2022. augusztus 9. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2021. január 7. 12:08

Téliesebbre fordul időjárásunk

Az elmúlt hetek igen enyhe, nedves időjárása rendkívül sáros talajokat eredményezett, és a kártevők, kórokozók átteleléséhez is kedvező feltételeket nyújtott. További csapadék az ország nagy részén már nem hiányzik, sokfelé telítődtek a talajok nedvességgel. A folytatásban, a hét második felétől végre beköszönt a tél országszerte fagyos éjszakákkal, többfelé havazással.

Az elmúlt egy hétben több egymást követő mediterrán ciklon vonult át térségünk fölött, így folytatódott az idei télen már megszokottá vált enyhe, gyakran felhős illetve párás, esős idő, bár a múlt hét második felében sokfelé a nap is kisütött. A minimumhőmérsékletek is többnyire fagypont fölött alakultak, a kevésbé felhős dunántúli tájakon fordultak elő fagyok a hétvégén, ugyanakkor a legmelegebb órák hőmérséklete délen és keleten többször is meghaladta a 10 fokot (1. ábra). A sokéves átlagnál a Dunántúlon 4, míg az ország keleti felén 5-6 fokkal volt melegebb (2. ábra). Minden nap esett valahol az országban, jellemzően eső formájában, de szerdán havas eső, nyugaton és a magasabb hegyekben havazás is előfordult. Keleten esett a nagyobb mennyiség, ott Újév óta 5-25 mm hullott, de a Felső-Tisza vidékén 30 mm-t meghaladó mennyiség is leesett, a Dunántúl nyugati tájain 6-11 mm közötti csapadékmennyiségek voltak jellemzőek, ugyanakkor az ország középső részén, a Duna vonalában csak 1-3 mm-t mértek (3. ábra). A talajok téli vízzel való feltöltődése jól halad. A felső fél méteres réteg szinte országszerte telített vagy telítettséghez közeli állapotban van (4. ábra), a felszín mindenütt sáros. A mélyebb rétegek is többfelé telítődtek az elmúlt egy hétben, az Alföld és a Kelet-Dunántúl egyes tájain tudna még szivárogni nedvesség az alsóbb rétegekbe (5. ábra).

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a káposztarepce a legtöbb helyen 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. Az előttünk álló időszakban várható lehűlés nem lesz olyan jelentős mértékű, ami hótakaró nélkül ártana a mezőgazdasági kultúráknak, ugyanakkor az eddigi szintén nagyon jól telelő kártevőket és kórokozókat kissé megritkíthatja.      

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Békéscsaba és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (6., 7. és 8. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését és néhol a kelését is jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a kis párolgás miatt a talaj folyamatosan töltődik nedvességgel egyre mélyebb rétegben. December végén ismét csapadékosra fordult az idő, az ország döntő részén az optimálisnak nagyjából megfelelő a szezon kezdete óta lehullott csapadék összege. A középső tájakon kissé elmarad attól, míg északon helyenként jóval meghaladja azt. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő még január első hetében is kitartott, hiányzik a hideg és a hó a vetésekről. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz és december hatására.   

A folytatásban fordulat áll be időjárásunkban, lehűlés, ugyanakkor változékony idő várható, megszűnik a gyakori párásság. Csapadékra főként havazás, eleinte még délen havas eső, néhol eső formájában lehet számítani, de nem valószínű nagy mennyiség. Pénteken a Dunántúlon várható csapadékos idő, majd vasárnap és hétfőn főként a déli és keleti országrészben lehet hószállingózásra, gyenge havazásra számítani. Összességében 2 és 5 mm közötti csapadék valószínű az előttünk álló egy hétben. Éjszakánként mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet, -1 és -5 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek, de a jövő hét első felében a havas tájakon akár -10 fokig is hűlhet a levegő. Napközben a legtöbb helyen fagypont fölé melegszik a levegő, de a rövid nappalok miatt összességében a fagyos periódusok lesznek a hosszabbak.        

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

 Készült: 2021. január 7.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Maximumhőmérsékletek 2021. január 2-án (Celsius fok)


2. ábra
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2021. január 6-án (Celsius fok)


3. ábra
5 napos csapadékösszeg 2021. január 6-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2021. január 6-án (%)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 centiméter közötti rétegében 2021. január 6-án (%)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2021. január 6-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2021. január 6-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2021. január 6-ig
(részletes magyarázat a szövegben)