2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. január 28. 13:13

Folytatódik a kedvező időjárás

A tél eddig eltelt részének időjárása többnyire ideálisan alakult a mezőgazdasági kultúrák szempontjából. Elemzésünkben visszatekintünk az elmúlt hétre, előre is nézünk egy hetet, valamint újabb nagy felbontású, friss műholdképeken mutatunk be őszi vetéseket.

Az elmúlt héten nagyrészt hideg, sokfelé havas, téli idő uralkodott. A minimum hőmérsékletek végig 0 Celsius fok alatt alakultak, több napon és többfelé előfordult -10 foknál keményebb hideg is. A leghidegebb szombaton reggelre alakult ki Nógrádban, kisebb foltokban -18 fok  közeli fagy is előfordult. A maximumok 0 fok körül, többnyire kevéssel az alatt alakultak, majd vasárnapra a Dunántúlra jelentős enyhülés érkezett, ekkor már +5 fok fölötti értékek is kialakultak. Sokfelé hullott csapadék, minden nap esett valahol az országban. Zömében hó hullott, de délkeleten, délen havas eső, eső is előfordult. A heti összcsapadék is délkeleten volt a legtöbb (1. ábra). A hét elején a Dunántúl még nagyrészt hómentes volt, a Tiszántúl északi részén viszont már akkor is 2-14 cm hó borította a tájat. A hét második felében érte el a hó vastagsága a maximumát, a Dunántúlon ekkor 2-10 cm-es, a Tiszántúlon viszont 5-20 cm-es hóréteg alakult ki. A hét végi enyhülés hatására ma, hétfő reggelre a Dunántúlon már csak foltokban maradt a hóból. A talaj a hó alatt csak sekély rétegben (többnyire  
A tél mezőgazdasági szempontból eddig kifejezetten kedvezően alakult: bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt szükség is van, de fagy nem károsított. Több napig tartó, túlságosan enyhe idő eddig nem fordult elő, amely megzavarhatta volna a növényzet időrendjét. Nagy területen alakult ki hótakaró, a csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, a déli, délnyugati területeken viszont még mindig jelentős mennyiségre lenne szükség tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban. A vegetáció optimális környezetben tölti nyugalmi állapotát. A héten megkezdődik a meteorológiai tél utolsó hónapja, a következő egy hét során összességében 18 perccel hosszabbodnak a nappalok.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus programjának része a Sentinel műholdcsalád, melyen számtalan mérőeszköz pásztázza bolygónkat. A Sentiel-2-es műhold friss, nagy felbontású felvételeiből válogatunk ezúttal is, a 21-én hómentes nyugati országrészről (2., 3., 4., 5. ábra). Az NDVI (a vegetáció zöld tömegét mutató index szám, melyről bővebb leírás itt található) térképeken az őszi vetések láthatók a legsötétebb zöld színnel (a halványzöld, és a sárgásbarna színek nem mezőgazdasági területeket, vagy nem bevetett, szántott táblákat mutatnak), az egyes táblák jól elkülöníthetőek. A táblákon belüli egyenetlen színek a növényzet eltérő fejlettségét, állapotát mutatják, bár ilyen táblát csak keveset lehet találni.

A folytatásban is déli, délnyugati marad az áramlás fölöttünk. A hétfői csapadékos időjárás után kedden már csak keleten lehet eleinte eső, havas eső, majd átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és a hétvégéig csak elszórtan valószínű gyenge havazás. Éjszakánként fagypont alá hűl a levegő, de -6 foknál hidegebbre legfeljebb a vastag hóval borított kevésbé felhős tájakon lehet számítani, de nem ez lesz a jellemző. Napközben általában 0 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet, így az 5 cm-es talajhőmérséklet továbbra is 0 fok körül alakul. A jelenlegi számítások szerint péntektől valószínű jelentősebb enyhülés, a hétvégén már sokfelé 10 fok fölé melegszik a levegő, és átmenetileg az éjszakai fagyok is megszűnnek. A talajhőmérséklet tovább emelkedik, és a hét végére a déli országrészben sokfelé eléri az 5 fokot is. Az enyhüléssel együtt szombaton és vasárnap esőre is számítani lehet, így a hét legvégéig a heti csapadékmennyiség az ország nagy részén 10 és 20 mm között várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
Készült: 2019. január 28.


1. ábra: Az elmúlt 7 nap (2019. január 27-ig) csapadékösszege (mm)


2. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép Sopronkövesd környékéről 2019.01.21-én


3. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép Csepreg környékéről 2019.01.21-én


4. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép a Szombathelytől északra eső területről 2019.01.21-én


5. ábra: Nagy felbontású NDVI indexet ábrázoló Sentinel műholdkép a a Szombathelytől délre eső területről 2019.01.21-én