2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. december 24. 12:37

A délutánok bár lassan, de már hosszabbodnak

A hét végére érkezett enyhe, szeles, esős idő után az előttünk álló héten igencsak frontos időnk lesz. Az északnyugat felől érkező hűvösebb, illetve enyhébb légtömegek nagy sebességgel és gyakran váltják majd egymást, így szeles időben lesz részünk. A felhőzet mennyisége gyorsan változik majd, nagyobb csapadék azonban csak a hét végére érkezhet.

Az előző hét első része még hideg, havas, téli idővel telt, majd a hét közepétől előbb nyugaton, majd szombatra végül északkeleten is jelentősen megenyhült az idő a megerősödő szélben. A hét eleji országos, összefüggő hóréteg ennek megfelelően előbb a Dunántúlon, majd keleten is szinte mindenhol (a magasabb hegyeket kivéve) elolvadt. Csütörtökön és pénteken sokfelé fordult elő az országban vegyes halmazállapotú, kisebb mennyiségű csapadék. Jelentős eső szombaton, majd pedig vasárnap-hétfőn érkezett. A lehullott csapadék mennyisége nagyjából a Szombathely-Dunaújváros-Szarvas-Lőkösháza vonaltól délnyugatra 5 mm alatt maradt, ugyanakkor ettől északra 5 és 15 mm között alakult, sőt pl. a Kisalföldön és a Börzsöny-Mátra térségében helyenként a 30 mm is megközelítette. Hétfőn délelőtt a Szamosközben az esőt többfelé havazás váltotta föl. A talajban jelenleg fagy nincs, 5 cm-es mélységben északkeleten 2-3 Celsius fok, míg délen, délnyugaton 4-5 fok a jellemző hőmérséklet. A talaj fölső rétegei országszerte telítettek nedvességgel, nagy területen már a fölső 50 cm-es réteg teljesen átázott, ugyanakkor mélyebben még bőven van helye a nedvességnek, különösen az Alföldön (1. ábra).
 
Az előző hét első felében a havas felszín és a kevesebb felhő miatt erős éjszakai fagyok alakultak ki, sokfelé, elsősorban a középső és keleti országrészben -10 Celsius fok körüli minimumokkal. Helyenként -12, -15 fokos fagy is előfordult, de a hóréteg az őszi vetéseket ennek káros hatásától megvédte. Szombaton és vasárnap pedig már sokfelé 10-12 fokos enyheség következett. Ez a hőmérséklet az őszi kalászosoknak még némi fejlődést is lehetővé tenne, de a vegetáció alapvetően nyugalomban van. Eddig a tél kedvezően alakul, bár volt kemény hideg is, de fagy nem károsított. A csapadék az őszi nagy hiány után pótlódik a talajban, csak ott látni kisebb belvízfoltokat, ahol rossz a talaj vízáteresztő képessége.
 
A csapadéknak a folytatásban lesz ideje beszivárogni a mélyebb rétegekbe, mert az előttünk álló héten nagyobb mennyiség legfeljebb a hét végére érkezhet. Addig éjjel sokfelé gyengén megfagy, nappal kienged majd, szélsőséges hőmérsékletek nem várhatók. Gyakran lesz szeles az idő, ami nem kedvez a ködnek, annál inkább a tiszta időnek, a gyorsan vonulók felhők mellett pedig napsütés is valószínű. A talajban nagyobb fagy kialakulására nem kell számítani a hét végéig, 5 cm-es rétegben pár fokkal fagypont fölött alakul majd a hőmérséklet. A hét végére a Nap járása eléri azt a pontot, amikor legkésőbb kel föl az évben, de a délutánok, ha csak lassan is, de már most napról-napra hosszabbodnak.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
Készült: 2018. december 24.


1. ábra: A talaj fölső 1 m-es rétegében ennyi nedvesség hiányzik a telítésig 2018. 12. 23-án (mm)