2023. március 29. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2021. november 18. 12:07

A talaj mélyebb rétegei továbbra is szárazak

Csendes, száraz, novemberi időjárásban lehetett haladni a még meglévő mezőgazdasági munkákkal az elmúlt napokban. A talaj felszín közeli rétege többnyire optimális nedvességtartalmú az országban az őszi vetések fejlődéséhez. A mélyebb talajrétegek viszont még nagy területen szárazak, bőven van helye a csapadéknak, amiből a jövő hét közepéig nem sok valószínű.

Az elmúlt egy hét során az ország döntő részén száraz maradt az idő, csak délnyugaton hullott néhány milliméter csapadék múlt hétvégén (1. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak a Kaposvár-Miskolc vonalban haladja meg a 30, délnyugaton az 50 mm-t (2. ábra). Ez az ország nagyobb részén 20-40 mm-es hiány az ilyenkor szokásos értékekhez képest (3. ábra). Az október végére kiszáradt talaj felső rétegei november elején nagy területen átnedvesedtek, a Dunántúl déli felén és az Északi-középhegység északi oldalán a középső talajrétegekbe is bőven jutott a nedvességből (4. ábra). Szárazabb területek a Kisalföld térségében, a Nyírségben és a Kiskunság déli részén vannak, ahol november elején is kevés eső esett. A mélyebb talajréteg az ország túlnyomó részén továbbra is igen száraz, bőven lenne helye a csapadéknak.
A hőmérséklet egy-két fokkal a sokéves átlag alatt alakult az elmúlt napokban. A reggeli minimumok a derült tájakon és éjszakákon, főként a keleti országrészben fagypont alatt alakultak (5. ábra), míg a felhősebb, elsősorban dunántúli részeken fagypont fölötti értékeket mérhettünk. Napközben 10 fok köré melegedett a levegő, de a tartósan ködös tájakon ennél hűvösebb volt.   

A kukorica betakarítása a végéhez közeledik, a száraz időjárás ehhez kedvező volt. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek. Az őszi árpa is szépen zöldell, és a még október elején elvetett búza is jellemzően jó állapotban van. Az őszi mélyszántás elvégzéséhez többnyire kedvezőek a talajnedvességi viszonyok.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (6. és 7. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt, az október elseje óta összegzett csapadékmennyiség azonban a délnyugati országrész kivételével így is elmarad a növények számára optimális értékektől.   

A folytatásban már elérik térségünket az időjárási frontok, azonban gyökeres változást egyelőre nem hoznak. Csapadék pénteken és hétfőn alakulhat ki, de mennyisége nem ígérkezik számottevőnek, jellemzően 5 mm alatt várható. A hőmérséklet sem változik jelentősen: reggel fagypont körüli értékek lesznek a jellemzők, a derült részeken gyenge fagyokkal, míg napközben a napos területeken 10 fok fölé melegszik a levegő, a borult, tartósan ködös tájakon viszont csak 5 fok körüli maximumokra lehet számítani.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. november 18.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2021. november 17-ig (mm)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg 2021. november 17-ig (mm)


3. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. november 17-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 centiméteres rétegében 2021. november 16-án (%)


5. ábra
Minimumhőmérsékletek 2021. november 17-én (Celsius fok)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2021. november 17-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2021. november 17-ig
(részletes magyarázat a szövegben)