2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. április 25. 11:10

Van esély újabb csapadékra

Minden az esőt várja az országban, melyre van is kilátás a következő napokban. Előbb szombaton érkezik egy hidegfronttal valamennyi, de a nagyobb mennyiségre a jövő hét első felében van jó esély. Akkor egy nedves légörvény hazánk közelében fog elhelyezkedni, és ennek optimális vonulási pályája esetén hullhat országszerte jelentősebb eső.
Az elmúlt napokban országszerte hullott csapadék, de jellemzően nagyon kis mennyiség, többnyire 1-2 mm-nyi, mely a por elverésére volt elegendő (1. ábra). Csak északkeleten hullott többfelé 10 mm-t meghaladó csapadék. Így a talajok felső 20 cm-es rétege ez utóbbi területek kivételével tovább száradt, az ország jelentős részén 40% alatti a nedvességtartalma, ami igen száraznak számít (2. ábra). Helyenként azonban még a 30 %-ot sem éri el! A mélyebb talajrétegek nedvességviszonyai tovább romlottak: a fővárostól délre, délkeletre a felső 50 cm-es réteg nedvességtartalma is nagy területre kiterjedően a kritikus 40% alatt van (3. ábra). A telítettséghez képesti vízhiány a felső 1 méteres rétegben jellemzően 70 és 120 mm közötti (4. ábra).
A talaj száradásához a szeles, az átlagosnál kissé melegebb idő is hozzájárult. Bár a hajnali minimumok a fagyzugos tájakon vasárnap és hétfőn még kevéssel fagypont alá csökkentek (5. ábra), ez után délire fordult az áramlás, felhők is érkeztek, így melegedett az idő. Szerdán a maximumok az ország jelentős részén elérték a 25 fokot. A talaj fölső 20-30 cm-es mélységében mért hőmérséklet így 15 fok közelébe, sokfelé a fölé emelkedett. Ez a kapásnövények keléséhez ideális, a nedvesség viszont az optimálistól jelentősen elmarad.
 
Az őszi és a tavaszi vetésű növények egyaránt nagyon igénylik a csapadékot a megfelelő fejlődésükhöz. Az őszi árpa és búza a szárbaindulás állapotában van, a repce virágzik, de a nedvesség hiánya miatt sokfelé kevés a virágzó oldalhajtása. A napraforgó és a kukorica vetése javában zajlik, a keléshez igen nagy szükség lenne számottevő mennyiségű csapadékra. A gyümölcsfák közül az alma és a körte van még a virágzásban, annak is a vége felé.
 
Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Győr és Békéscsaba körüli terültre vonatkozó agrogramokon (5., 6. ábra). A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).  Győr térségében 70 mm-rel van elmaradva az ideális értéktől a csapadékösszeg, míg Kecskemét környékén 130 mm-rel. Ilyen viszonyok között szenvednek a növénynek, nem várható jó termés. A hőmérséklettel nincs probléma, az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár.
 
A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeinken az látszik, hogy április közepére gyakorlatilag kizöldült az ország. Az index értéke jelentősen növekedett, a változást bemutató térkép szerint leginkább az erdős és a természetes növényzettel borított területeken. Az anomália térkép azonban nagyon vegyes képet mutat: a sötétzöld területek elsősorban az erdős vidékek, itt a pozitív eltérést az átlagosnál korábbi kizöldülés okozhatja. A mezőgazdasági területeken azonban sokfelé van átlag alatti, sárga és vörös színnel jelölt érték, ami az aszály következménye.
 
Az előttünk álló 6-8 nap során változékony és többször csapadékos időnk valószínű. A délnyugati, nyugati áramlással több hullámban érkezhet majd csapadék, a jövő hét elején pedig egy nedves légörvény is hazánk közelében fog elhelyezkedni. Vasárnap estig többnyire 2 és 10 mm közötti csapadék valószínű (melynek döntő része szombaton valószínű), de a jövő hét elején az említett légörvény optimális vonulási iránya esetén ettől lényegesen nagyobb mennyiségek is eshetnek. A szél több napon is megerősödik, a permetezéshez bővebb és folyamatosan frissebb információ szél előrejelzési térképeinken található. A hőmérséklet pénteken nyáriasan alakul, helyenként a 30 fokot is elérheti a maximum, majd szombaton érkezik egy hidegfront, amely jelentős lehűlést hoz. Az 5 cm-es talajhőmérséklet péntekig jelentősen emelkedik, ezt követően 15 fok körül alakul.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, valmint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. április 25.


1. ábra: 10 napos csapadékösszeg 2019. április 23-ig (mm)


2. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. április 23-án (%)


3. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. április 23-án (%)


4. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. április 23-án (mm)


5. ábra: Napi minimumhőmérsékletek 2019. április 22-én (Celsius fok)


6. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2019. április 24-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2019. április 24-ig
(részletes magyarázat a szövegben)