2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. január 20. 11:45

Nem ártana a csapadék

Az elmúlt hetek meglehetősen szárazon alakultak az ország nagyobb részén, a talaj nedvességgel való feltöltődése így megállt. Pedig főleg az Alföldön és északnyugaton a mélyebb rétegek még szárazak, szükség lenne a csapadékra. Az őszi vetések kedvező állapotban vannak, de azoknak is jót tenne egy tartósabb hótakaró.

A mögöttünk álló egy hétben kettősség jellemezte időjárásunkat: míg keleten és főleg a Tiszántúlon hideg tél volt, a Dunántúlt napközben enyhe, tavaszias idő jellemezte. A január 8-án keleten hullott hóból a Tiszántúlon még mind a mai napig maradt valamennyi. A hótakaró fölött erősen lehűlt levegő arrafelé tartósan ködös időt okozott a múlt hét második felében (1. ábra), napközben is faggyal, miközben nyugaton a napsütés és a szél nagy területen 10 Celsius fok fölé emelte a hőmérséklet (2. ábra). A hétfőn érkezett hidegfront kisöpörte a ködös levegőt a Kárpát-medence aljáról, keleten is megenyhült az idő napközben. A kevés felhő és a magasban érkezett hideg levegő miatt éjszakánként viszont országszerte kemény fagyok alakultak ki. Csapadék az elmúlt 10 nap során nagyon kevés hullott, csak kisebb körzetekben haladta meg a 2 mm-t (3. ábra). Az ország nagyobb részén a 30 és a 90 csapadékösszeg is jócskán elmarad az átlagos értéktől, különösen a Dunántúl északi részén (4. ábra). A talaj nedvességtartalma a felső egy méteres rétegben nem változott számottevően az elmúlt egy hétben, további csapadékra lenne szükség a mélyebb rétegek feltöltődéséhez (5. ábra). A talajfagy mélysége jelenleg délnyugaton csak néhány cm, míg a Kiskunság északi részén és az Északi-középhegység térségében a 20-30 cm-t is eléri.

Az őszi vetések továbbra is jó állapotban vannak. A télen eddig nem volt olyan időjárás, mely károsította volna a táblákat, a repce, az őszi árpa és búza is kellően megerősödött az ősz folyamán, a kultúrák kedvező képet mutatnak (6-11. ábrák). A fagyos, így sármentes időt kihasználva néhol még az elmaradt szántást ezekben a napokban pótolták.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal Győr és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (12. és 13. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A talajok téli feltöltődését december utolsó dekádjában ismét csapadékos időjárás segítette, a január első kétharmada viszont száraz időt hozott. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben meghaladja az optimális értéket, míg máshol 40-60 mm-rel, északnyugaton 70-80 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől. A hőmérséklet elég tág határok között ingadozott a tél folyamán. Karácsony előtt illetve január első felében is többször sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely többfelé hótakaró nélkül hozott erősebb éjszakai fagyokat, de ezt a vetések gond nélkül bírták.

Az előttünk álló egy hétben is folytatódik az átlagosnak nagyjából megfelelő, télies időjárás. A légtömegek áramlási iránya térségünkben északnyugati marad, mellyel időjárási frontok is érkeznek, de országos nagy csapadékra nincs kilátás. A mai hidegfront sokfelé hoz kis mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadékot, majd szombaton a Dunántúlon hullhat néhány cm hó. Az Alpokalján azonban van esély vastagabb hóréteg kialakulására is. A következő front hétfőn-kedden várható újabb, de kevés csapadékkal. Összességében jellemzően 5 mm alatt marad a csapadékösszeg a jövő hét közepéig, de a Dunántúl nyugati részén ettől több is eshet. Az északnyugati szél péntektől vasárnapig sokfelé lesz erős, helyenként viharos. A hőmérséklet nem sokat változik majd a jövő hét közepéig: éjszakánként országszerte fagyok várhatók, a kevésbé felhős és szeles részeken -10 fok alatti minimumokkal. Napközben pedig jellemzően fagypont köré, kissé a fölé emelkedik a hőmérséklet.      

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. január 20.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Napi napfénytartam 2022. január 14-én (óra)


2. ábra
Maximumhőmérséklet 2022. január 14-én (Celsius fok)


3. ábra
10 napos csapadékösszeg 2022. január 19-ig (mm)


4. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2022. január 19-ig (mm)


5. ábra
Vízhiány a telítettséghez képest a talaj fölső egy méteres rétegében 2022. január 18-án (mm)


6. ábra
Repce Miskolc térségében 2022. január 13-án (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
A Sentinel2 műhold Kaposvár térségéről 2022. január 19-én készített nagy felbontású felvételén az őszi vetéseket a zöld színű táblák jelzik (a sötétebb zöld színűek kalászos, a halványabbak repce táblák)


8. ábra
A Sentinel2 műhold Mohács térségéről 2022. január 19-én készített nagy felbontású felvételén az őszi vetéseket a zöld színű táblák jelzik


9. ábra
A Sentinel2 műhold Abony térségéről 2022. január 19-én készített nagy felbontású felvételén az őszi vetéseket a zöld színű táblák jelzik


10. ábra
A Sentinel2 műhold Csongrád térségéről 2022. január 19-én készített nagy felbontású felvételén az őszi vetéseket a zöld színű táblák jelzik, a táblák szélén a szél által összefújt, még el nem olvadt hó fehérlik


11. ábra
A Sentinel2 műhold Dévaványa térségéről 2022. január 19-én készített nagy felbontású felvételén a táblák szélén a szél által összefújt, még el nem olvadt hó fehérlik


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2022. január 19-ig (részletes magyarázat a szövegben)


13. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2022. január 19-ig (részletes magyarázat a szövegben)