2023. január 27. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2022. október 13. 12:24

Kedvező körülmények

Az elmúlt napok száraz és enyhe időjárása kedvező körülményeket teremtett a mezőgazdasági munkákhoz. E közben a talaj is kellően nedves mind a repce fejlődéséhez, mind a kalászosok vetéséhez. A folytatás is jó időt ígér: marad a nagyrészt száraz, enyhe, fagymentes idő.

Az elmúlt egy hét során az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék , csak néhol fordult elő kisebb zápor. Jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. Azonban a csapadékos szeptember miatt az elmúlt 30 nap csapadékösszege (1. ábra) még így is meghaladja az ilyenkor szokásos értéket az ország nagy részén (2. ábra). A talajok felszín közeli rétege az elmúlt napokban száradt, de így is kellően nedves (3. ábra), sőt az Alföld középső tájainak kivételével a felső fél méteres talajréteg is közel telített (4. ábra). A mélyebb rétegekben még bőven van hely az őszi és téli csapadék számára. 
A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakult az elmúlt napokban: délutánra 20 Celsius fok köré melegedett a levegő, míg a hajnalok is többnyire enyhék voltak. A leghidegebb reggel hétfőre alakult ki, ekkor többfelé volt talajmenti fagy (5. ábra).

A nyári növények betakarítása még tart, a száraz idő ehhez kedvező volt. Az augusztus 20-a után érkezett bőséges csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, és azóta is szépen fejlődnek az állományok (6. és 7. ábra). Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeinken a szeptember végére, október elejére vonatkozó állapotot láthatjuk. Az index értéke ebben az időszakban jelentősen csökken, ez idén is így történt. Az aszály után a nyár végétől érkezett csapadék hatására a negatív anomália gyakorlatilag megszűnt, az ország jelentős részén az átlagosnál jóval nagyobb a zöld tömeg mennyisége a szokásosnál.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* immár az új szezonra (8. és 9. ábra). Augusztus 20. után több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális körül jár, míg keleten jócskán meghaladja azt.

Az előttünk álló egy hét során is folytatódik a nagyrészt napos, száraz, enyhe őszi idő. Pénteken, szombaton nyugaton és északon, szerdán helyenként előfordulhat gyenge eső, de az ország döntő részén számottevő csapadék nem várható a jövő hét közepéig. A hőmérséklet sem sokat változik, fagymentes éjszakák, délutánonként pedig 20 fok körüli maximumok várhatók. A jövő hét első napjaiban pár fokot melegszik az idő, majd szerdától lehűlés érkezik.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. október 13.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
30 napos csapadékösszeg 2022. október 12-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. október 12-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2022. október 11-én (%)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2022. október 11-én (%)


5. ábra
Minimumhőmérsékletek 2022. október 10-én (Celsius fok)


6. ábra
Őszi káposztarepce Köröm község (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) térségében 2022. október 6-án (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Őszi káposztarepce Köröm község (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) térségében 2022. október 6-án (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2022. október 12-ig (részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2022. október 12-ig
(részletes magyarázat a szövegben)