2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. május 15. 09:50

Lehűléssel érkezik az eső

A mögöttünk álló hét zivatarokban gazdag időjárása csak kevés helyen hozta meg a kívánt csapadékot, a héten azonban országszerte megérkezik a növények túlélését jelentő eső. Magassági hidegcseppek okoznak változékony, az eddigieknél több fokkal hűvösebb, gyakran esős időt, de az eső mellett záporok, néhol heves zivatarok is lesznek.

Múlt kedd óta minden nap előfordultak záporok, zivatarok, melyekből foltszerűen hullott csapadék főként a Dunántúlon, és a középső, illetve délkeleti országrészben, de az ország északkeleti harmadát szinte semmi eső nem érte. A hőmérséklet bár néhány fokkal elmaradt a megelőző héthez képest, de a 25 fok körüli, illetve kevéssel afölötti értékek még mindig a nyarat idézték. A legtöbb helyen száraz, meleg, gyakran szeles időben tovább száradt a talaj. Főként az Alföldön és északkeleten a felső 50 cm-es réteg már alig tartalmaz nedvességet, csak a mélyebb rétegekben van nedvesség utánpótlás. Az aszály jelei mutatkoznak nagy területen az országban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 270 és 330 foknap között járnak. A 300 foknap fölötti értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek. A növekedés intenzitása a jövő héten azonban lassul, de hőösszeg tekintetében így is négy héttel a sokéves átlag, három héttel a tavalyi értékek előtt járunk, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapták meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget. A kukoricabogárra ugyancsak április 1-től, de 12,7 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolva többnyire 170 és 220 foknap között tart az effektív hőösszeg, a kelés idejét a szakirodalom szerint hozzávetőlegesen 150-160 foknap körülre tehetjük.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen, összehasonlítva az előzővel egyértelműen látszik, hogy a növekedés május első hetében ismét beindult a megelőző időszakhoz képest, a tavaszi vetés fejlődésének köszönhetően. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

Az előttünk álló héten meglehetősen változékony időben lesz részünk. Napos és erősen felhős területek és időszakok váltakoznak, a több felhőre a hét első felében kell számítani. Hétfőn estére délnyugat felől éri el az országot az a csapadékzóna, melyből kedd estig országszerte 5 és 15 mm közötti eső várható, de néhol akár heves zivatarok is lehetnek. Szerdán főként keleten, északkeleten valószínű ismét nagyobb mennyiségű csapadék, majd csütörtökön ismét többfelé kell esőre, záporokra számítani. Péntektől csökken a csapadékhajlam, és kevesebb helyen várhatók záporok, elszórtan zivatarok. Összességében 10 és 40 mm közötti csapadék várható országosan a héten, de lokálisan ennél akár nagyobb mennyiség is előfordulhat. A szél a déli, kora délutáni órákban lesz sokfelé élénk, csütörtökön és pénteken erős, majd a hétvégére mérséklődik a légmozgás. Hőmérséklet tekintetében a nyár után a héten inkább tavaszias időre kell számítani, a fagyosszentek bár kissé megkésve, de meghozzák a hideget. Fagy ugyan nem lesz, a hajnali hőmérsékletek sem csökkennek 5 fok alá, de a legmelegebb órákban is csak 18-23 fokig melegszik a levegő. Szerdán várható ennél kissé hűvösebb, melegedésre pedig a hétvégén lehet számítani.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. május 14.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár