2020. augusztus 5. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2019. március 25. 13:55

Szárazság ősszel, szárazság tavasszal fagyokkal tetézve

Nagyon kedvezőtlenül alakul az időjárás mezőgazdasági szempontból: az őszi súlyos aszály után télen sem pótlódott a talajban a vízhiány, sőt január végétől alig esett az országban és a követekező 6-8 nap során sincs kilátásban nagyobb eső. Ráadásul a múlt héten is voltak és ezen a héten is várhatók komolyabb fagyok, melyek a már javában virágzó mandulát és kajszit károsítják.

Az előző héten gyakorlatilag végig száraz idő volt a jellemző, csak a délnyugati határszélen esett kevés eső (1. ábra). A mai csapadék is szinte csak délnyugatra korlátozódott, de arrafelé is 5 mm alatt maradt a mennyisége ma délig. Az elmúlt 30 nap során az Alföld nagyobb részén még 5 mm csapadék sem hullott, de 20 mm-t meghaladó összeget alig találunk az országban (2. ábra). A talaj így tovább száradt, a fölső 20 cm-es réteg nedvességtartalma országszerte a kritikus 40%, az ország kétharmadán 30% alá csökkent (3. ábra)! Kicsit lejjebb még van nedvesség a talajban, de az 50 cm-nél mélyebb rétegek sokfelé szintén szárazak, mert ősz óta nem tudott nedvességgel feltöltődni. Többnyire 60-120 mm csapadék hiányzik a talajból (4. ábra), a legtöbb az Alföld déli részén.
A hét enyhe idővel indult, majd a hét közepére komoly lehűlés érkezett. Szerda reggelre még csak gyenge, majd csütörtökre és péntekre virradóan már komolyabb fagyok is kialakultak (5. ábra). Többfelé volt -5 Celsius foknál keményebb fagy is! A hét végére melegedett az idő, visszatértek a 20 fok fölötti maximumok, és megszűnt az éjszakai fagy.
 
A meleg időben egyre jobban beindul a vegetáció, fejlődne az őszi vetés is, de hatalmas szüksége lenne minél előbb legalább 20-30 mm csapadékra. A mandula, kajszi teljes virágzásban van, melyet a múlt hét közepi fagyok már károsítottak. A többi gyümölcs rügypattanás körüli fenológiai fázisban jár. A talaj hőmérséklete a fölső 20-30 cm-es mélységben jelenleg 10 Celsius fok körüli az országban.
 
Egy vegetációs időszak gyors áttekintéséhez új típusú grafikont mutatunk be, melyet agrogramnak neveztünk el (6., 7. ábra). A grafikonok célja, hogy könnyű áttekintést adjanak az adott növény számára optimális időjárási körülményektől való eltérésről a növény vetésétől az aratásig tartó időszakban. Jelen esetben az agrogramon az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be különböző helyekre. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen). Ezúttal Kaposvár és Békéscsaba grafikonjait mutatjuk be, melyen jól látható, hogy Kaposvár térségében valamivel kisebb a csapadékhiány. Arrafelé az ideálistól mintegy 60 mm-rel esett kevesebb (bár azt is hozzá kell tenni, hogy a lehullott csapadék jelentős része még szeptember legelején hullott), míg Békéscsabán ez a különbség már elérte a 100 mm-t. Ez a talajnedvesség értékekben is megjelenik, de figyelembe kell venni, hogy a fölső 50 cm-es réteg átlagát vizsgáljuk, és a két területen más a talajtípus. A hőmérséklet, illetve a hőösszeg országszerte az optimális értékek fölött jár.
 
A legfrissebb műholdas vegetációs index térképeink azt mutatják, hogy a zöld tömeg mennyisége ebben a kora tavaszi időszakban még nagyon alacsony (0,0-0,4). Nagyobb értékeket (0,5-0,7) az őszi vetések mutatnak, de az azokat tartalmazó táblák legtöbbször a mérési felbontás alá esnek, így nem rajzolódnak ki egyértelműen. A változást mutató térképen délnyugaton és a Tisza-tól nyugatra látható növekedés kisebb körzetekben. Az átlagtól való eltérést megjelenítő anomália képeken a Dunántúlon sokfelé a szokásostól fejlettebb növényzet látható (zöld színezés), ugyanakkor kirajzolódnak a vízhiánnyal küzdő dél-alföldi területek is (vörös színezés).
 
Az előttünk álló héten folytatódik a szárazság, az elmúlt hetihez igen hasonló időjárás ígérkezik. Hétfőn egy hidegfronthoz kötődően a déli országrészben még többfelé lesznek esők, záporok, melyekből csak délnyugaton valószínű 5 mm-t meghaladó mennyiség, máshol jellemzően 2 mm alatt marad a lehulló csapadék mennyisége, de sokfelé teljesen szárazak maradnak a talajok. Keddtől csak súrolják térségünket az időjárási frontok, és jellemzően száraz marad az idő, sok lesz a napsütés. Újra visszatérnek a hajnali fagyok, szerdától megint többfelé kell -3 fok körüli, csütörtökön ennél is hidegebb hajnali minimumokra számítani, ami komoly veszélyt jelent a virágzó kajszi- és mandulafák termésére. Szerdáig fokozatos lehűlésre, majd a hét második felében ismét melegedésre lehet számítani. A hét közepén napközben csak 10 fok körüli értékek lesznek jellemzők, a hétvégére azonban többfelé meghaladja a 20 fokot is a hőmérséklet. Az 5 cm-es talajhőmérséklet nem változik számottevően a héten, a múlt hetivel megegyező heti menet lesz a jellemző.
A szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. március 25.


1. ábra: 7 napos csapadékösszeg 2019. március 24-én (mm)


2. ábra: 30 napos csapadékösszeg 2019. március 24-én (mm)


3. ábra: Napi minimumhőmérsékletek 2019. március 21-én (Celsius fok)


4. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj fölső 20 cm-es rétegében 2019. március 24-én (%)


5. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. március 24-én (mm)


6. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Kaposvár térségére 2019. március 24-ig


7. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Békéscsaba térségére 2019. március 24-ig