2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. március 16. 12:23

Újra jön a száraz, hűvös északkeleti szél

Száraz, hűvös időjárás jellemezte március első felét, a súlyos csapadékhiány országszerte fokozódott. A ma érkezett légörvény csak az északkeleti országrészbe hozott számottevő csapadékot, de oda is keveset. A folytatásban visszatér a száraz, hűvös északkeleti áramlás, csapadék a következő hét végéig nem valószínű. Visszatérnek az éjszakai fagyok is, a hőmérséklet emelkedése a jövő héten várható.

Északkeleti áramlással hideg, többnyire száraz légtömegek áramlottak fölénk az elmúlt egy hét során is. Néhány milliméter csapadék csak múlt csütörtökön hullott a keleti országrészben (1. ábra). Az északkeleti szél egyhangúságát ma egy légörvény szakította meg átmenetileg, melyből éjjel és a délelőtti órákban sokfelé esett eső, az Északi-középhegységben pedig hó hullott. A ma délig leesett csapadék az ország északkeleti harmadán meghaladta a 2-3 mm-t, Borsodban, Szabolcsban és Gyula térségében az 5 mm-t. Az átlagosnál 10-30 mm-rel szárazabb január, és a hasonlóan száraz február után márciusban ez az első komolyabb csapadékhullám, de ez is kevés esőt hozott. A csapadékhiány így tovább fokozódik, az elmúlt 30 nap során nagy területen a 10, helyenként az 5 mm-t sem érte el a csapadékösszeg (2. ábra), az elmúlt három hónapban pedig 40-90 mm-rel esett kevesebb az ilyenkor szokásos mennyiségnél (3. ábra). A talajok az egyelőre még kismértékű párolgás, illetve a növényzet nyugalmi állapota miatt a rendkívül száraz felszíni záróréteg alatt még tartalmaznak nedvességet (4. ábra), de a tél során nem töltődtek fel kellő mértékben nedvességgel. A felső egy méteres réteg telítettséghez képesti vízhiánya 30-80 mm között alakul (5. ábra), és egy esetleges tavaszi vagy nyári aszály során ennek komoly következményi lehetnek, mivel a növények a mélyebb talajrétegekből sem fognak tudni kellő mennyiségű nedvességet felszívni.
A hőmérséklet is az ilyenkor szokásos értékek alatt alakult, az elmúlt 10 nap során 2-4 fokkal volt hidegebb a sokéves átlagnál (6. ábra). Visszatértek a fagyos éjszakák, a fagyzugos területeken gyakran -5 fok alá hűlt a levegő (7. ábra). A hét elején átmeneti enyhülés kezdődött, nemzeti ünnepünkön 15 fok körüli maximum voltak a jellemzőek (8. ábra).

A jellemzően jól telelt őszi vetéseknek igen nagy szükségük lenne már számottevő csapadékra. Ahol ma esett legalább 2-3 mm csapadék, ott átmenetileg javult a helyzet, viszont ezeken a területeken a felfagyás veszélye a következő napokban fokozódik. A nagy napi hőingás, a kemény éjszakai fagyok és enyhe nappalok mellett a talaj felső rétege naponta megemelkedik, majd lesüllyed, aminek következtében az őszi vetések gyökérzete károsodhat.
Az igen enyhe, az átlagosnál több fokkal melegebb februári időben a korai növények, mint a mogyoró és az éger már virágozni kezdtek, a som és a csonthéjas gyümölcsök rügyei megpattantak (9-11. ábra), a déli országrészben már fehérbimbós állapotban vannak. Azóta a hidegben a fejlődésük ugyan megtorpant, de az előttünk álló fagyos éjszakákon így is rügykár keletkezhet a korai csonthéjas gyümölcsösökben.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeinken a február második felére, március első napjaira vonatkozó állapotot láthatjuk. Az ország nagy részén 0,3 és 0,5 között alakult az index átlagos értéke, ami az anomália térkép szerint a legtöbb helyen az ilyenkor szokásosnál nagyobb mennyiségű zöld tömeget jelent. A legnagyobb arányú „kizöldülés” az előző, február közepi időszakhoz képest a déli országrészben volt jellemző.   

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (12. és 13. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt. A november nagy része ismét száraz idővel telt, a hónap végén és december elején érkezett jelentős csapadék. A talajok téli feltöltődését december utolsó dekádjában ismét csapadékos időjárás segítette, a január és a február viszont jobbára száraz időt hozott, a szükségesnél jóval kevesebb csapadékkal. A március első felét száraz, hideg északkeleti szél jellemezte, így a csapadékhiány tovább fokozódott. A szeptember óta összegzett csapadék mennyisége jelenleg a délnyugati országrészben kissé még meghaladja az optimális értéket, de az ország nagyobb részén már 90-120 mm-rel elmarad attól.
A hőmérséklet elég tág határok között ingadozott eddig a tél folyamán. Karácsony előtt, illetve januárban is többször sarkvidéki eredetű hideg légtömeg érkezett hazánkba, mely többfelé hótakaró nélkül hozott erősebb éjszakai fagyokat, de ezt a vetések gond nélkül bírták. Február közepétől pedig egyes napokon a déli és nyugati országrészben már a 15 fokot is meghaladta a nappali csúcsérték. Márciusban ismét lehűlés érkezett kemény éjszakai fagyokkal, így a hőösszeg februári intenzív növekedése megtorpant.

Az előttünk álló napokban visszatér a száraz, hideg északkeleti szél, így napos, száraz időre van kilátás, a jövő hét végéig, azaz egészen 27-ig alig van esély csapadékra. A talaj tovább fog száradni, illetve a mai csapadékkal érintett területeken is újra kiszárad a talaj fölső rétege. Visszatérnek az éjszakai fagyok, hajnalonként sokfelé -5 fok körüli minimum értékekkel, de a környezetüknél alacsonyabban fekvő fagyzugos tájakon -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Nagy napi hőingás lesz a jellemző, nappalonként a napos időben csütörtökön még 10-15 fokig, a hétvégén 7-10 fokig emelkedik a hőmérséklet. A jövő héten lassú melegedés kezdődik. Az északkeleties szél tartósan élénk marad, mely fokozza a talaj száradását, és növeli a szárazfű tüzek esélyét.    

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. március 16.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2022. március 15-ig (mm)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg 2022. március 15-ig (mm)


3. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2022. március 15-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2022. március 14-én (%)


5. ábra
Vízhiány a telítettséghez képest a talaj felső egy méteres rétegében 2022. március 14-én (mm)


6. ábra
Az elmúlt 10 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2022. március 15-én (Celsius fok)


7. ábra
Minimumhőmérséklet 2022. március 12-én (Celsius fok)


8. ábra
Maximumhőmérséklet 2022. március 15-én (Celsius fok)


9. ábra
Mandula rügypattanásban Miskolc térségében 2022. 03. 15-én (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Kajszi rügypattanásban Miskolc térségében 2022. 03. 15-én (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
A Bükk déli lejtésű rétjein virágzik a kökörcsin (készült 2022. 03. 13-án, fotó: Kovács Attila)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2022. március 15-ig (részletes magyarázat a szövegben)


13. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2022. március 15-ig (részletes magyarázat a szövegben)