2023. szeptember 27. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2022. szeptember 26. 14:55

Folytatódik a talajok őszi feltöltődése

A múlt hét közepén egészen vasárnapig csak kevés helyen hátráltatta a betakarítási munkákat a csapadékos időjárás, az előző időszak esőinek köszönhetően azonban a talajok kellően átnedvesedtek, így egységesen, szépen fejlődik a repce, és az őszi kalászosok vetése is jó magágyba történhet. Vasárnap egy hullámzó frontrendszer érte el hazánkat, melyből hétfő délig jelentős mennyiségű csapadék hullott, és a hét további részében is többször számíthatunk nagy területet érintő esőkre.

A múlt hét első felében főként a déli és a keleti országrészben hullott többfelé 10 mm-t meghaladó csapadék (1. ábra), majd pénteken és szombaton átmenetileg országszerte szárazabbra fordult az idő. Vasárnap hajnalban érte el hazánkat egy frontrendszer, melyhez kötődően aznap az ország északnyugati harmadán, majd hétfő délig délen és kelen is nagy területen mérhettünk 10-15 mm csapadékot. A mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban, a talajok felső 20 cm-es rétege jellemzően telített vagy ahhoz közeli állapotban van (2. ábra), és egyre több nedvesség tud az alsóbb rétegekbe is leszivárogni. A középső talajréteg nedvességviszonyai is kielégítőek (3. ábra), az alsóbb rétegek viszont még sokfelé meglehetősen szárazak (4. ábra).
A hőmérséklet az elmúlt tíz napban a gyakran borongós, csapadékos időben 3-4 fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől (5. ábra). Múlt pénteken és szombaton hajnalban azonban többfelé kiderült az ég, és fagypont közelébe, helyenként az alá hűlt a levegő két méteres magasságban is (6. ábra).     

A kukorica betakarítása folyamatban van, bár sokfelé már a nyáron lesilózták. Nyugaton, délnyugaton, ahol a nyár első felében még aránylag kedvező volt a talajnedvesség, nem annyira rossz a termés, mint a keleti országrészben, ahol nagy területen egyáltalán nem termett semmi. Miskolc térségében többnyire egy-egy cső van a kukoricán, ezek pedig jellemzően rövidek és hiányosan berakódottak (7. ábra). Az elmúlt hetekben érkezett csapadék a kukoricának már nem számított, a betakarítást hátráltatta, de az őszi vetésekhez nélkülözhetetlen volt. A repce a bőséges csapadék hatására szépen fejlődik (8. ábra), és az őszi kalászosok későbbi vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is nagy szükség van a talajok nedvesedésére. A csapadékos időben azonban a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeinken a szeptember első felére vonatkozó állapotot láthatjuk. Az index értéke ebben az időszakban jelentősen csökkenni szokott, a nyári növények lassan beérnek, és az erdők zöld tömege is csökken. Idén azonban az aszály után megérkezett csapadék hatására jelentősen növekedett a zöld tömeg, leginkább a Tiszántúlon és a Főváros térségében. Az anomália térképen továbbra is nagy a vörös területek kiterjedése, de az előző időszakhoz képest sokat csökkent a nagy negatív eltérést mutató terület nagysága, vagyis az aszály megszűnését a zöld tömeg mennyiségének növekedése egyértelműen követi.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1550 és 1730 foknap között alakulnak, a kukorica beérett, vegetációs időszaka a végéhez közeledik. A nagyobb értékek a délkeleti, az alacsonyabbak az északi és nyugati országrészre jellemzőek. Az idei értékek többnyire 80-120 foknappal haladják meg a sokéves átlagot, a tavalyinál pedig 120-160 foknappal magasabbak, (a 2021. év a hűvös májusáról is emlékezetes). Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a hőmérséklet hatására tavalyinál és az ilyenkor szokásosnál körülbelül másfél-két héttel korábban következnek be, ugyanakkor a nyári aszály miatt is lerövidültek a fázisok a kényszerérés miatt.

Kukoricára vonatkozó agrogramot* ezúttal Kecskemét és Nyíregyháza térségére vonatkozóan mutatunk be (9. és 10. ábra). Késve kezdődött a kukorica vetése az idén. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talajok hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. Csapadék áprilisban több hullámban is érkezett, de a rekord száraz évkezdet után erre óriási szükség is volt. Május nagy részében csak nagy területi változékonysággal kialakuló záporok öntözték a friss vetést, így az ország jelentős részén a növény számára az optimálisnál jóval kevesebb csapadék hullott, és nagy területen kritikusan szárazzá vált a talaj felszín közeli rétege, ahonnan a kukorica ekkor a nedvességet gyűjtötte. A hónap utolsó hetében a déli, délnyugati országrészben, majd június első dekádjában nyugaton, északnyugaton esett nagyobb mennyiség, miközben keleten tovább száradtak a talajok. A június további része csak délnyugatra hozott komolyabb esőket, az ország nagyobb része szárazon maradt. Júliusban és augusztusban is folytatódott a csapadék egyenetlen eloszlása, szinte csak záporos csapadék hullott, a Dunántúl nyugati részén is egyre kevesebb, keleten viszont alig. A kritikusnak számító címerhányás időszakában csak az ország nyugati, mintegy ötödrészén állt rendelkezésre elegendő nedvesség a kukorica számára. Keleten sokfelé egyáltalán nem képződtek csövek a növényeken, már júliusban lesilózták a táblák egy részét. A szárazság augusztus első felében is folytatódott, a szemképződés fázisában is jelentősen alatta maradt a csapadék mennyisége az optimálisnak, az aszály a nyugati országrész egyre nagyobb részére terjedt ki. A Tiszántúlon a növények május közepétől, a Dunántúlon június közepétől – július elejétől szenvedtek a vízhiánytól. Országos, jelentős csapadék augusztus utolsó dekádjában, majd szeptemberben több hullámban immár bőven érkezett, de ez már csak kevés helyen segített a növényeken. A hőmérséklet áprilisban gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, de az átlagosnál kissé melegebb májusban intenzív növekedésnek indult a hőösszeg. Júniusban, júliusban és augusztusban is gyakran volt nyári meleg (amit a kukorica egyébként szeret, ha van nedvesség a talajban), egymást érték a hőhullámok, így a hőösszeg a nyár során az optimális érték körül alakult.

A héten időjárási frontok sorozata alakítja időjárásunkat, ezért gyakran lesz felhős az ég, és többször számíthatunk esőre is, a nyugodt őszi idő egyelőre várat magára. Kedden a nap első felében a Dunántúlon valószínű eső, zápor, majd délután, este kelet felé helyeződik a csapadékzóna. Szerdán átmenetileg száraz időre van kilátás, majd csütörtöktől szombatig ismét minden nap többfelé valószínű csapadék. Így a hét végéig folytatódik a talajok őszi feltöltődése. Számottevő szélre a hétvégéig nem kell számítani, akkor viszont nagy területen élénkül, illetve erősödik meg a légmozgás. A hőmérséklet csak lassan emelkedik. Az éjszakai lehűlések nem lesznek olyan erősek, mint a múlt hét második felében, szerdán hajnalban hűlhet nagyobb területen 5 fok alá a hőmérséklet a felhőtlen dunántúli illetve északi tájakon, a többi napon az erősen felhős területeken 10 fok fölött, máshol kevéssel az alatt várhatók a minimumok. A nappali felmelegedés mértéke elsősorban a déli, délkeleti országrészben növekszik számottevően, ott a hét második felében 20 fok fölötti maximum értékekre lehet számítani, míg északon, északnyugaton 15-19 fok közé melegszik a levegő.   

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. szeptember 26.


* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2022. szeptember 23-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2022. szeptember 25-én (%)


3. ábra
Vízhiány a telítettséghez képest a talaj felső fél méteres rétegében 2022. szeptember 25-én (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső egy méteres rétegében 2022. szeptember 25-én (%)


5. ábra
Az elmúlt tíz nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2022. szeptember 25-én (Celsius fok)


6. ábra
Minimumhőmérsékletek 2022. szeptember 23-án (Celsius fok)


7. ábra
Kukorica Köröm község (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) térségében 2022. szeptember 23-án (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Repce Köröm község (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) térségében 2022. szeptember 23-án (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2022. szeptember 25-ig (részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2022. szeptember 25-ig
(részletes magyarázat a szövegben)