2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. április 16. 17:10

Folytatódik az átlagosnál melegebb idő

A hét eleji felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az elmúlt két hét, az átlagosnál szárazabb, és melegebb időjárási viszonyai mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent. Ez a tendencia folytatódik az előttünk álló időszakban is. Továbbra is gyorsan fejlődik a vegetáció, ami kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.

Bár a mögöttünk álló héten többször, sokfelé fordultak elő esők, záporok, kedden az északi országrészben, péntekről szombatra virradó éjszaka pedig a Dunántúlon zivatarok is előfordultak, de összességében csak csapadéknyom és 10 mm közötti mennyiség esett. A több az ország északi felén, a kevesebb pedig a belvíz által jobban sújtott déli országrészben. A belvíz által nem érintett területeken sokat száradt a talaj felső 20 cm-es rétege, 50 cm-es mélység alatt azonban jellemzően országszerte vízzel telítettek a talajok.

A talaj hőmérséklete számottevően melegedett az elmúlt egy hétben, a felső 20 cm-es rétegben általában 13 és 17 fok között alakul, és a hét végéig kissé tovább melegszik, de a melegedés mértéke már nem lesz az előző hetihez hasonló.

A február 1-től összegzett, 6 Celsius fokos bázishőmérséklettel készült, Kaposvárra és Nyíregyházára szóló hőösszeg (a különböző növényeknek, és sok kártevőnek is meghatározott mennyiségű hőösszegre van szüksége az egyes fejlődési fázisainak eléréséhez) ábráink szerint hőmérsékletileg egyelőre el vagyunk maradva a 2017-es évtől. Idén március elején volt egy kisebb fölmelegedés, majd gyakorlatilag március végéig hideg maradt az idő (sokáig vízszintesen halad a görbe, azaz nem gyűlt hőösszeg), a felmelegedés a hónap legvégén érkezett, mely tartósan meg is maradt. Összességében így is az átlagos értékek fölött járunk, hiszen az április eddig tartósan meleg időt hozott. Az előrejelzés szerint pedig nagyon intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is, a hét végéig az idei értékek elérik, illetve meg is haladják a tavalyi hőösszeg értékeket. Jóval a sokéves átlag fölött halad az előrejelzés.

A legújabb NDVI vegetációs index térképünkön, amely a március végi, április eleji állapotot mutatja, a zöld tömeg egyértelmű növekedése látszik. Az anomália térkép alapján a zöld tömeg aránya a sokéves átlag fölött van, vagyis a vegetáció fejlettebb az ilyenkor megszokottnál.

A héten még kedden is sok lesz a felhő fölöttünk, és elszórtan záporokra, zivatarokra is számítani lehet. Szerdától azonban a hétvégéig anticiklon határozza meg időjárásunkat. Többnyire napos időre lehet számítani időnként gomolyfelhőkkel, melyekből egy-egy zápor legfeljebb vasárnap fordulhat elő. A szél azonban gyakran megélénkül, szerdán sokfelé meg is erősödik, ezért permetezésre leginkább a reggeli, kora délelőtti illetve a kora esti órák lesznek alkalmasak. A száraz, de szeles időben érdemes fokozottan odafigyelni a szárazfű tüzek megelőzésére.

A hajnali hőmérséklet a hét első felében 10 és 15 fok között, majd csütörtöktől 6 és 11 fok között valószínű. A gyümölcsfák virágzását veszélyeztető fagy az előttünk álló héten nem várható. A legmelegebb órákban 18-23 fokig melegszik a levegő.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. április 16.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár