2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. január 21. 15:34

Továbbra is jól telelnek a vetések

A múlt hét tavaszias időjárása után a hétvégére visszatért a tél, és vasárnap ismét hó takarta be az ország keleti felét. A folytatásban mediterrán ciklonok határozzák meg időjárásunkat, a hét első felében további havazásra, csütörtöktől vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás.

A múlt héten a keddi átmeneti lehűlés kivételével általában véve igen enyhe, az ilyenkor szokásosnál 3-4 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű idő volt a jellemző, erős, többfelé viharos széllel, záporokkal, hózáporokkal. Szerdán még csak délnyugaton, csütörtökön a tartósan ködös, párás északkeleti, keleti tájak kivételével már sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő. A hótakaró a magasabban fekvő hegyvidéki területek kivételével mindenütt elolvadt. Péntekre virradóra hidegfront vonult át az ország fölött, melyet vegyes halmazállapotú csapadék kísért, a legtöbb helyen eső, de északkeleten helyenként ónos eső, Zalában hó esett, de pénteken ez is elolvadt. A szombat este dél felől érkező melegfront hozott vasárnapra a keleti országrészbe havazást, melyből az Alföldön vékony, északkeleten 10 cm körüli hótakaró alakult ki. Összességében 1 és 12 mm közötti csapadék hullott a héten, és az ország déli fele volt a csapadékosabb, bár a legszárazabbnak számító Dél-Baranyában most is kevés esett. (1. ábra)
A talajok felső 20 cm-es rétege általában véve jó vízellátottságú, és lassan az alsóbb rétegekbe is leszivárog a víz. (2. ábra) Talajfagy egyelőre sehol nem akadályozza ezt, jellemzően 0 és +1 fok között van az 5 cm-es talajhőmérséklet, ennél magasabb értékek a déli, délnyugati határszélen fordulnak elő. (3. ábra)

Az őszi vetések továbbra is nyugalomban, ideális körülmények között telelnek, károsító fagy az előttünk álló héten sem valószínű. A nappalok hossza a hét végén már 50 perccel lesz hosszabb a téli napfordulónál. 

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának része a Sentinel műholdcsalád, melyen számtalan mérőeszköz pásztázza bolygónkat. A 4., 5., 6. ábrákon a múlt keddi derült időben készült mérések alapján mutatjuk be az aktuális hóborítottságot Békéscsaba, Szarvas és Tápiószőlős térségében. 

A folytatásban jellemzően déli, délnyugati áramlással mediterrán ciklonok érkeznek térségünk fölé. A hétfői napos idő után a hétvégéig gyakran lesz erősen felhős az ég, a hétvégén várhatók ismét napos időszakok. Szerdáig havazásra, majd a hét második felében hóra, havas esőre, esőre egyaránt számítani lehet. Összességében 5 és 25 mm között valószínű a heti csapadékösszeg, és ismét a déli és a keleti országrészben várható a nagyobb mennyiség, nagyrészt hó formájában. Ez kedvezően hat a talajok állapotára, mert a déli tájakon van nagyobb vízhiány. Erős illetve viharos szélre pénteken és szombaton lehet számítani a Dunántúlon valamint a Hegyalja térségében. A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő -10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani. Kedden hajnalban az északi derült, havas tájakon, majd szombaton és vasárnap a Dunántúlon csökken -5 fok alá a hőmérséklet. Nappal jellemzően -2, +2 fokig melegszik a levegő, csütörtökön várható ennél néhány fokkal melegebb. A talajhőmérséklet is visszaesik kissé, 5 cm-es mélységben többfelé kevéssel fagypont alatt alakul majd a héten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. január 21.


1. ábra: Az elmúlt 7 nap (2019. január 20-ig) csapadékösszege (mm)


2. ábra: A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)


3. ábra: A talajhőmérséklet napi átlaga 5 cm-es mélységben (Celsius fok)


4. ábra: Nagy felbontású Sentinel műholdkép a Békéscsaba környéki havas területről 2019.01.15-én


5. ábra: Nagy felbontású Sentinel műholdkép a Szarvas környéki részben havas területről 2019.01.15-én


6. ábra: Nagy felbontású Sentinel műholdkép a Tápiószőlős környéki hómentes területről 2019.01.15-én