2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. január 8. 14:35

Tavaszias idő téveszti meg a növényeket

Az elmúlt hetekben nyugati, délnyugati áramlással az ilyenkor megszokottnál több fokkal enyhébb légtömegek érkeztek a Kárpát-medence fölé, ami főként északkeleten, ködös, párás, az ország nagy részén azonban tavasziasan enyhe időjárást okozott. A meleg az elmúlt hétvégén illetve e hét elején érte el tetőfokát. A hét második felében megváltozik fölöttünk az áramlás iránya, és kelet, északkelet felől a hétvégére egyre hidegebb levegő áramlik fölénk. A közeljövőben tehát fokozatos lehűlésre kell számítani, de drasztikus hideg a hétvégén sem valószínű.

Az elmúlt héten, a legtöbb helyen száraz hétvége kivételével többször, sokfelé hullott gyenge eső, de összességében csak csapadéknyom és 10 mm közötti összeg. A több csapadék északkeleten illetve foltokban a déli országrészben esett. A talajok többnyire sárosak, a mélyebb rétegekben is jó vízellátottságúak. Továbbra is az Alföld déli részén illetve a Tisza-mentén vannak kiterjedtebb belvizes területek, de a jelenlegi száraz, meleg időjárás a száradást segíti.
Az átlaghőmérséklet a mögöttünk álló héten mintegy 6-7 fokkal az ilyenkor megszokott fölött alakult. A napi minimum és maximum hőmérsékleti rekordok egyaránt megdőltek a hétvégén. A tartósan fagymentes déli országrészben már napok óta 15 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete, így egyes növények nedvkeringése is beindult. Főként a déli lankákon rügyeznek a gyümölcsfák, és megkezdődött a metszés is. A ködösebb, párásabb északkeleti országrészben ezek a folyamatok még nem jellemzőek, nyugalomban van a természet. A meleg időnek megfelelően a talaj hőmérséklete is jóval magasabb az ilyenkor megszokottnál, 5 cm-es mélységben 5-7 fokos értékek a jellemzőek.

A folytatásban keddig marad a meleg, majd fokozatos lehűlés következik. Kedden délután délnyugat felől egy frontrendszer, majd csütörtökön egy tőlünk délre örvénylő magassági hidegörvény felhőzete éri el hazánkat, a hétvégén pedig egy Északkelet-Európa fölött elhelyezkedő nagy kiterjedésű anticiklon lesz időjárásunk meghatározója. Így a héten jellemzően sok lesz fölöttünk a felhő, napsütéses időszakokra kedden főként a nap első felében illetve vasárnap lehet számítani. Szerdán és csütörtökön elsősorban a Dunántúlon várható eső, a Nyugat-Dunántúlon akár 20 mm is eshet.  Pénteken és szombaton már többfelé számítani lehet csapadékra, de csak 2-5 mm közötti mennyiség valószínű, északkeleten ennyi sem, és az esőt szombaton egyre többfelé havas eső, a hegyvidéki területeken havazás váltja fel.
Számottevő szél nem várható a héten, legfeljebb kedden és vasárnap élénkül meg a keleti, délkeleti szél. A hőmérséklet a kezdeti 8-15 fokos maximális értékekről a hét közepére 5-10, majd vasárnapra 1-5 fokra esik vissza. A hajnali fagyok először északkeleten térnek vissza péntektől, majd vasárnaptól egyre nagyobb területeken csökken fagypont alá a hőmérséklet, de a jelenlegi számítások szerint a jövő hét elejéig -5 foknál erősebb fagyok a héten nem valószínűek. Ennek megfelelően a talaj hőmérséklete is fokozatosan csökkenni fog, de az ország nagy részén vasárnap estig még fagypont fölött marad az 5 cm-es talajhőmérséklet.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. január 8.