2023. november 30. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2022. november 24. 13:12

Jól áll a talajok őszi feltöltődése

Mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az elmúlt tíz napban. Az ország túlnyomó részén számottevő mennyiség hullott, ami a talajok őszi feltöltődéséhez jelentősen hozzájárult, így jelenleg előrébb jár ez a folyamat, mint tavaly ilyenkor. Őszi vetésű szántóföldi növényeink számára is kedvezően alakult az elmúlt hetek időjárása, a legtöbb helyen fejlett, megerősödött állapotban várhatják a telet. A folytatásban jelentősen csökken a csapadékhajlam, legfeljebb gyenge eső, szitálás fordulhat elő az előttünk álló egy hétben.

A mögöttünk álló tíz nap időjárását nagyrészt mediterrán ciklonok határozták meg, melyek jellemzően bőséges csapadékot szállítanak hazánkba, és így alakult ez az elmúlt napokban is. A múlt pénteki ciklon főként az Alföld északi és középső területeit öntözte, arrafelé 10-20 mm esett, de több-kevesebb csapadék mindenhol hullott, az Északi-középhegység területén helyenként az idei első hó is megjelent. A szombatról vasárnapra érkezett mediterrán ciklonból főként az ország déli felén esett, de 5 mm fölötti csapadékot csak a délnyugati határszélen mérhettünk. A hétfői, átmenetileg száraz időjárás után kedden érte el hazánkat az újabb csapadéktömb, melyből csütörtök délig a Dunántúl nagy részén 20-50 mm, de az Alföld jelentős területein is 15-25 mm eső esett. Így az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország jelentős részén 25 és 60 mm között alakult, ennél kevesebb csak az északi országrészben hullott (1. ábra). Ez a mennyiség az utóbbi területek kivételével jóval meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket (2. ábra), az elmúlt 30 nap csapadékösszege azonban az északi, északnyugati valamint a délkeleti országrészben így is az átlag alatt alakult (3. ábra).
A talajoknak nem csak a felszín közeli, hanem a középső, 20-50 cm-es rétege is telítetté vált a Dunántúl délnyugati felén valamint többfelé az északi és a keleti országrészben is (4. ábra). Ezeken a területeken néhol a mélyebb talajrétegek is telítődtek, de országszerte javultak a nedvességviszonyok a fél-egy méteres talajrétegben, bár a Kisalföldön és az Alföld nagy részén még igen nagy a vízhiány ebben a mélységben (5. ábra).
A hőmérséklet a déli országrészben az ilyenkor megszokott értékek körül vagy kevéssel afölött alakult, míg az ország északi felén 1-3 fokkal hidegebb volt annál (6. ábra). Utóbbi területre voltak jellemzőek szombattól keddig a gyenge éjszakai fagyok, és főként északkeleten napközben is gyakran alakult 5 fok alatt a hőmérséklet. Ugyanakkor délen, délkeleten több napon is kevéssel 10 fok fölötti értékeket mérhettünk.      

A repce számára az idén ősszel nagyon kedvezően alakult az időjárás, így az ősz végére igen jól fejlett, megerősödött állományok alakultak ki (7. ábra). Az őszi kalászosok vetéséhez október közepéig megfelelő nedvesség állt rendelkezésre a talajokban, a korábban vetett árpa így gyorsan fejlődött, már november első felében bokrosodott állapotba került. A később vetett búza kezdetben sokfelé egyenetlenül fejlődött az október végére kiszáradt talajokon, a novemberi esők viszont hozzájárultak az állományok homogénebbé válásához, megerősödéséhez, aminek az enyhe idő is kedvezett (8. ábra).  

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (9. és 10. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, és a hónap további részében érkezett esők hatására az állományok megerősödve várták a telet. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális körül jár, az ugyanekkortól összegzett hőösszeg pedig jelentősen meghaladja azt.

A folytatásban borongós, párás, késő őszi időre van kilátás lassan csökkenő hőmérséklettel. Ez alól a pénteki nap lesz kivétel, amikor még sokfelé kisüt a nap, majd szombattól egyre nagyobb területen marad meg napközben is a rétegfelhőzet. Számottevő csapadékra nem számíthatunk, de szitálás, néhol gyenge eső szombattól minden nap előfordulhat. A hőmérséklet eleinte nem változik számottevően, bár az éjszakai fagyok többfelé visszatérnek. Hajnalonként egyre nagyobb területen lehet fagyokra számítani, de -5 fok alatti hőmérsékletek e jövő hét közepéig nem várhatók. Napközben eleinte 5-10, majd vasárnaptól 2-7 fok körüli értékek lesznek jellemzőek.  

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. november 24.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2022. november 23-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 10 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. november 23-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. november 23-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2022. november 23-án (%)


5. ábra
Vízhiány a telítettséghez képest a talaj felső egy méteres rétegében 2022. november 23-án (mm)


6. ábra
Az elmúlt öt nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2022. november 23-ig (Celsius fok)


7. ábra
Repce Köröm község (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) térségében 2022. november 15-én
(fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Őszi kalászos Köröm község (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) térségében 2022. november 15-én
(fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2022. november 23-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2022. november 23-ig
(részletes magyarázat a szövegben)