2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. március 11. 13:05

A héten tovább csökken a talaj vízkészlete

Az egyre súlyosabb csapadékhiány előre láthatólag ezen a héten sem enyhül, bár több időjárási front is átvonul majd fölöttünk. A talaj egyre szárazabb, az őszi vetéseknek óriási szüksége lenne az esőre. A csapadék hiánya a tápanyagpótlás munkálatait is akadályozza.

Az előző héten is folytatódott a száraz idő: bár a hét elején és a hét végén többfelé hullott eső, annak mennyisége összességében csak néhol érte el az 5 mm-t (1. ábra). Hétfőn helyenként, szerdán többfelé volt gyenge fagy az országban, majd a hét második felében már jóval enyhébbek voltak az éjszakák. A maximumok jóval az átlag fölött, többnyire 15 Celsius fok körül alakultak. Csütörtökön volt a legmelegebb idő, akkor jellemzően 17 és 23 fok között alakult a legmagasabb hőmérséklet. Szeles volt az idő: gyakran fújt erős, egyes napokon pedig viharos erejű szél.

A talaj fölső rétege ebben az enyhe, szeles időben tovább száradt, a fölső 20 cm-es réteg nedvességtartalma immár sokfelé a kritikus 40% alá csökkent (2. ábra). Kicsit lejjebb még van nedvesség a talajban, de az 50 cm-nél mélyebb réteg sokfelé szintén száraz, mert ősz óta nem tudott nedvességgel feltöltődni. Többnyire 30-100 mm csapadék hiányzik a talajból (3. ábra). A talaj hőmérséklete 5 cm-es mélységben jelenleg 7 és 9 Celsius fok között alakul az országban.
 
Egyre több növényünknél kezdődik el a vegetációs időszak. Az enyhe időben az őszi vetések is fejlődésnek indultak, de nagyon várják a csapadékot. A száraz, szeles időben gyakoriak a vegetációs tüzek, és a következő napokban ezekhez a tüzekhez az időjárási feltételek továbbra is nagyrészt adottak lesznek.
 
A nappalok továbbra is rohamosan hosszabbodnak, a következő egy hét során összességében 24 percet.
 
Az előttünk álló héten marad a változékony, gyakran szeles időjárás, de a hőmérséklet több fokkal visszaesik az elmúlt heti értékekhez képest. Ismét több időjárási front vonul át fölöttünk, de komolyabb csapadék ezekből sem valószínű. A hét első felében főként szerdán lehetnek kisebb esők, záporok, majd pénteken és szombaton elsősorban az ország északi felén eshet előreláthatóan 5-10 mm közötti csapadék. Összességében a talaj nedvességtartalma az északnyugati területek kivételével csökkenni fog. Élénk széllökések minden nap várhatók, de szerda kivételével többfelé erős, szombaton és vasárnap viharos szélre is számítani lehet. Éjszakánként sokfelé visszatérnek a fagyok, a leghidegebbnek a szerda hajnal ígérkezik, amikor északon, északkeleten -5 fokig hűlhet a levegő. Kedden 10, majd a hét közepén jellemzően 6 és 13 fok közé melegszik az idő, ami megfelel az ilyenkor megszokott átlagnak. Szombattól ismét melegedés kezdődik, megszűnnek az éjszakai fagyok, és visszatérnek a 15 fok fölötti maximum hőmérsékletek. Az 5 cm-es talajhőmérséklet is visszaesik a hét eleji 8-10 fokos értékekről, a hét közepére 3-6 fokra, majd a hétvégén kezd ismét melegedni.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. március 11.


1. ábra: 7 napos csapadékösszeg 2019. március 10-én (mm)


2. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj fölső 20 cm-es rétegében 2019. március 10-én (%)


3. ábra: A talaj fölső 1 m-es rétegében ennyi nedvesség hiányzik a telítésig 2019. március 10-én (mm)