2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. augusztus 8. 12:55

Meleg napok napégés, perzselés veszélyével

Az elmúlt napok szárazabb időjárása kedvezett a mezőgazdasági munkáknak, a legtöbb helyen a talajok felszíne is száradni, szikkadni tudott, kedden már csak kevés helyen fordult elő intenzív zápor, felhőszakadás. A folytatásban is jellemzően száraz, napos, egyre melegebb időre lehet készülni. Csapadék péntek reggelig a Dunántúlon illetve a déli országrészben várható, utána csak jövő kedden egy hidegfronttal valószínű számottevő mennyiség.

Az elmúlt napokban a megelőző időszakhoz képest szárazabban alakult időjárásunk. A hétvégén szombaton voltak még nagyobb esők főként Baranyában és a középső országrész déli részén, majd kedden Eger térségében és a Nagykunság területén fordultak elő felhőszakadások. Máshol inkább csak kisebb esők, záporok voltak jellemzőek, de a Dunántúl nagy részén és Szabolcsban csak nagyon kevés, sokfelé semmi csapadék nem esett. (1. ábra) Augusztus első hetének csapadékösszege az ország nagy részén 5 és 20 mm között alakult, ennél nagyobb mennyiségek főként a déli országrészben, kisebbek pedig északon fordulnak elő (2. ábra).
A talajok száradni kezdtek, a felszín közeli rétegek nedvességtartalma csökkent. A Kisalföldön, Győr tágabb térségében illetve kisebb területen a Jászságban valamint Orosháza környékén alacsony kritikusan a talajnedvesség értéke, de az ország nagy részén még jó a vízellátottság a felső 50 cm-es rétegben (3. ábra), a kapás növények számára van némi nedvességtartalék a következő időszakra.
A hőmérséklet maximuma a hűvösebb hétvége után hétfőn és kedden már 28-30, szerdán 32 fok körül alakult. Hétfőn hajnalban azonban még sokfelé csökkent 12-13 fok alá a hőmérséklet, így aznap jelentős hőingás volt jellemző.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1020 és 1140 foknap között járnak az országban (4. ábra). A legalacsonyabb értékek a Dunántúl nyugati részén (és természetesen a hegyeinkben), míg a magasabbak a déli, délkeleti tájakon figyelhetők meg, de a területi eloszlás igen érdekes képet mutat. A 2018-as hőösszeg értékektől vett eltérés - ami a tavalyi igen meleg és az idei hűvös május miatt vált jelentőssé – kissé tovább nőtt, jelenleg mintegy 160-200 foknappal vannak elmaradva az idei értékek. A sokéves átlaghoz képest kis többlet mutatkozik, mely jelenleg mintegy 40-100 foknap körül alakul, délen vannak néhol ennél jelentősen magasabb értékek is. Így mindez azt is jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül a szokásos időben következnek be, nem úgy, mint 2018-ban, mikor több héttel megelőzték azt.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeink a július végére, augusztus elejére vonatkozó állapotokat tükrözik. Az index értéke, azaz a zöld növényi tömeg mennyisége országszerte túl van már a maximumán, de az előző időszakhoz képest nem csökkent számottevően, ami a meglehetősen csapadékos időszaknak köszönhető. Az anomália térképen az ország keleti felén, különösen a Tiszántúlon még mindig a pozitív eltérés dominál, azaz többnyire jó állapotúak, az átlagosnál erősebbek a kultúrák. Ugyanakkor a Mezőföld térségében és a szárazsággal sújtott Kisalföldön az átlagosnál alacsonyabb értékek a jellemzők. Az erősen mozaikos (a sűrűn váltakozó vörös és sötétzöld) foltok a vetésforgó során az évente eltérő kultúrák miatt alakulnak ki.

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be Győr, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba és Nyíregyháza térségére vonatkozó agrogramokon* (5., 6. és 7. ábra). Győr környékén május végén még optimális volt a tenyészidőszak eleje óta összegzett csapadék, az azóta tartó száraz időszak miatt azonban a két görbe eltávolodott egymástól, az optimálisnak nem egészen a 60%-a a lehullott mennyiség. Ezzel együtt a talaj nedvességvesztése is csaknem folyamatos az elmúlt két hónapban, és június vége óta a kritikus 40%-os érték alatt van a talaj felső fél méteres rétegének nedvességtartalma. Ilyen körülmények között a kukoricát öntözni kell. Ezzel szemben a délkeleti országrészben, Békéscsaba környékén a július-augusztus fordulóján hullott esőknek köszönhetően bőven meghaladja a csapadék mennyisége az optimális értéket. Ezzel együtt a talaj is rendelkezik nedvesség tartalékokkal. A Kiskunságban, Kecskemét térségében bár az optimálistól nem sokkal marad el az összegzett csapadék, de a homokos talaj ezt gyorsan elnyelte, és a felső 50 cm nedvességtartalma csak 50% körül alakul. A görgetett hőösszeg országszerte kevéssel az ideális alatt van, de nem olyan mértékben, hogy ez hátráltatná a kukorica fejlődését.

A napraforgó egyre többfelé elvirágzik, és a magképződés fenológiai fázisában jár. A kukorica még sokfelé virágzik, de a korai fajtáknál már megkezdődött a szemképződés. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb járnak a növények a Dunántúlhoz képest. A július végi, augusztus eleji csapadékot nagyon meg fogják hálálni a kapás növények, mert a szemképződés idejére az ország nagyobb részén kellő nedvesség áll rendelkezésére a talajban, a terméskilátások tehát sokat javultak. Ugyanakkor a csapadékos időjárás kedvezett a különböző gombás megbetegedéseknek is.  

A következő napokban egyre melegebb, napos, nyári időre van kilátás. Péntek reggelig még többfelé lehet kisebb esőkre, a déli országrészben éjszaka akár intenzívebb záporokra is számítani, utána azonban jövő keddig nem valószínű számottevő csapadék. A jelenlegi számítások szerint kedden este éri el térségünket egy hullámzó frontrendszer, ami egyelőre még bizonytalan mennyiségű csapadékot hoz. Addig azonban a talajok száradására lehet számítani, a jelenlegi esők csak a felszínt nedvesítik át. Szárazabbá válik a levegő is, a legmelegebb órákban jellemzően 50% alá, hétfőn, és keleten kedden is 40% alá csökken a relatív nedvesség értéke. A pénteki szélcsendes nap után a hétvégén főként a Dunántúlon, hétfőtől sokfelé megélénkül napközben a szél. A csütörtökön átvonult gyenge hidegfront átmenetileg visszavetette a hőmérsékletet, de pénteken ismét melegedés kezdődik egyre többfelé 30 fok fölötti maximum értékekkel. A legforróbb napnak a hétfő ígérkezik.  A hétvégén elsősorban a Tiszántúlon, majd hétfőn országszerte légköri aszályra lehet számítani.  A gombás betegségek visszaszorulnak, ugyanakkor fennáll majd a napégés illetve perzselés veszélye a növényeken. A meleg időben a kukoricára számított hőösszeg intenzív növekedése várható, a jövő hét közepére az ország nagy részén meghaladja az 1150 foknapot, délkeleten az 1250 foknapot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. augusztus 8.


* Agrogram

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2019. augusztus 7-ig (mm)


2. ábra
7 napos csapadékösszeg 2019. augusztus 7-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. augusztus 7-én (%)


4. ábra
Kukorica növekedési foknap (hőösszeg) 2019. augusztus 6-ig (részletes magyarázat a szövegben)


5. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Győr térségére 2019. augusztus 7-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2019. augusztus 7-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2019. augusztus 7-ig
(részletes magyarázat a szövegben)