2024. július 24. szerda
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2022. december 28. 12:17

Az új év is enyhe idővel kezdődik

Tartósnak ígérkezik az erős nyugatias áramlás hazánk fölött, amivel a jövő hét közepéig továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A túlságosan enyhe idő nem kedvező a növényeknek, de a kártevők és kórokozók sem ritkulnak így. Csapadék bőven hullott az év utolsó négy hónapjában, a talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, az őszi vetések szép állapotban vannak.

Az elmúlt hét közepétől a megerősödő nyugatias áramlással jelenős felmelegedés érkezett Karácsonyra. A gyorsan vonuló frontok csak a Dunántúl északi harmadára, a Duna-mentére és a Tisza felső folyására hoztak 10 mm körüli csapadékot, az ország nagyobb részén 2 mm alatt maradt a csapadékösszeg (1. ábra). A 30 napos összeg ennek ellenére az országban jelentős többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, csak Sopron térségében van hiány (2. ábra). A 90 napos csapadékösszegben már nagyobb a különbség: az ország középső részén többlet, északnyugaton és délkeleten hiány van (3. ábra). A talajok felső fél méteres rétege Sopron térségének kivételével teljesen telített, az Alföldön helyenként belvizes területek is vannak. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben (4. ábra).
A hőmérséklet Karácsonyra jelentősen emelkedett, sokfelé volt 10 Celsius fok fölötti maximum, sőt az ünnep másodnapján, délnyugaton tavaszias, 15 fok fölötti értékek is előfordultak (5. ábra). Keddtől már hűvösebb levegő érkezett fölénk, szerda reggelre országos, de többnyire csak gyenge fagy alakult ki. Számottevő talajfagy eddig nem volt hazánkban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak (6. és 7. ábra), vízborítás vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő. A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A talaj nedvességtartalma magas, egyre mélyebben ázik meg a talaj. Most sokkal jobban állunk ebből a szempontból, mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kecskemét és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén 20-70 mm-rel az optimális mennyiség fölött jár, a Kisalföldön viszont elmaradás van.
A szokásosnál enyhébb ősz és december hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket.

A folytatásban marad az enyhe idő, az új év elején is enyhe léghullámok érkeznek fölénk. A jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé, egyes napokon 15 fok közelébe emelkedik majd, a tartósabban ködös napokon, elsősorban az északkeleti részeken viszont 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek. Inkább csak csütörtökön és pénteken várható csapadék, de mennyisége jellemzően 5 mm alatt marad. A talajok csak keleten és csak kis mértékben nedvesednek tovább ebben az időszakban, míg a szelesebb és enyhébb délnyugaton a fölső rétegek száradásnak indulnak. Reggelente ezekben a napokban kel föl legkésőbb a Nap, míg délután már napról-napra 1-1 perccel később nyugszik.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2022. december 28.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2022. december 27-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 27-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2022. december 27-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50-100 cm közötti rétegében 2022. december 26-án (%)


5. ábra
Maximum hőmérsékletek 2022. december 26-án (Celsius fok)


6. ábra
Zöldellő őszi vetések Köröm (BAZ megye) térségében a Sentinel-2 műhold felvételén 2022. december 27-én


7. ábra
Zöldellő őszi vetések Balmazújváros (HB megye) térségében a Sentinel-2 műhold felvételén 2022. december 27-én


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2022. december 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2022. december 27-ig (részletes magyarázat a szövegben)