2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. május 21. 15:58

Sokfelé további csapadékra lenne szükség

Péntekig meleg, záporos, zivataros időre számíthatunk, ugyanis délies áramlással viszonylag nedves, labilis rétegződésű léghullámok érkeznek fölénk, de országos áztató eső nem valószínű. A hét végétől északkelet felől szárazabb légtömeg áramlik térségünkbe.

Az elmúlt hét második felében már csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, számottevő csapadék csak kisebb körzetekben hullott. A napi maximumok többnyire 20 és 25 fok között alakultak. A talaj fölső 20 cm-es rétege a Tiszántúlon és az Alpokalján nedves, miközben a középső országrészben még mindig sokfelé száraznak mondható. Főleg ezeken a területeken lenne nagy szükség csapadékra. A déli országrészben az elmúlt 30 nap során helyenként alig 10-15 mm csapadék hullott, ez nagyon kevés, így ezeken a területeken a tavaszi vetések nem tudnak optimálisan fejlődni, de pl. az őszi búzában és a repcében is terméskiesés várható. Az Alpokalján ugyanakkor 100 mm fölötti érték is előfordult. 50-100 cm-es mélységben továbbra is országszerte van nedvesség a talajokban. Folyó és állóvizeink (a fölső 1-2 m) hőmérséklete 20 fok körül alakul.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. Ugyanakkor a változást mutató térkép szerint a növekedés sokfelé leállt, pl. az őszi búza és a repce zöld tömege sem növekszik már, azon a fenológiai fázison már túl járnak. Az anomália térkép alapján a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál jóval fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan többnyire 300 és 370 foknap között járnak. A magasabb értékek a délkeleti országrészben jellemzőek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, a hőösszeg növekedése pedig a következő 10 nap során is intenzív marad.

Az országban a szántóföldi növényeink közül a repce a magképződés, az őszi búza a virágzás, a kukorica 5-7 leveles, a napraforgó pedig 6-8 leveles fenológiai állapotban van többnyire, a szőlő virágzása megkezdődött. Az elmúlt heti csapadék hatására az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is. Ugyanakkor a középső területeken további csapadékra lenne szükség.

Az előttünk álló héten péntekig alig változik majd az időjárás: minden nap, az ország bármely részén várhatók záporok, zivatarok. Területi átlagban a vasárnap estig várható összcsapadék 5 és 15 mm között valószínű, de nagy területi különbségek alakulnak majd ki. Míg egyes körzetek szinte teljesen ki is maradhatnak a csapadékból, egyes helyeken akár felhőszakadás is előfordulhat. Szombattól aztán szárazra fordul az idő. A hőmérséklet nyáriasan alakul majd, szerdától már 24 és 29 fok között várhatók a csúcsértékek. Csütörtöktől napközben gyakran megélénkül majd a keleti, északkeleti szél. Zivatarok környezetében azonban átmenetileg viharossá fokozódik a légmozgás. A levegő nedvességtartalma a majd minden napos csapadékos időszakokban, és az éjszakai órában is 80% fölé emelkedik majd, így a gombás betegségeknek kedvező körülmények alakulhatnak ki.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. május 21.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár