgotthárd és Szeged napi hőmérsékleti menete látható.
5. ábra
A hőmérséklet napi menete Szentgotthárdon és Szegeden 2011. október 7-én
A péntekihez hasonló hidegfrontok általában nagy széllökéseket okoznak, de - tegyük hozzá: szerencsére - ezúttal elmaradtak a nagy területre kiterjedő szélrohamok. A front áthaladásával egyre többfelé északnyugatira fordult, és megerősödött, illetve viharossá fokozódott a szél. Síkvidéki állomásainkon a legerősebb széllökések 60-70 km/h között alakultak. (A legerősebb széllökést a 600 méter magasan lévő kab-hegyi mérőállomáson regisztráltuk, 99 km/h-t.) A 6. ábrán a frontátvonuláshoz kapcsolódó maximális széllökéseket láthatjuk.
6. ábra
A maximális széllökés 2011. október 7-én (m/s-ban)
Ez a markáns hidegfront többfelé okozott esőt - a legkevesebbet az Alföldön, a legtöbbet délnyugaton - így valamelyest enyhítette a csapadékhiányt. A 7. ábra a radarméréseken alapuló csapadékbecslést mutatja be.
7. ábra
A radarméréseken alapuló 24 órás csapadékösszeg-becslés
2011. október 7. 06 UTC-től október 8. 06 UTC-ig
Készült: 2011. október 10.
Az őszi nyár vége