2019. szeptember 19. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2018. szeptember 24. 14:30

Talajmenti fagyok a láthatáron

Az előző héten még 30 fokos nyári meleget most talajmenti fagyok követhetik a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, a következő hidegfront szombatra valószínű.

Múlt péntekig tartott a késő nyári, meleg, száraz idő, 30 Celsius fok körüli maximumokkal. Pénteken este markáns, gyors mozgású hidegfront érte el az országot, mely jelentős lehűlést, de csak kevés csapadékot hozott. A lehűlés újabb hulláma a hétfőre virradó éjjel érkezett, sokfelé viharos széllel, és hideg levegővel. Ez a front már valamivel több esőt hozott: a legnagyobb mennyiség a Balatontól délre és a Tiszántúl északi felén hullott, többnyire 15-20 mm, a legkevesebb az Északi-Középhegység térségében, ahol 5 mm alatt maradt. Másfelé az országban többnyire 5 és 10 mm közötti értékek fordultak elő. A talaj fölső rétege ennek hatására jelenleg többnyire nedves, és az eddig legszárazabb nyírségi és hajdúsági területeken is sokat javult a helyzet, de mélyebben a keleti országrészben továbbra is 100-150 mm csapadék hiányzik a talajból.
 
A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1700 és 1900 foknap között járnak az országban. Az  1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel, míg a 3. ábrán a hőösszeg területi eloszlását láthatjuk. A legmagasabb értékek a Tisza alsó szakaszának környékén vannak, míg a legalacsonyabbak (a magasabb területeket leszámítva) az északi és a nyugati határszélen. Az értékek rekord közeliek, már bőven elegendő hőmennyiség gyűlt össze a kukorica beéréséhez. Mivel április 1-től számolunk, az eltérő időpontokban történt vetés miatt valamennyit ezekből az értékekből le kell vonni (hiszen a vetés pontos idejétől kellene az összegzést indítani).
 
A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó döntő részénél már befejeződött az aratás, a kukorica is beérett, ennek jelentős részét már betakarították. A péntekig tartó száraz idő hatására a kukorica szemeknek ideális volt a nedvességtartalma, sokfelé szárításra sem volt szükség, és a gombás fertőzések is visszaszorultak. Szombat óta a csapadék miatt átmenetileg változott a helyzet. A kikelt, 2-4 leveles állapotban lévő repce számára a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll a rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet. A szombati és a hétfői csapadék kimondottan jól jött a repcének, de ahol péntek óta 5 mm körüli, vagy az alatti mennyiség hullott, ott továbbra is szomjaznak a földek és vontatott a növényfejlődés. Az őszi búza vetése is helyenként már megkezdődött.
 
A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg mennyisége egyre kisebb. A változást mutató térkép szerint a csökkenés (sárga és vörös területek) mértéke mérséklődött, sőt a középső országrészben a szeptember eleji esők hatására növekedés tapasztalható. Az anomália térkép változatos képet mutat az országról: míg a Duna-Tisza közén az átlagosnál nagyobb zöld tömeggel rendelkező terültek is vannak, addig a Tiszántúl északi részén nagy területen jelentős negatív eltérés is megfigyelhető. A negatív eltérés részben az augusztusi kevés csapadéknak és az átlagosnál hamarabb bekövetkező érés-növényszáradás fenológiai fázisnak tudható be. Az erősen mozaikos területek (ahol kis területű vörös és zöld foltok egymás mellett találhatók) a vetésforgó miatt alakulnak ki attól függően, hogy az adott évben éppen milyen kultúra van a táblában.
 
A folytatásban immár őszies idő várható, olyannyira, hogy keddtől péntekig a szélvédett, fagyzugos helyeken már talajmenti fagyok is előfordulhatnak. 2 m-es magasságban csak nagyon kevés helyen alakulhat ki gyenge fagy, a talaj még meleg (15-20 Celsius fokos), onnan kap hőt a légkör. A leginkább fagyzugos területek az országban az Északi-középhegység északi oldalán lévő völgyek (Nógrád megyében, és a Heves-Borsodi dombságon), a Nyírség egyes területei (pl. Nyírlugos környéke), és a Dunántúli-dombság szélcsendes völgyei. A nappali felmelegedés erősödik: a keddi 12-17 fokról pénteken már 20-24 fokig. A hét végéig alapvetően száraz idő várható, de a szélcsendes éjszakákon erős harmat, helyenként dér is várható. A szél kedden mérséklődik, szerdától péntekig csak napközben élénkül meg kissé. Szombatra várható újabb hidegfront, lehűléssel, szélerősödéssel, de csak 5 mm alatti csapadékmennyiséggel.
 
Aszály kérdésében döntő tényező az elmúlt időszakban lehullott csapadékmennyiség, illetve az aktuális talajnedvességi viszonyok, melyekről részletes információ érhető el oldalunkon. A Magyar Tudományos Akadémia Kutatóközpontjának munkatársai által kidolgozott algoritmus alapján áll elő a Napi Léptékű Aszályindex mutatószám, mely többek között a talajnedvesség, a talajféleség, a légköri viszonyok alapján határozza meg, hogy a növény mennyit szeretne párologtatni, és ehhez mennyi nedvesség áll a talajban a rendelkezésére. Az MSWD Aszályindex pedig az aszályosság mértékét az alapján jellemzi, hogy mennyi vizet kellene a talajba juttatni, hogy az a növénynek optimális feltételeket teremtsen. Az indexekről részletes leírás itt található.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
Készült: 2018. szeptember 24.


1. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Nyíregyháza


2. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszegek; Kaposvár


3. ábra: Effektív (a növények számára hasznosítható) hőösszeg területi eloszlása