2021. április 13. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2021. január 14. 13:40

Átmenetileg tovább hűl az idő

Az enyhe december után január második hetében végre beköszöntött a tél, és a mögöttünk álló héten éjszakánként már mindenütt fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és többfelé havazott is. A fagyos időre nagy szüksége van az őszi vetéseknek a téli nyugalmi időszak beállásához, illetve jót tesz a hideg a növényvédelem valamint a rögös szántott talajok felaprózódásának szempontjából is. A hét második felében tovább hűl az idő, a hétvégén és hétfőn a legtöbb helyen napközben sem melegszik fagypont fölé a levegő, keddtől azonban enyhülés kezdődik. 

A múlt hét második felétől a megelőző időszakhoz képest szárazabbra, és hidegebbre fordult időjárásunk. Bár továbbra is majdnem minden nap esett valahol az országban, de kisebb mennyiség, és nagyrészt hó formájában. Pénteken a Dunántúlon hullott nyugaton, délnyugaton és a Bakonyban néhány centiméter hó, máshol havas eső, eső. Majd vasárnap és hétfőn a déli országrészben és a Tiszántúlon havazott, bár ez a hó többfelé hamar elolvadt. Kedden este észak, északnyugati irányból kezdett el havazni, és szerda reggelre az északi, északkeleti országrészben alakult ki összefüggő hótakaró, majd csütörtök reggelre ez részben tovább gyarapodott, illetve keleten, délkeleten is havazott a nap első felében. Összességében azonban nem sok csapadék hullott az elmúlt egy hétben, az ország jelentős részén 2 mm sem esett, ennél többet a déli és keleti tájakon mérhettek (1. ábra). A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén azonban továbbra is telített (2. ábra), a keleti országrészben sokfelé láthatók belvízfoltok a földeken. A Dunántúl keleti részén és a Kiskunságban tud még további nedvességet befogadni az 50 és 100 centiméter közötti talajréteg (3. ábra). Bár egy hete jelentős lehűlés kezdődött, az elmúlt öt nap átlaghőmérséklete még így is a sokéves átlag körül alakult (4. ábra). A talajban eddig fagy még csak a felszín közvetlen közelében jelent meg, a legtöbb helyen 5 cm-es mélységben is pozitív a talajhőmérséklet (5. ábra). A levegő hőmérséklete éjszakánként többnyire 0 és -5 fok között alakult, kedden volt az ország északi, északnyugati felén derült ég mellett -5 fok alatti lehűlés (6. ábra). Napközben azonban többnyire fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet, vasárnap volt hidegebb, amikor az ország nagy részén a maximumok is 0 fok alatt alakultak (7. ábra).

Az őszi vetések jellemzően jól telelnek. A repce többnyire 6-8 leveles, a kalászosok pedig 1-3 leveles állapotban vannak. Ahol hosszú ideje, akár már október közepe óta borítja belvíz a felszínt, ott hiányosabbak az állományok, a legtöbb helyen azonban megerősödve érte a vetéseket a januári hideg, mikor végre tartós nyugalmi állapotba kerülhetnek. Az elmúlt hét lehűlése hótakaró nélkül sem okozott károkat, és növényvédelmi szempontból is nagyon jól jött a hideg.   

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését és néhol a kelését is jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a kis párolgás miatt a talaj folyamatosan töltődik nedvességgel egyre mélyebb rétegben. December végén ismét csapadékosra fordult az idő, az ország döntő részén az optimálisnak nagyjából megfelelő a szezon kezdete óta lehullott csapadék összege. A középső tájakon kissé elmarad attól, míg északon helyenként jóval meghaladja azt. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő még január elején is kitartott, a télies időjárás csak január második hetében állt be. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz és december hatására.

Észak, északkelet felől az eddiginél is hidegebb légtömegek áramlanak fölénk a magasban, ezért a folytatásban átmenetileg tovább hűl az idő, komolyabb havazásra azonban továbbra sem lehet számítani. Jövő keddig több-kevesebb napsütés minden nap várható. A felhőátvonulásokból gyenge havazás, hózáporok pénteken főként északkeleten fordulhatnak elő, majd szombaton a Dunántúlon lehet néhol gyenge havazás. Vasárnap és hétfőn többfelé kialakulhat hószállingózás vagy egy-egy hózápor, de számottevő mennyiség ekkor sem valószínű. Éjszakánként a legtöbb helyen -5 fok alá hűl a levegő, keleten, északkeleten azonban -10, hétfőn -15 foknál is hidegebb lehet. Pénteken az ország nyugati, délnyugati kétharmadán még 0 fok fölé melegszik napközben a levegő, szombattól azonban fagyos napok jönnek, amikor a maximumok is 0 és -5 fok között alakulnak. Enyhülés keddtől kezdődik, ekkor nyugatira fordul fölöttünk az áramlás, és a magasban egyre melegebb légtömegek érkeznek fölénk. Több lesz a felhő, de jelentősebb mennyiségű csapadék kedden és szerdán sem valószínű. A hószállingózást nyugat felől egyre több helyen gyenge vegyes halmazállapotú csapadék váltja föl. Az éjszakák a hét közepéig még fagyosak maradnak, napközben azonban a legtöbb helyen már fagypont fölé melegszik a levegő.        

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

 Készült: 2021. január 14.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2021. január 13-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső egy méteres rétegében 2021. január 13-án (%)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 centiméter közötti rétegében 2021. január 13-án (%)


4. ábra
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2021. január 13-án (Celsius fok)


5. ábra
5 centiméteren mért talajhőmérséklet 2021. január 13-án (Celsius fok)


6. ábra
Minimumhőmérsékletek 2021. január 12-én (Celsius fok)


7. ábra
Maximumhőmérsékletek 2021. január 10-én (Celsius fok)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2021. január 13-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2021. január 13-ig
(részletes magyarázat a szövegben)