2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. február 4. 12:55

Az éjszakai fagyok nyugalmi állapotban tartják a vegetációt

Az előző hét végi enyhe idő, mely már megzavarhatná a növényeket, nem tartós, a héten több napon is várható országos fagy, mely nyugalmi állapotban tartja a vegetációt. A nappalok gyors ütemben hosszabbodnak, nagyjából napi három percet, így a következő egy hét során összességében 21 perccel lesz hosszabb a világosság.
Bár januárban alig akadt olyan nap, amikor ne esett volna valahol az országban, összesen nem sok csapadék hullott (1. ábra). Az ország döntő részén az átlag alatt maradat a havi összeg, csak dél- és északkeleten, valamint északnyugaton esett attól valamivel több (2. ábra). Többször is kialakult országos hótakaró, de tartósabban csak keleten maradt meg. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódott a talajban, a déli területeken viszont még mindig jelentős mennyiségre lenne szükség (3. ábra) tavaszig egyenletes időbeli eloszlásban. A hőmérséklet januárban összességében az átlag körül, kissé a fölött alakult (4. ábra). Bár előfordultak nagyobb, -15 Celsius foknál is keményebb fagyok, de mind havas felszín fölött, így károkat nem okozott a vegetációban. Tartós, túlságosan enyhe idő nem fordult elő, amely megzavarhatta volna a növények téli nyugalmi állapotát.
 
Az elmúlt héten változékony, többször is csapadékos idő volt hazánkban. A vegyes halmazállapotú heti összcsapadék többnyire 2 és 25 mm között alakult, nyugaton fordult elő a több, különösen vasárnap hullott arrafelé nagyobb mennyiség (5. ábra). Éjszakánként jellemzően gyengén fagyott, míg napközben kissé fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. A hét végére jelentős enyhülés érkezett, szombaton már sokfelé 10, a Dunántúlon többfelé (vasárnap pedig az Alföld déli felén) 15 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt új napi maximumrekord is született. A vegetáció szempontjából túlságosan enyhe idő nem tartott sokáig, vasárnap délután lehűlés kezdődött. Összefüggő hóréteg jelenleg már csak a magasabb hegyeinkben van. A talajban jellemzően nincsen fagy, 5 cm-es mélységben többnyire 1-5 Celsius fok a hőmérséklet.
 
A folytatásban az időjárási frontok pályája északabbra kerül, így csendesebb, szárazabb idő várható a héten. Szerdán országszerte sok napsütés várható, a többi napon lesznek felhők is az égen. Számottevő csapadék jövő hétfőig nem valószínű, csak délen, délkeleten hullhat kedden kevés eső, havas eső. Éjszakánként sokfelé lesznek fagyok, de -10 fokot elérő hideg nem valószínű, napközben pedig +5 fok körül valószínű a maximum hőmérséklet, növekszik a napi hőingás. A hét végére jöhet újabb enyhülés.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. február 4.


1. ábra: Az elmúlt 30 nap (2019. január 31-ig) csapadékösszege (mm)


2. ábra: Az elmúlt 30 nap (2019. január 31-ig) csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (mm)


3. ábra: A talaj fölső 1 m-es rétegében ennyi nedvesség hiányzik a telítésig 2019. február 3-án (mm)


4. ábra: Az elmúlt 30 nap (2019. január 31-ig) hőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)


5. ábra: Az elmúlt 7 nap (2019. február 3-ig) csapadékösszege (mm)