2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. december 17. 13:41

Hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is. A hó vastagsága a héten jellemzően csökkenni fog az fokozatosn enyhülés hatására, bár csütörtökön és helyenként még pénteken is hullhat kevés hó.

Az előző hét enyhe, de változékony idővel indult. Hétfőn még 10 fok körül alakultak a maximumhőmérsékletek az országban, majd egyre hűvösebb léghullámok árasztották el térségünket. Erősödött az éjszakai lehűlés, és a hét végére már napközben is fagypont közelében, sokfelé az alatt alakult a hőmérséklet. A hét közepén helyenként már kisebb havazás is előfordult, péntek estétől azonban országos havazás kezdődött, mely vasárnap hagyta el térségünket. A lehullott, többnyire 5-10 mm csapadék hatására jellemzően 5-10 cm-es összefüggő hóréteg alakult ki az országban. Nyugaton, északnyugaton ettől valamivel kevesebb, délkeleten, keleten pedig több. Utóbbi területeken 15-19 cm-es hóréteg is előfordult (1. ábra). Ennek hatására hétfő reggelre az átmenetileg kevésbé felhős területeken (az ország középső részein) helyenként -10 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet. A talajban számottevő fagy nincs, csak a fölső 2-3 cm-es réteg van megfagyva, de helyenként még az sem. A talaj fölső rétegei országszerte telítettek nedvességgel, ugyanakkor a 30-40 cm-es szinttől mélyebben még bőven van helye a nedvességnek, különösen az Alföldön (2. ábra).
 
A hóréteg a nyugalomban lévő őszi vetéseknek igen kedvező, a mint ahogy az aszályos ősz után a csapadékra is szükség van.
 
A folytatásban marad a télies időjárás. Kedden és szerdán számottevő csapadék nem valószínű. Az átmenetileg kevésbé felhős időben nagy lesz a hőingás: éjjel a havas területeken -10 fok alatti hidegek is várhatók, napközben pedig 0 fok köré, kedden kissé a fölé emelkedik a hőmérséklet. Csütörtöktől kezdődően a magasban több hullámban nedvesebb és enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, csapadék is várható: hó, havas eső, ónos eső, majd eső egyaránt. Mérséklődik az éjszakai lehűlés, de továbbra is fagyok várhatók, napközben pedig 0 fok köré emelkedik a hőmérséklet, a hét legvégén lehet ettől még enyhébb idő. A hó az ország nagyobb részén több napon is olvadni fog, a Dunántúlon a hét közepére sokfelé valószínűleg el is tűnik. Jövő hétfőig összességében többnyire 5 és 10 mm között várható a csapadék mennyisége, északkeleten ez pénteken is még hó formájában várható. A talaj fölső rétegének hőmérsékletében számottevő változás nem valószínű a héten.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
Készült: 2018. december 17.


1. ábra: Hóvastagság 2018. december 16-án reggel (cm)


2. ábra: A talaj 50-100 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)