2024. április 18. csütörtök
LÉGKÖR - szakmai tájékoztató folyóirat

68. évfolyam 1. szám * 1–56 * 2023. január


AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT
ÉS A MAGYAR METEOROLÓGIAI TÁRSASÁG
SZAKMAI TÁJÉKOZTATÓJA

letöltés [pdf: 31231 KB]
A víz körforgalma a légkörben és a 2022-es rendkívüli aszály meteorológiai háttere
Horváth Ákos, Breuer Hajnalka
DOI:10.56474/legkor.2023.1.1 (2–8. oldal)
 PDF (4911 KB)   |   Összefoglalás

A víz meghatározó szerepet játszik az időjárás alakításában. A légkörbe való bepárolgásától kezdve a halmazállapot-változáson keresztül a kihullásig erősen hat a légköri energia-forgalomra, és a légkör sugárzás-háztartására, végső soron az időjárás alakulására. A légköri vízforgalomban jelentkező zavar pedig szó szerint létkérdés lehet az élővilág, így az ember számára is. A víz légköri mozgása három körre bontható: a kisskálájú, vagy konvektív ciklusra ciklusra, amely leginkább, a gomolyfelhőkhöz, illetve zivatarfelhőkhöz, azaz a konvekcióhoz kapcsolható, a ciklonok skáláján zajló szinoptikus skálájú ciklusra, és az éghajlati övek közötti makroskálájú áramlásra, vagyis a hemiszférikus skálájú folyamatokra. Az egyes ciklusok szerepe térben és időben változik, azonban, ha bármelyik körben is valamilyen anomália lép fel, az szárazságot, vagy éppen árvizekkel terhelt időszakot hozhat magával. A 2022-es rendkívül erős, globális skálán jelentkező aszályos időszakban mindhárom skálán zavarok keletkeztek ( Horváth et al. al., 2022). A tanulmány célja a három vízciklus, sajátosságainak áttekintése és a szélsőséges aszály kialakulásában játszott szerepük bemutatása.


Szárazság Magyarországon 2022-ben és a múltban
Szentes Olivér
DOI:10.56474/legkor.2023.1.2 (9–19. oldal)
 PDF (4890 KB)   |   Összefoglalás

A 2022-es évben Magyarországon és Európa jelentős részén rendkívüli szárazságot figyelhettünk meg. A tartósan csapadékszegény időjárás következtében sokfelé aszály alakult ki, ami nyáron tetőzött. A legsúlyosabb aszály Magyarországon az Alföld középső és tiszántúli részén volt. Ez a tanulmány a 2022-es év csapadékviszonyai mellett foglalkozik a csapadék térbeli és időbeli változékonyságával, a meteorológiai mérések kezdete óta tapasztalt száraz időszakokkal, valamint az elmúlt 500 évben feljegyzett extrém száraz évekkel, időszakokkal.


A 2022-es aszály agrometeorológiai elemzése
Erdődiné Molnár Zsófia, Kovács Attila Viktor
DOI:10.56474/legkor.2023.1.3 (20–27. oldal)
 PDF (7821 KB)   |   Összefoglalás

A mezőgazdaság szempontjából a csapadék és a hőmérséklet a két legfontosabb meteorológiai elem. Előbbi hosszabb időszakon át jelentkező hiánya egyaránt nagy hatással van a növénytermesztésre és az állattenyésztésre is. A történelmi időkben a 2022-eshez hasonló rendkívül száraz éveket mindig éhínség  követte az adott területen (Réthly A., 1998), és bár a XXI. században ettől nem kell tartanunk Magyarországon, az aszálynak így is súlyos következményei vannak az élelmiszertermelésre. A szárazság nem egyforma mértékben érintette hazánk egyes tájegységeit, így a terméshozamokban is számottevő különbségek adódtak. Cikkünkben a 2022-es év első nyolc hónapjában tapasztalt nagyfokú aszály sajátosságait és  mezőgazdaságra gyakorolt hatásait tekintjük át.


A nap- és szélenergia hasznosítás helyzete 2020-ban és 2021-ben
Dobi Ildikó, Bíróné Kircsi Andrea, Péliné Németh Csilla
DOI:10.56474/legkor.2023.1.4 (28–39. oldal)
 PDF (4403 KB)   |   Összefoglalás

Az idén megújult Légkör „megújuló energia” rovatában hagyományteremtő cikksorozatot indítunk. Évente megjelenő nemzetközi és hazai elemzések alapján válogatást készítünk az energiaszektor, ezen belül a nap- és a szélenergia-hasznosítás globális, Európai Uniós és magyarországi helyzetéről, fókuszban az időjárással való összefüggésekre. Ez alkalommal rövid áttekintést adunk az energetika működését alapjaiban meghatározó nemzetközi klíma megállapodásokról, a hatályos legfontosabb szabályozásról. A dekarbonizációs célok néhány évtizeden belül átformálják a bolygó teljes energiagazdálkodását. Az energiaszektor átalakulásában jelentős szerepet kapnak az időjárásfüggő energiaforrások. Az elmúlt két év változásait érdemes együtt tekinteni, ugyanis a 2020-as pandémia és a lezárásokat követő visszarendeződés 2021-ben sok szempontból példátlan hatással volt az energetikára. Ami közös az elmúlt két évben, az a nap- és a szélenergia beruházások világszerte töretlen, exponenciális növekedése.


Tänczer Tibor szakmai életútjának adatai
Major György

2022 őszének időjárása
Marton Annamária

LÉGKÖR folyóirat