2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. december 10. 16:31

Marad a változékony idő

Az elmúlt hét enyhe, esős időjárása többfelé sáros talajokat eredményezett. A folytatásban is változékony időre van kilátás, a hét első felében vegyes halmazállapotú, de nem nagy mennyiségű csapadékkal. A hétvégére kissé lehűl az idő, az ország északkeleti harmadán talajfagy is várható.

A mögöttünk álló héten számottevően megenyhült az idő a november végi komoly fagyok után.  Csak csütörtök reggelre hűlt nagyobb területen -5 fok alá a levegő, a többi napon legfeljebb gyenge fagyok voltak jellemzőek a leghidegebb órákban. A maximum hőmérsékletek is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakultak (1. ábra), néhol a 10 fokot is elérték. Összességében 2 és 15 mm közötti csapadék hullott (2. ábra), jellemzően eső formájában, ami nem nagy mennyiség, de a hét közepének kivételével minden nap volt több- kevesebb eső.
A november utolsó hetében kezdődött csapadékos időszakkal együtt így a talaj felső része sokfelé telített nedvességgel, a felszíne sáros, ez alól csak a déli, délkeleti megyék jelentenek kivételt (3. ábra). A 20 cm-nél mélyebb talajrétegekben azonban főként a Tiszántúlon illetve Baranya és Bács-Kiskun megyékben továbbra is igen száraz a talaj, és bőven van hova leszivárogni a téli csapadéknak (4. ábra). Az enyhülésből adódóan a korábban a felszín közelében fagyott talaj kiengedett, és a hét végére már 3-4 fokos talajhőmérsékleti értékeket mérhettek 5 cm-es mélységben (5. ábra).

Az őszi vetések jellemzően nyugalmi állapotban vannak, a múlt héten már nem fejlődtek számottevően. Bár volt egy-egy nap, amikor a déli országrészben 5 fok fölé emelkedett a napi középhőmérséklet, de észrevehetően ez már nem járult hozzá a hiányosan kelt vetés erősödéséhez.

A folytatásban gyakran lesz erősen felhős az ég, a hét közepén várhatók napos időszakok és területek. A hét első felében záporok, hózáporok egyaránt lesznek, de összességében az ország nagy részén csak 2 és 5 mm közötti csapadékra van kilátás. Csütörtökön és pénteken átmenetileg szárazabb időre lehet számítani, majd szombaton az északi területeken várható havazás, vasárnap pedig már sokfelé valószínű csapadék, északkeleten hó, máshol eső formájában. Az elmúlt hetinél kissé hűvösebb időre van kilátás. A legalacsonyabb hőmérséklet jellemzően 0 és -5 fok között alakul, napközben pedig eleinte +1 - +6, a hét második felében 0 - +4 fokig melegszik a levegő. A talajhőmérsékletben is csökkenés várható, pénteken már csak 0 fok körül alakul az 5 cm-es mélység hőmérséklete.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. december 10.


1. ábra: Az elmúlt 5 nap (2018. 12. 9-ig) középhőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)


2. ábra: Az elmúlt 7 nap (2018. december 9-ig) csapadékösszege (mm)



3. ábra: A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


4. ábra: A talaj 50-100 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


5. ábra: A talajhőmérséklet napi átlaga 5 cm-es mélységben (Celsius fok)