2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. július 12. 15:03

Napos, száraz időben lehet haladni az aratással

Az elmúlt egy hét csapadékos időjárása sokfelé hátráltatta a betakarítást. Az előttünk álló napokban azonban napos, nagyrészt száraz, kissé szeles időben száradhat a még aratásra váró gabona illetve a talaj. Csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakul.

A mögöttünk álló hét csapadékeloszlásának tekintetében elég változatos képet mutat az ország. Általában véve csapadéknyom és 20 mm közötti mennyiség hullott, de a Dunántúlon többfelé valamint a délkeleti országrészben ennél jóval több esett. Ugyanakkor vannak területek, melyeket ismét elkerült a csapadék, így a Nyírség, a Hajdúság, a Hernád mente, a Mezőföld és a Kiskunság egyes részein csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és az aszály jelei mutatkoznak. Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is. A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön illetve északkeleten is sáros a talaj, a Körösök mentén ismét megjelent a belvíz. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A csapadék által nem érintett tájakon azonban komoly gondot okoz a szárazság, a repedezett talaj. A következő napok jellemzően száraz időjárása ezeken a területeken az aszály fokozódását, míg máshol a talaj felszáradását eredményezi majd.

Az országban zajlik a búza aratása, az árpát és a repcét a legtöbb helyen már betakarították. A kukorica zömében a virágzás végén jár, de az Alföld déli részén már elindult a szemfejlődése. A napraforgó a legtöbb helyen a virágzás teljében van, de a Délalföldön már megkezdődött a magképződés. A szőlő a fürtzáródás vége - zsendülés eleje fenológiai fázisban tart. Az év egyik meghatározó munkájával, a kalászosok betakarításával jól lehet haladni az előttünk álló napokban. A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek az előttünk álló időszakban szintén adottak lesznek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga és vörös szín aránya, zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív növekedést, jelenlegi térképünkön még nem jelenik meg a virágzásból adódó csökkenés. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, de a Tiszántúl déli részén, különösen Szarvas környékén a más területekhez képest júniusban hullott kevesebb csapadékkal összefüggésben lehet a negatív anomália.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 840 és 940 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.  A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az  1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, így növényeink fenológiai fázisai is előnyben vannak, bár június utolsó harmadának az átlagosnál hűvösebb időjárása lassította a hőösszeg növekedést. Július eleje óta az idei értékek közelebb kerültek a tavalyi illetve az átlagos értékekhez, vagyis valamelyest apadt a meleg április és május során szerzett több hetes előny.

A hét hátralevő részében és a jövő hét első felében is jellemzően napos idő várható több-kevesebb gomolyfelhővel, melyekből csak elszórtan alakul ki egy-egy zápor, zivatar de összességében az ország nagy részén a következő egy hétben száraz időre van kilátás. A hétvégétől napközben a legmelegebb órákban légköri aszályra is számítani lehet elsősorban az Alföld területén. A déli, kora délutáni órákban sokfelé megélénkül a szél. A száraz, meleg, szeles időben fokozottan érdemes odafigyelni a tarlótüzek elkerülésére védőszántás alkalmazásával.
A maximumhőmérséklet a sokéves átlag körül, 26 és 31 fok körül alakul.  

Aszály kérdésében döntő tényező az elmúlt időszakban lehullott csapadékmennyiség, illetve az aktuális talajnedvességi viszonyok, melyekről részletes információ érhető el oldalunkon. A Magyar Tudományos Akadémia Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott algoritmus alapján áll elő a Napi Léptékű Aszályindex mutatószám, mely többek között a talajnedvesség, a talajféleség, a légköri viszonyok alapján határozza meg, hogy a növény mennyit szeretne párologtatni, és ehhez mennyi nedvesség áll a talajban a rendelkezésére. Az MSWD Aszályindex pedig az aszályosság mértékét az alapján jellemzi, hogy mennyi vizet kellene a talajba juttatni, hogy az a növénynek optimális feltételeket teremtsen. Az indexekről részletes leírás itt található.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. július 12.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár