2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2018. november 14. 16:12

KÖZLEMÉNY: A légszennyezettségi adatok hiteles forrásáról és azok helyes értelmezéséről

Ezúton tájékoztatjuk a nyilvánosságot, hogy Magyarországon kizárólag az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) végez folyamatos légszennyezettségi méréseket. Az automata mérőhálózat adatai alapján az illetékes önkormányzatok feladata, hogy a helyi szmogriadó-rendeletben foglaltak szerint a szmogriadóval kapcsolatos intézkedéseket életbe léptessék.

A mérőállomásokról érkező adatok adatkezelője a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK), a hivatalos, minőségbiztosítási és szakmai előírások alapján ellenőrzött adatok a www.levegominoseg.hu oldalon érhetők el.

A levegominoseg.hu oldaltól eltérő közlésekért az OMSZ semmilyen felelősséget nem vállal.

Egyes légszennyezettségi állapotot megjelenítő magánszolgáltatók közlései, ábrázolásai megtévesztők lehetnek még akkor is, ha az OLM adatokra hivatkoznak.

Az adatok értelmezésénél minden esetben tekintetbe kell venni az adott légszennyező komponensre vonatkozó határértéket és a határértékhez tartozó átlagolási időszakot, valamint a területi kiterjeszthetőséget. Ezek az információk gyakran nem kerülnek hangsúlyozásra vagy feltüntetésre, ezáltal azt a látszatot keltve, hogy a hivatalos közlés teljesen más légszennyezettségi helyzetet mutat.

A fűtési szezonban kiemelten kezelt, PM10 szennyezésre vonatkozó előírások 24 órás átlagra vonatkoznak az alábbiak szerint:

  • Határérték (24 órás): 50 µg/m3; a naptári év alatt 35-nél többször nem léphető túl
  • Tájékoztatási küszöbérték (24 órás): 75 µg/m3; két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható
  • Riasztási küszöbérték (24 órás): 100 µg/m3; két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható


Megjegyzés: PM2,5 komponensre 25 µg/m3 határérték éves átlagolási időre vonatkozik, PM1-re pedig nincsen határérték.

A szmogriadóval kapcsolatos intézkedések során tehát nem szubjektív tapasztalások irányadóak, hanem a műszeres mérésekből származó értékek helyesen képezett 24 órás átlagértékei.

Hangsúlyozzuk, hogy az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat üzemeltetésében közreműködők szakmailag elkötelezetten és legjobb tudásuk szerint végzik munkájukat annak érdekében, hogy szakmailag és méréstechnikailag hiteles eredményeket szolgáltassanak.

2018. november 14.

                                                            Országos Meteorológiai Szolgálat         
                                                               Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ  

 

A téma iránt érdeklődők számára további információk: