2023. január 27. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2022. november 3. 12:15

Az őszi kalászosok várják az esőt

Az esős szeptembert száraz október követte, így a felső talajréteg egyre jobban kiszárad hazánkban. Ezért elsősorban az őszi kalászosok számára egyre nagyobb szükség lenne a csapadékra. Érkezik is eső a folytatásban, nyugaton több, keleten kevesebb. A várható mennyiségnél többre lenne szükség, de ez is mindenképp segíti az őszi vetések fejlődését. Komolyabb lehűlésre a következő 8-10 nap során nincs kilátás, olyannyira nem, hogy éjszakai fagyok sem várhatók.

Az előző hét közepétől hazánk egyre nagyobb területét foglalta el a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet, ugyanis fölöttünk a magasabb légrétegekben igen enyhe levegő áramlott, így légmozgás hiányában a felszín közeli légréteg napközben sem tudott átkeveredni, kitisztulni. Többnyire borult, párás, ködös idő volt a jellemző, a felhőréteg fölé csak magasabb hegyeink emelkedtek, ahol napos, szinte meleg volt az idő. Hétfőn például sík vidéken 12-13 Celsius fok volt a hőmérséklet csúcsértéke, miközben a legmelegebbet a Kékestetőn mértük: 21 fokot (1. ábra). Keddtől a megélénkülő délnyugati szél egyre nagyobb területen szakította föl a felhőréteget és szerdán már nagy területen napos, enyhe időnk volt. Fagy ebben az egy hétben nem fordult elő, sőt a borús időben kicsi volt a napi hőingás, a minimumok is 10 fok körül alakultak, így az átlaghőmérséklet jóval meghaladta az átlagot.
Csapadék ebben az időszakban csak szitálásból fordult elő jelentéktelen mennyiség. Legutóbb múlt hét hétfő estétől kedd estig a Dunántúlon és az északi országrészben öntözte a földeket egy kevés eső, de 5 mm-t meghaladó mennyiség ekkor is csak kevés helyen hullott. Országos csapadék utoljára október 1-én esett, azóta az ország nagyobb része nem kapott számottevő esőt (2. ábra). A csapadékos szeptember után 30 napos távlatban ismét jócskán elmaradtunk az átlagos mennyiségtől (3. ábra). A talaj felszín közeli része egyre szárazabb, bár a ködös időben elhanyagolható volt a párolgás is. A Dunántúl északkeleti részén és az Alföldön a kritikus 40%-alá csökkent a nedvességtartalom a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában (4. ábra). Az északi és a délnyugati országrészben még jó a talajok nedvességellátottsága, a Kisalföldön és az Alföldön azonban a felszín közeli és a mélyebb rétegek egyaránt szárazak (5. ábra).

A kukorica betakarítása még mindig tart, az elmúlt napok ködös, nyirkos időjárása nem volt kedvező az optimális szemnedvességhez. Az augusztus 20-a után érkezett bőséges csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, az állományok szépen fejlődtek, jelenleg nagyon jó állapotban vannak. Az őszi kalászosok vetéséhez október közepéig megfelelő nedvesség állt rendelkezésre a talajokban, azóta azonban a felszín közeli talajréteg egyre szárazabb. A közelmúlt kisebb esői az Alföldön nem nyújtottak kellő nedvességet a szép, egyenletes keléshez, de a határban egyre többfelé zöldellnek a kalászosok táblái. Ezekre mindenképp esőre lenne szükség az optimális fejlődéshez.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Békéscsaba és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (6. és 7. ábra). Augusztus 20. után több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén még az optimális körül jár, az ugyanekkortól összegzett hőösszeg pedig egyre jobban meghaladja azt.

A hét végére esősre fordul az idő, frontok érkeznek fölénk, így pénteken és szombaton sokfelé várható csapadék, mely vasárnap lassan megszűnik. Az eső mennyisége jellemzően 5 és 15 mm között valószínű, keleten lehet ennél kevesebb, északnyugaton pedig ettől akár több is. Hétfőtől megnyugszik az idő, visszatér a ködös időjárás, és a hét közepéig újabb csapadék már nem valószínű. Enyhe marad az idő, éjszakánként nem várható fagy, a déli órákban pedig a tartósan borult területeken 10-12, míg az átmenetileg napos tájakon 15 fok körül alakul a hőmérséklet.  

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. november 3.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Maximumhőmérsékletek 2022. október 31-én (Celsius fok)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg 2022. november 2-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. november 2-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2022. november 2-án (%)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2022. november 2-án (%)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2022. november 2-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2022. november 2-ig
(részletes magyarázat a szövegben)