2021. december 6. hétfő
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2020. október 8. 11:42

Sáros talaj

Az elmúlt két hét során kiadós csapadék hullott az országban, melyre nagy szükség is volt, a talaj nedvességtartalma jelentősen növekedett. A folytatásban újabb csapadékhullámok várhatók, így a kukorica aratását az esős idő és a sáros talaj is hátráltatja majd. Október közepe táján már meg szoktak jelenni az első fagyok, idén erre még nem kell számítani.

A múlt héten csütörtökön még a kelet felől ránk forduló légörvény okozott kiadós esőt északkeleten, majd az Európa nyugati része fölött kialakuló hatalmas méretű ciklon vette át időjárásunk alakítását. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől meleg, szombat estétől már nedves levegő érkezett fölénk. Az első hullámból főleg a Dunántúlon volt kiadós csapadék, majd a hétfői és keddi száraz idő után szerdán újabb kiterjedt eső érkezett, melyből főleg a délnyugati, a középső és délkeleti tájak részesültek. Összességében az elmúlt két hét során többnyire 30-110 mm eső esett az országban (1. és 2. ábra). A legtöbb a nyugati és északkeleti határ közelében, a legkevesebb az Alföld középső részein.
A talajok felszíne sokfelé sáros, az elmúlt két hét bőséges csapadéka országszerte teljesen átnedvesítette a felső 20 cm-es réteget, sőt immár a mélyebb rétegekbe is jutott. A felső fél méter nyugaton és északon telített, az Alföldön azonban még van nedvességhiány (3. ábra).
A hőmérséklet szombatig emelkedett, a maximum helyenként a 30 Celsius fokot is meghaladta, sőt megdőlt a napi melegrekord is (4. ábra). Vasárnaptól mérséklődött a felmelegedés, de nem érkezett hideg levegő fölénk, az átlagosnál enyhébb maradt az idő.

A napraforgó betakarításával már csaknem mindenhol végeztek, a kukorica aratása is megkezdődött, de a jelenlegi csapadékos időben ezt most nem lehet folytatni.
A gyümölcsök és a szőlő nagyobb része már túl van a szüreten (5. ábra).
A repce számára nehezen indult a szezon, a szeptemberi szárazságban hiányosan, gyengén kelt állományok a hónap végétől megérkezett eső hatására folyamatosan regenerálódnak, fejlődnek az enyhe időben.
Az őszi kalászosok számára a jó magágy készítéséhez elengedhetetlen a talaj megfelelő nedvességtartalma. Tavaly és tavalyelőtt a vetés időszakában sok probléma volt a száraz talaj miatt, idén úgy néz ki, hogy ilyen gond nem lesz. Azonban helyenként áteshetünk a ló túloldalára és inkább a túl sáros talaj fogja megnehezíteni ezt a rendkívül fontos munkát.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeken a szeptember második felére vonatkozó állapotokat láthatjuk. A legzöldebb növényzet erdeinkben figyelhető meg, bár már színesednek a lombok. A változást mutató térképen igen erőteljes csökkenés látszik, mely ebben az időszakban normális folyamat, hiszen a természetes növényzet és a beérett kapás növények egyaránt sokat veszítenek zöld tömegükből, az őszi vetésből pedig még csak a repce friss kelése jelent meg. Ehhez járult hozzá a szeptemberi száraz időjárás is. Az anomália térképen északon pozitív (az átlagosnál fejlettebb, zöldebb vegetáció), a középső és déli részeken már negatív eltérést láthatunk, főleg a csapadék eloszlásának megfelelően.

A következő 6-8 nap során folytatódik a változékony, főleg keleten enyhe időjárás, újabb jelentős csapadékkal, reggelente foltokban köddel. Vasárnap főleg a Dunántúlon és a középső országrészben várható eső, majd hétfőn és kedden országos csapadékhullám érkezése valószínű. Összességében jövő szerdáig akár újabb 20-30 mm, vagy még ezt meghaladó mennyiségű csapadék is hullhat. Szombaton estétől gyakran lesz szeles az idő, az erős, helyenként viharos északi, északnyugati széllel a Dunántúlra már hűvös léghullámok érkeznek. A hőmérséklet csúcsértéke szombatig még országszerte 20 fok körül várható, majd vasárnaptól a Dunántúlon jelentős lehűlés kezdődik, de a jövő hét első napjaiban nagy hőmérsékleti különbség várható a keleti és nyugati országrész között. Az első fagyok megjelenése átlagosan október 10. (északon) és október legvége (délen) között szokott bekövetkezni. Eddig fagy még nem fordult elő az országban, és következő 6-8 nap során, tehát október közepéig nem is várható fagy az ország döntő részén.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. október 8.


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2020. október 7-ig (mm)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg 2020. október 7-ig (ez gyakorlatilag az elmúlt két hét csapadékösszege a száraz szeptember közepe miatt) (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2020. október 7-én (%)


4. ábra
Maximumhőmérsékletek 2020. október 3-án (Celsius fok)


5. ábra
Frissen szedett Bosc kobak körte
fotó: Kovács Attila