2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. február 10. 13:43

Tovább nőtt a vízhiány a talajokban

Erős északnyugati áramlással az elmúlt egy hétben is enyhe, többnyire száraz légtömegek érkeztek fölénk. A hétfői hidegfront hozott kevés esőt, de a gyakran erős szélben továbbra is a talajok száradása volt a jellemző, pedig most a feltöltődésnek lenne itt az ideje, hogy egy esetleges tavaszi vagy nyári aszály során a mélyebb talajrétegekben megfelelő mennyiségű nedvességtartalék álljon rendelkezésre. A hétvégén délnyugatira fordul az áramlás fölöttünk, és a jövő héten csapadék is érkezik, de ennek mennyisége még elég bizonytalan.

A mögöttünk álló egy hétben szeles, az évszakhoz képest nagyon enyhe időjárás volt a jellemző. Csapadék csak a hétfőn átvonult hidegfronthoz kapcsolódóan hullott, eső formájában. A múlt hét második felében a Tiszántúlon még volt némi hó, de a hétvégére ez is elolvadt. Hétfőn a déli országrészben, a keleti határszélen és a Börzsöny térségében esett számottevő, 5 mm-t elérő vagy kissé meghaladó mennyiségű eső, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Alföld középső tájain, és többfelé a Kisalföldön még az 1 mm-t sem érte el a heti csapadékösszeg (1. ábra). Azonban nem csak ez a hét volt száraz, hanem december vége óta sem sok csapadék esett az ország nagy részén, így az elmúlt 30 nap mennyisége jelentősen, a legtöbb helyen 20-30 mm-rel elmarad az ilyenkor szokásostól (2. ábra), és az elmúlt 90 nap is számottevő negatív eltérést mutat a Felső-Tisza vidékének kivételével (3. ábra). A talajok téli feltöltődési folyamata már hetek óta megállt, a telítettséghez hiányzó nedvességtartalom hétről hétre növekszik. A Dunántúl déli, délnyugati tájai és a keleti, északkeleti határszél kivételével 50-90 mm nedvesség hiányzik a felső egy méteres talajrétegből a telítettséghez képest (4. ábra).
A hőmérséklet az elmúlt egy hétben is 3-4 fokkal volt melegebb az ilyenkor megszokottnál (5. ábra), bár a hőérzetünket gyakran csökkentette az erős, hétfőn és kedden többfelé viharos szél (6. ábra). -3 foknál erősebb fagyok csak vasárnap reggel fordultak elő nagy területre kiterjedően, a hét első felében azonban a szeles időben az ország jelentős részén éjszakánként sem csökkent fagypont alá a hőmérséklet. A napi maximumok is 10 fok közelében alakultak, sőt szerdán már 10-15 fok közé melegedett a levegő (7. ábra). Az enyhe időben országszerte megszűnt a talajfagy, az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jellemzően 2 és 6 fok közötti, északkeleten fordulnak elő ennél kissé alacsonyabb értékek (8. ábra).

Az őszi vetések továbbra is jó állapotban vannak. A télen eddig nem volt olyan időjárás, mely károsította volna a táblákat, a repce, az őszi árpa és a búza is kellően megerősödött az ősz folyamán, a kultúrák kedvező képet mutatnak (9., 10. ábra).

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (11. és 12. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A talajok téli feltöltődését december utolsó dekádjában ismét csapadékos időjárás segítette, a január egésze és február első dekádja viszont száraz időt hozott. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben meghaladja az optimális értéket, míg máshol 60-70 mm-rel, északnyugaton 80-90 mm-rel elmarad a növények számára optimális értékektől. A hőmérséklet elég tág határok között ingadozott eddig a tél folyamán. Karácsony előtt, illetve januárban is többször sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely többfelé hótakaró nélkül hozott erősebb éjszakai fagyokat, de ezt a vetések gond nélkül bírták.

Az előttünk álló egy hétben is változékony időben lesz részünk. Egy pénteken érkező hidegfront átmenetileg véget vet a tavasziasan enyhe időnek. Számottevő mennyiségű csapadékot ez a front sem hoz, csak kevés helyen valószínű kisebb eső, zápor, a szél azonban sokfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik. A front mögött szombaton lehűl az idő, reggel az ország nagy részén már fagypont alá csökken a hőmérséklet, vasárnap reggel pedig többfelé -3 és -6 fok közé hűl a levegő. A maximum értékek is visszaesnek a hétvégén, a többnyire napos idő ellenére is hűvösebb marad 10 foknál. Vasárnaptól azonban már délnyugatira fordul fölöttünk az áramlás, és hétfőn egy mediterrán ciklon éri el térségünket, melynek felhőzetéből a jövő hét első felében többfelé várható eső, a nagyobb mennyiség, akár 10-20 mm a Dunántúl délnyugati részén valószínű. Hétfőtől ismét melegedés kezdődik, az éjszakai fagyok mérséklődnek, majd kedden és szerdán nagy területen meg is szűnnek, nappal pedig 10 fok köré melegszik a levegő.      

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. február 10.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Napi csapadékösszeg 2022. február 7-én (mm)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2022. február 9-ig (mm)


3. ábra
90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2022. február 9-ig (mm)


4. ábra
A telítettséghez képesti vízhiány a talaj felső egy méteres rétegében 2022. február 8-án (mm)


5. ábra
Az elmúlt 10 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2022. február 9-ig (Celsius fok)


6. ábra
24 órás maximális szélsebesség 2022. február 7-én (km/h)


7. ábra
Maximumhőmérséklet 2022. február 9-én (Celsius fok)


8. ábra
5 cm-en mért talajhőmérséklet 2022. február 9-én (Celsius fok)


9. ábra
Mezőgazdasági táblák a Sentinel-2 műhold nagy felbontású felvételén Nagyszénás térségében 2022. február 8-án


10. ábra
Mezőgazdasági táblák a Sentinel-2 műhold nagy felbontású felvételén Rábahídvég térségében 2022. február 9-én


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2022. február 9-ig (részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2022. február 9-ig (részletes magyarázat a szövegben)