2024. július 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. október 20. 13:06

Jól jönne egy locsolás

Az elmúlt napokban folytatódott a száraz és enyhe időjárás, mely továbbra is kedvező körülményeket teremtett a mezőgazdasági munkákhoz. A repce fejlődéséhez és a búza vetés előtti magágyának készítéséhez a talaj is kellően nedves. Viszont a már elvetett búza keléséhez igen jól jönne egy áztató eső, hiszen a mozgatott talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt a csaknem három hete tartó száraz idő után. A folytatásban a péntek a keleti országrészre többfelé hoz fagyot, a szombat sokfelé ígér egy kis locsolást, majd a jövő hét enyhe és többnyire száraz időt mutat.

Az elmúlt egy hét során az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék, csak néhol fordult elő kisebb eső, zápor, de a csapadékösszeg a 2 mm-t sehol nem haladta meg. Jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. A csapadékos szeptember után tehát az október eddig száraz idővel telt, így az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is egyre nagyobb területen fordul át újra csapadékhiányba (1. és 2. ábra). A talajok felszín közeli rétege is sokat száradt, a felső néhány centiméter teljesen száraz. Kb. 5 cm alatt van egy hol vékonyabb, hol vastagabb, még többnyire kellően nedves (3. ábra) réteg, majd a nyáron alaposan kiszáradt, mélyebb rétegekben (jellemzően 60-80 cm alatt) szintén kevés a nedvesség, bőven lenne hely az őszi és téli csapadék számára. 
A hőmérséklet több fokkal az átlagos értékek fölött alakult az elmúlt napokban: délutánra 20 Celsius fok köré melegedett a levegő, hétfőn országszerte 20 fok fölé (4. ábra), és a hajnalok is többnyire enyhék voltak. A tegnapra érkezett hidegfront mögött érkezett hideg levegő ma reggelre már ugyancsak éreztette hatását: az Északi-középhegység északi oldalán, illetve Kecskemét széles térségében 2 m magasságban is fagyott, de e mellett sokfelé volt deres a fű reggelre, tehát talajmenti fagy nagyobb területen alakult ki (5. ábra).

A kukorica betakarítása még tart, a száraz idő ehhez kedvező volt, csak a hozam kiábrándító (6. ábra). Az augusztus 20-a után érkezett bőséges csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, és azóta is szépen fejlődnek az állományok (7. és 8. ábra). Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A már elvetett táblákra viszont nagyon jól jönne egy locsolás, hogy a kelés szépen meginduljon, mert a fellazított talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt (9. ábra). A határban néhol látványosan virágzik a napraforgó árvakelés (10. ábra).

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeinken a szeptember végére, október elejére vonatkozó állapotot láthatjuk. Az index értéke ebben az időszakban jelentősen csökken, ez idén is így történt. Az aszály után a nyár végétől érkezett csapadék hatására a negatív anomália gyakorlatilag megszűnt, az ország jelentős részén az átlagosnál jóval nagyobb a zöld tömeg mennyisége a szokásosnál.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (11. és 12. ábra). Augusztus 20. után több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepére a talaj felső néhány centiméteres rétege kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális körül jár.

A folytatásban pénteken reggelre az ország keleti felén várható sokfelé 2 m-es magasságban is fagy, majd enyhül az idő, a jövő héten már nem valószínű fagy és délutánra újra 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Szombat délutántól vasárnap reggelig várható egy csapadékhullám, melyből a jelenlegi számítások szerint többnyire 2-10 mm csapadék ígérkezik, délkeleten ennél kevesebb valószínű. Az országnak mintegy felén várható az elvetett őszi búza keléséhez elegendő eső. Vasárnaptól a jövő hét végéig a reggeli pára- és ködfoltok megszűnése után nagyobb részt napos idő várható számottevő csapadék nélkül.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. október 20.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. október 19-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. október 19-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2022. október 18-án (%)


4. ábra
Maximumhőmérsékletek 2022. október 17-én (Celsius fok)


5. ábra
Minimumhőmérsékletek 2022. október 20-án (Celsius fok)


6. ábra
Kukorica Miskolc térségében 2022. október 17-én (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Repce Miskolc térségében 2022. október 17-én (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Repce Miskolc térségében 2022. október 17-én (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Vetés utáni tábla Miskolc térségében 2022. október 17-én (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Virágzó napraforgó árvakelés Miskolc térségében 2022. október 17-én (fotó: Kovács Attila)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2022. október 19-ig (részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2022. október 19-ig (részletes magyarázat a szövegben)