2023. március 24. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2021. december 16. 12:31

Téli nyugalmi időszak a földeken

Az elmúlt napokban hullott hó döntő része síkvidéken a nyugati és a keleti országrészben is elolvadt, a csapadéknak főleg az Alföldön még bőven van helye a talajban. A télies időjárás a következő napokban is folytatódik, tartós északi áramlás alakul ki térségünkben, mellyel a jövő héten sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg érkezik fölénk. Számottevő csapadék, így vastagabb hótakaró kialakulása a jövő hét közepéig nem várható, a keményebb fagyokat az őszi vetések e nélkül is bírják majd.

Az elmúlt egy hét során több frontrendszer volt hatással időjárásunkra. 9-én a Dunántúlon hullott jelentős csapadék, északnyugaton főleg hó, másfelé vegyes halmazállapot. A nyugati határ közelében 10-18 cm-es hóréteg is kialakult (1. ábra). Vasárnaptól ugyanezen a frontrendszeren hazánktól délre kialakult légörvény felhő és csapadékzónája húzódott a keleti országrész fölé kelet, délkelet felől. Főleg a Tiszántúlon hullott számottevő csapadék, eső, havas eső, hó is. A térség északi részén 1-6 cm-es hóréteg alakult ki (2. ábra). Összességében többnyire 10-25 mm közötti csapadék hullott az elmúlt 10 nap során, az ország középső részén esett ennél kevesebb (3. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékösszege gyakorlatilag országszerte pozitív eltérést mutat az átlaghoz képest (4. ábra).  A csapadékra szükség is van, hiszen a 90 napos összeg szeszélyes területi eloszlásban, de még mindig az országnak nagyjából a felén jelentős hiányt mutat (5. ábra). A talaj őszi-téli feltöltődése későn kezdődött, de jól halad (6. ábra). A fölső 20 cm országszerte telített, sáros, a 20-50 cm-es rétegben szinte már csak az Alföldön van hiány. A fél méter alatti talajrétegbe délnyugaton és északon jutott az eddig lehullott csapadékból, főleg az Alföldön még száraz ez a réteg. A csapadék időbeli eloszlása kedvező, az egymást követő csapadékhullámok között több napos szünetek vannak, így a nedvességnek van ideje a mélyebb talajrétegbe szivárogni. Eddig számottevő talajfagy még nem alakult ki a télen, a hidegebb éjszakákon a fölső néhány centiméter fagyott csak meg átmenetileg, mely napközben jellemzően kiengedett.
A hőmérséklet nem ingadozott szélsőségesen, az átlag körül alakult az elmúlt napokban. A maximumok a Dunántúlon a havazáskori 0 fok közeli értékekről a hét első felében 6-8 fokra emelkedtek az oda érkező enyhébb levegő hatására; másfelé a ködös részeken 5 fok alatt, a naposabb területeken és napokon 5-8 fok között alakultak (7. ábra). A felhőzet változatos területi eloszlása miatt a minimumokban jelentős különbségek alakultak ki, a leghidegebb reggelek kedden, szerdán és csütörtökön fordultak elő (8. ábra). A hó a Dunántúlon a hét első felében lassan elolvadt, és most már a Tiszántúlon is csak foltokban van hó.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak (9-11. ábra). A repcére a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek, de az őszi árpa és búza is szépen zöldell.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (12. és 13. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben meghaladja az optimális értéket, az ország középső sávjában annak közelében alakul, míg délkeleten és északnyugaton 50 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől.   

A folytatásban tartós északi áramlás alakul ki térségünkben, amivel több időjárási front is érkezik. Ma estétől hidegebb, vasárnap átmenetileg enyhébb, hétfőtől pedig már sarkvidéki eredetű levegő érkezik fölénk. Számottevő csapadék az északi áramlás miatt a jövő hét közepéig, 22-ig nem valószínű, kisebb eső, hó, ónos eső helyenként fordulhat elő. Péntektől hétfőig helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet vasárnapig nem változik lényegesen az eddigiekhez képest, (egyébként vasárnap lehet a legenyhébb idő), majd hétfőtől jelentős lehűlés jön, éjszakánként erős fagyok várhatók, és helyenként napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A kevés várható csapadék miatt vastagabb, összefüggő hóréteg kialakulása síkvidéken nem valószínű a jövő hét közepéig, de a várható fagyokat az őszi vetések e nélkül is gond nélkül kibírják majd. A nappalok az előttünk álló egy hét során még rövidülnek, de már közel a téli napforduló.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. december 16.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Hóvastagság 2021. december 10-én reggel 7 órakor (cm, F: hófolt, L: hólepel)


2. ábra
Hóvastagság 2021. december 13-án reggel 7 órakor (cm, F: hófolt, L: hólepel)


3. ábra
10 napos csapadékösszeg 2021. december 15-ig (mm)


4. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. december 15-ig (mm)


5. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. december 15-ig (mm)


6. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj fölső egy méteres rétegében 2021. december 14-én (%)


7. ábra
Napi maximumhőmérséklet 2021. december 14-én (Celsius fok)


8. ábra
Napi minimumhőmérséklet 2021. december 14-én (Celsius fok)


9. ábra
Sentinel-2-es, látható tartományban, 2021. december 8-án készült műholdkép Győr környékéről, a zöld színű táblák
jól fejlett őszi vetéseket mutatnak


10. ábra
Sentinel-2-es, látható tartományban, 2021. december 8-án készült műholdkép Kaposvár környékéről, a zöld színű táblák
jól fejlett őszi vetéseket mutatnak


11. ábra
Sentinel-2-es, látható tartományban, 2021. december 8-án készült műholdkép Dunaújváros környékéről, a zöld színű táblák
jól fejlett őszi vetéseket mutatnak


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2021. december 15-ig (részletes magyarázat a szövegben)


13. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2021. december 15-ig (részletes magyarázat a szövegben)