2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. január 2. 12:31

Nagy hideget, havat az újév első hete sem hoz

Az átlagosnál több fokkal melegebb december utolsó hetében lehűlés kezdődött, mely hétfőn érte el tetőfokát, komolyabb hideg azonban a mögöttünk álló héten sem fordult elő. A minimális csapadékkal érkezett lehűlés nem volt olyan mértékű, hogy kárt tehetett volna a vetésekben. A karácsony óta tartó száraz idő folytatódik az újév első hetében is, az északnyugat felől érkező frontokból továbbra is igen kevés csapadék ígérkezik.

Karácsony másnapján a megelőző délnyugati áramlás északira, északnyugatira fordult át, így a mögöttünk álló héten gyakran szeles, de jellemzően száraz idő uralkodott. A heti csapadékösszeg az 1 mm-t sem érte el (1. ábra).
A talajokba az ország nagy részén nem is hiányzik a csapadék. A felső 20 cm-es réteg országszerte bőségesen tartalmaz nedvességet (2. ábra), és 20 cm alatt is csak a Tiszántúlon, főként a délkeleti országrészben mutatkozik nedvességhiány (3. ábra).
A hőmérséklet visszaesett a megelőző időszakhoz képest, azonban az ország nagy részén még így is a sokéves átlag fölött maradt. A fagyos éjszakákat fagymentes nappalok követték.
A talajban a Dunántúlon sokfelé még egyáltalán nem jelent meg a fagy, a Dunától keletre azonban 5-10 cm-es mélységben már többfelé fagyott a talaj.
Összességében decemberben az átlagosnál 3-4 fokkal melegebb (4. ábra), csapadékos idő volt a jellemző. A hónap elején átmenetileg beköszöntött a tél, és -15 fok körüli hidegek is előfordultak, december közepén azonban a tavaszt idézték a 15 fok fölötti maximumhőmérsékletek. A havi csapadékösszeg jellemzően 40 és 70 mm között alakult, ennél szárazabb a Viharsarok volt, a Balaton tágabb környezetében viszont 70-100 mm hullott nagyrészt eső formájában (5. ábra).   

A növényi kultúrák számára jót tesz a lehűlés, a december közepi enyhe idő megzavarta az érzékenyebb fajták téli nyugalmi állapotát. A jelenlegi hideg még hó nélkül sem okoz károkat az ősszel kellően megerősödött, jó állapotú vetésekben. A talaj az ország nagyobb részén feltöltődött nedvességgel, ilyen szempontból jók a kilátások a folytatásra nézve. A tél második felében, kora tavasszal inkább belvizes szituáció fordulhat elő semmint az ideihez hasonló aszály.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Kecskemét és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (6., 7. és 8. ábra). Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül, sokfelé kissé a fölött jár, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Már csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele van lemaradásban, de ez most problémát nem jelent, tavaszig van idő a nedvesség pótlódására. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött (helyenként már csaknem a duplájánál) jár az enyhe ősz és december hatására.

Az előttünk álló egy hétben nem változik számottevően időjárásunk. Továbbra is az északi, északnyugati áramlás lesz a jellemző, és a hétvégétől ismét több időjárási front vonul át fölöttünk. Pénteken még a csütörtökihez hasonló, az ország nagy részén napos, keleten, északkeleten tartósan ködös időre van kilátás. Estétől északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, de a szombaton átvonuló hidegfront ismét csak kevés csapadékot hoz majd eső, havas eső, a hegyekben és keleten kevés hó formájában. Vasárnap és a jövő hét elején ismét több órára kisüt a nap, a hét közepén kell több felhőre, és némi esőre, havas esőre számítani. Az északnyugati, északi szél a hétvégén megerősödik, a Dunántúlon viharossá is fokozódik. A hőmérséklet az elmúlt héthez hasonlóan alakul ezután is. A fagyos, hétfőn és kedden kimondottan hideg (-5; -10 fok körüli) éjszakákat fagymentes nappalok követik, mikor jellemzően 1 és 6 fok közé melegszik a levegő. Ennél hidegebb pénteken várható a tartósan ködös területeken, ahol a csütörtökihez hasonlóan nem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, és zúzmara illetve szemcsés hó teszi téliessé a tájat.     

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. január 2.


* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Az elmúlt 7 nap csapadékösszege 2020. január 1-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2020. január 1-én (%)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 1 méteres rétegében 2020. január 1-én (%)


4. ábra
Az elmúlt 30 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2020. január 1-én (Celsius fok)


5. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszege 2019. december 30-án (mm)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2020. január 1-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2020. január 1-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó
agrogram Nyíregyháza térségére 2020. január 1-ig
(részletes magyarázat a szövegben)