2023. március 23. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2021. december 22. 12:22

Nem tartós a hideg

A kártevők és kórokozók számottevő ritkulásához tartósabb hidegre lenne szükség, ugyanis a december 20-án érkezett sarkvidéki eredetű, hideg levegő utánpótlása megszűnik, a következő napokban pedig már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. A nyugati áramlással csapadék is érkezik, melyre sokfelé szükség is van, hiszen az elmúlt 90 nap csapadékösszege az ország több mint felén jelentős hiányt mutat, a talaj mélyebb rétegei nagy területen még nem töltődtek föl nedvességgel.

Az elmúlt egy hét során tartós északi áramlás alakult ki térségünkben. Számottevő csapadék emiatt nem fordult elő december 16. és 22. között, csak kisebb eső, hó, ónos eső alakult ki helyenként, északkeleten hétfőre lepelnyi hó hullott (1. ábra). A csapadékra sokfelé lenne szükség, hiszen a 90 napos összeg szeszélyes területi eloszlásban, de még mindig az országnak több mint a felén jelentős hiányt mutat (2. ábra).
A talaj nedvességtartalma a múlt héthez képest nem sokat változott, az őszi-téli feltöltődés bár későn kezdődött, de elég jól áll (3. ábra). A fölső 20 cm országszerte telített, a 20-50 cm-es rétegben szinte már csak az Alföldön van hiány. A fél méter alatti talajrétegbe délnyugaton és északon jutott az eddig lehullott csapadékból, főleg az Alföldön még száraz ez a réteg. Számottevő talajfagy ma reggelre kezdett kialakulni az ország nagyobb részén, először a télen: többfelé 3-5, helyenként 5-10 cm is fagyott jelenleg.
17-től 20-ig, péntektől hétfőig szeles idő volt, sokfelé fokozódott viharossá az északi, északnyugati szél (4. ábra).
A hőmérséklet 20-ig, hétfőig még az átlaghoz képest enyhe maradt, reggelente fagypont körül, a déli órákban pedig 5 és 10 Celsius fok között alakult (5. ábra). Aznap estétől viszont már sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezett fölénk, éjszakánként erős fagyokkal. A leghidegebb reggel 22-re alakult ki, amikor nagy területen hűlt -10 fok közelébe a levegő hőmérséklete (6. ábra).

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak (6-9. ábra). A repcére a legtöbb helyen jól fejlett táblák a jellemzőek, az őszi árpa és búza is szépen zöldell.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kecskemét és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10. és 11. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben meghaladja az optimális értéket, az ország középső sávjában annak közelében alakul, míg délkeleten és északnyugaton 50 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől. December 20. után pár napra sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely hótakaró nélkül erősebb éjszakai fagyokat hozott, de ezt a vetések gond nélkül bírták.

A folytatásban nyugatira fordul fölöttünk az áramlás, amivel időjárási frontok, enyhébb és nedvesebb léghullámok és sok felhő érkezik fölénk. Péntektől várható sokfelé csapadék, többnyire eső, de északkeleten időnként vegyes halmazállapot is valószínű. A csapadékos időjárás a jövő hét közepéig kitart, majd az év hátralévő részében csökken a csapadékhajlam. Összességében 29-ig országszerte 10 mm-t meghaladó csapadék valószínű a legfrissebb számítások szerint, de a déli részeken ennél több is hullhat. A hőmérséklet emelkedik, szombattól nagy területen fagymenetesek lesznek az éjszakák, nappal pedig a déli területeken 10 fokig is melegedhet a levegő, míg északkeleten 5 fok alatt valószínű a csúcsérték. Tegnap volt a téli napforduló, így a délutánok már lassan hosszabbodnak, de a reggeli fordulat majd csak január elején következik be.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. december 22.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Havas lucfenyő Miskolcon 2021. december 20-án (fotó: Kovács Attila)


2. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. december 21-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj fölső egy méteres rétegében 2021. december 20-án (%)


4. ábra
Maximális szélsebesség a 2021. december 20. 19 órát megelőző 24 órában (km/h)


5. ábra
Napi maximumhőmérséklet 2021. december 17-én (Celsius fok)


6. ábra
Napi minimumhőmérséklet 2021. december 22-én (Celsius fok)


7. ábra
Sentinel-2-es, látható tartományban, 2021. december 20-án készült műholdkép Lőrinci térségéből, a zöld színű táblák
jól fejlett őszi vetéseket mutatnak


8. ábra
Sentinel-2-es, látható tartományban, 2021. december 20-án készült műholdkép Szarvas térségéből, a zöld színű táblák
jól fejlett őszi vetéseket mutatnak


9. ábra
Sentinel-2-es, látható tartományban, 2021. december 20-án készült műholdkép Köröm térségéből, a zöld színű táblák
jól fejlett őszi vetéseket mutatnak


10. ábra
A szántóról átmenetileg fölröppenő vadludak Miskolc térségében 2021. december 17-én (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2021. december 21-ig (részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2021. december 21-ig (részletes magyarázat a szövegben)